Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så fick Omar
Mustafa sparken

Foto: Sara Strandlund

Veronica Palms medarbetare skrev en debattartikel åt Omar Mustafa - där han starkt tog avstånd från de kontroversiella inbjudningarna.

Men Mustafa vägrade skriva under och presenterade en egen artikel, betydligt mindre avståndstagande än den han fick av partiet.

Sedan fick han sparken av Veronica Palm - med förklaringen att han inte ville "tillräckligt tydligt ta avstånd".

Expressen kan i dag avslöja hur det gick till när Omar Mustafa sparkades.

Precis när Stefan Löfven trodde krisen i partiet var över tog allt fart i går igen. Omar Mustafa kallade till presskonferens för att ge sin version.

När han klev upp på scenen i en lokal på Södermalm i Stockholm var det med svidande kritik mot partiledningen - och framför allt Veronica Palm.

Omar Mustafa hävdar att hon har godkänt alla hans skriftliga uttalanden - inklusive hans debattartikel som publicerades i Aftonbladet.

- Mitt uttalande i Aftonbladet och mina tidigare uttalanden godkändes av partiet. Och även av Veronica Palm själv, som läste och godkände mina uttalanden, sade han på presskonferensen.

Hans påstående är intressant, eftersom Palm motiverade att hon uppmanat honom att avgå med att han inte tillräckligt tydligt tagit avstånd från de kontroversiella inbjudningarna.

"Tyvärr avvisade Omar kraven på att tillräckligt tydligt ta avstånd från den policy kring inbjudningar som hade gett upphov till anklagelser om antisemitism och homofobi. Hans ovilja på denna punkt ledde till att allt fler ifrågasatte honom", skrev Veronica Palm i en debattartikel i Aftonbladet den 17 april, där hon till slut förklarade varför han fått sparken.

- Jag har svårt att förstå varför man väljer att skylla på att jag inte hörsammade dem och inte var tydlig nog, trots att vi hade en väldigt nära kommunikation i allt som kommunicerades ut till medierna, sade Omar Mustafa i går.

"Har hållit mig informerad"

Veronica Palm förnekar att hon skulle ha godkänt hans debattartikel.

- Omar Mustafa har hållit mig informerad under hela den här processen, men det är något annat än att jag som ordförande godkänner vad enskilda medlemmar skriver under i eget namn.

Expressen kan i dag avslöja hur det har gått till. I själva verket lät Veronica Palm en tjänsteman skriva en debattartikel, där Omar Mustafa kraftigt tog avstånd från de kontroversiella inbjudningarna.

Men Mustafa vägrade skriva under artikeln.

- Han var extremt noga med att han inte ville ha en färdigskriven artikel. Det kändes viktigt för honom att det var hans egna ord, berättar en S-källa.

"Varit en jobbig vecka för honom"

I stället skrev Omar Mustafa en egen artikel - som inte var lika avståndstagande som den partiet hade skrivit åt honom.

- Hans artikel funkade inte. Den var inte alls lika avståndstagande som den han fick av partiet, säger en uppgiftslämnare.

Men det var den artikeln som publiceras. Två dagar efteråt meddelade Veronica Palm att hon uppmanat Omar Mustafa att avgå. Enligt Mustafa fick han då förklaringen att det berodde på "pressen från media".

- De sa uttryckligen att "Omar, du har inte gjort något fel. Pressen från media har blivit för stor", sade han på pressträffen i går.

Det stämmer inte, menar Veronica Palm.

- Det är inte den beskrivningen som jag skulle ge, säger hon till Expressens Erik Högström.

Omar Mustafa förklarade i går att han blivit sviken av partiledningen.

Men enligt Carin Jämtin stämmer inte hans bild av att partiledningen hållit i yxan.

- Det har varit en jobbig vecka för honom. Det finns olika bilder tyvärr ibland. Det är arbetarekommunen i Stockholm som fört samtal och kommit fram till att de bett honom att avgå, säger hon till TT.

Stefan Löfven duckade i går alla frågor och gav inga kommentarer till några medier.

- Carin Jämtin har svarat, så han kommer inte ge någon kommentar, säger S-ledarens pressekreterare Erik Nises.

"Han måste reda ut det här"

Enligt statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors har Stefan Löfven tappat kontroll över krisen i Socialdemokraterna.

- När Stefan Löfven har skjutit den här frågan ifrån sig ner till Stockholmsdistriktet har den fått växa för sig själv utom hans kontroll. Nu har han låtit det gå för långt. Så han måste ut på banan och reda ut det här nu. Men frågan är om det går. Det kan vara för sent, säger han till Expressen.

DÄRFÖR TVINGADES HAN BORT – STEG FÖR STEG

1 OMAR MUSTAFA VÄGRAR TA EMOT HJÄLP

När krisen växte började Socialdemokraterna i Stockholms stad förbereda sig för ett försvar. Man ville behålla Omar Mustafa och en S-tjänsteman skrev därför en debattartikel där Mustafa starkt tog avstånd från de kontroversiella inbjudningarna. Artikeln presenterades för Omar Mustafa – som vägrade skriva under den. Partiets debattartikel hamnade i papperskorgen.

2 HANS EGEN ARTIKEL PUBLICERAS

I stället skrev Omar Mustafa en egen debattartikel. Beskedet från S i Stockholm var att den inte funkade. Mustafas egen artikel var mycket mindre avståndstagande och uppskattades inte av Veronica Palm, som tyckte att han borde ha valt den färdigskrivna artikeln. Omar Mustafa valde ändå att köra sin egen artikel, som publicerades i Aftonbladet den 11 april.

3 VERONICA PALM SPARKAR HONOM

På lördagskvällen den 13 april samlade Veronica Palm journalisterna på Sveavägen 68, där hon meddelade att hon uppmanat Omar Mustafa att lämna partistyrelsen. ”Situationen blev ohållbar, den senaste veckans utveckling gör att Omar inte hade kunnat göra ett bra arbete i partistyrelsen”, sade hon, utan att ange exakt varför han fått sparken.

4 PALM FÖRKLARAR SKÄLEN I DEBATTARTIKEL

Efter petningen hamnade fokus på partiledningen, som fick kritik för behandlingen av Omar Mustafa. Bland annat krävde 29 socialdemokrater i SvD att partiledningen uttalar sitt förtroende för Mustafa. Till slut tvingades Palm förklara varför Mustafa fått sparken. I en debattartikel skrev hon att han fick en chans att visa att ”han förstod hur allvarligt det var”, men att ”tyvärr avvisade Omar kraven på att tillräckligt tydligt ta avstånd”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.