Så farliga är lekarna i den nya hårda skolan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SLOGS NER PÅ SKOLAN. Julia Lekardal blev misshandlad av en skolkamrat på sin skola. Julia vill inte framstå som ett offer utan vill visa att hon står stadigt på egna ben trots det som hänt. Hennes mamma Caroline Lekardal har stått bakom henne och stöttat.
Foto: Johanna Berglund

140 000 barn går till skolan med en klump i magen när de nu återvänder efter sommarlovet. 

Det är en dyster siffa i forskarnas statistik och det finns fler: 

Var tionde elev blir slagen Var tjugonde elev är utfryst 

Tvåtusen niondeklassare måste varje år uppsöka sjukhus till följd av våld i skolan. 


Nu startar Expressen en serie om den nya hårda skolan. I dag tar vi upp de nya lekarna som "Böghög", "Skott på mål" och "Strypleken" som ibland slutar i ren tortyr.

Oprovocerat våld, farliga ritualer och kränkningar har blivit en del av svenska skolungdomars vardag. De  klassiska lekarna blir allt grövre -  en flicka som deltagit  i ryska posten fick uppsöka sjukhus efter att ha blivit  penetrerad åtta gånger.

 - Det här är ingen lek, det är blodigt allvar, säger  kuratorn Christina Stjärnborg.


 Strypleken, slavleken och "böghögen" är bara några av de grova maktlekar som existerar på skolor runtom i landet. 

 Lekar som till en början verkar oskyldiga utmynnar i ren tortyr.

 Sannie Wedberg, projektledare på Alma Europa och en av författarna till boken "Maktlekar -  det dolda gruppvåldet bland unga", vittnar om en skrämmande trend som visar på ett allt hårdare klimat i skolorna.

"Slet tag i min tofs"

 Tvåtusen niondeklassare måste varje år uppsöka sjukhus till följd av våld i skolan.

 Julia Lekardal, 16, är en av dem. Mellan två lektioner blev hon misshandlad av en annan elev.

 - Hon slet tag i min tofs så jag ramlade omkull och sen stampade hon mig i magen, berättar hon.

 "Lämna min brorsa  i fred" var budskapet.

Nyklippta straffas

 Händelsen resulterade i att Julia under en lång period var rädd för att gå till skolan. Hon är inte ensam.

 - Jag vet föräldrar som inte vågar släppa i väg sina nyklippta barn till skolan. De är rädda för att barnen ska råka ut för invigningsleken, berättar Sannie Wedberg.

 Leken går ut på att en elev som ändrat frisyr ska böja sig framåt och ta emot slag i nacken. Rätten att inviga en nyklippt gäller en vecka.

 - De här lekarna finns överallt och eleverna är införstådda med reglerna, fortsätter hon.

Tystas ner

 Ett annat exempel är "skott  i mål". Den som förlorar får ställa sig i målet med ryggen mot de andra. Sen är det fritt fram för de övriga att skjuta skott på honom eller henne.

 Att skolor tystar ner våldsproblemen i rädsla över att få dåligt rykte är inte ovanligt. På Akallaskolan i Stockholm är man dock medveten om de våldsamma lekarna. Skolans kurator Christina Stjärnborg är bland annat bekant med strypleken.

 - Den handlar om att man stryper nån på skoj men det är ju nära att sluta illa ibland, säger hon.

"Det är farliga lekar"

 Christina Stjärnborg menar att det är svårt att komma åt dessa problem eftersom kränkningarna sker  i en sluten ungdomsvärld dit vuxna inte har något inträde. Offren  vågar inte träda fram.

 - Det tyder på att det är farliga lekar, säger Christina Stjärnborg.

 När Expressen talar med skolungdomar visar det sig att många känner till maktlekarna. Melissa Gurum och Astrid Gaye på känner båda till slavleken.Foto: Johanna BerglundSlavleken eller "Nadish" är vanligt förekommande på många skolor och kan liknas vid rena maffiametoder.

 - Man ger en sak till någon och om personen tar emot den så är den ens slav. Och om personen inte gör som man säger får man slå den, berättar Melissa Gerum, 14.

 Enligt henne är lekarna vanliga både bland killar och tjejer och ofarliga så länge man leker med sina kompisar.

Penetrerad åtta gånger

 Desto farligare är traditionella lekar som bolla gris och ryska posten. I dag är straffet för den som blir "gris" att stå på alla fyra och ta emot sparkar av de medtävlande. Och i ryska posten har man numera lagt till "penetrering". Det är inte ovanligt att tjejer blir penetrerade flera gånger samma kväll. En flicka som deltog i leken tvingades uppsöka sjukhus efter att ha blivit penetrerad åtta gånger.

 På Rädda Barnen är man  oroad över lekarna.

 - Det är viktigt att man tar den här frågan på allvar och att man på skolorna tar tag i det här väldigt snabbt. Man måste kontinuerligt jobba med grundvärderingar och normer, säger Johan Larsson, sakkunnig på Rädda barnen.

FAKTA

Här är några av de vanligaste maktlekarna


Viking eller nåd. Två personer slår varandra hårdare och hårdare tills den ena ger upp och ber om nåd.
Svimningsleken. Deltagaren böjer sig ner framåt tio gånger. Sedan lyfter någon upp personen medan deltagaren håller andan och trycker mot sin egen strupe. När deltagren svimmat får den en örfil för att vakna upp.
Hålla andan. Deltagarna håller andan. Den som först tar ett andetag blir slagen.
Utmaningen. Ledaren i ett kompisgäng beordrar alla att till exempel kasta sten på en ordningsvakt. Om någon drar sig ur har de andra rätt att slå personen.
Böghögen. Leks i korridorer eller på skolgårdar. Om en kille ramlar eller blir fälld slänger sig andra personer på honom och skriker "böghög" . Den som hamnar underst riskerar att bli svårt klämd.
Ryska posten. Den klassiska leken innehåller numera också penetrering. Ibland blir samma tjej penetrerad av flera killar,
Suddgummibögen. Ett så kallat "bögtest" som går ut på att sudda med ett suddgummi på översidan av handen tills det börjar blöda. Den som avbryter eller börjar gråta kallas för bög.
Nadish eller Slavleken. En person utses till kung över de andra som blir slavar. De får i sin tur i uppdrag att göra tjänster åt kungen. Om de inte lyder blir de slagna eller utstötta. Uppdragen kan vara allt från att hämta ett glas vatten till att kalla en lärare för hora eller stjäla saker.

Så skyddar du ditt skolbarn


* Var vaksam på om ditt barn kommer hem med blåmärken.
* Håll dig uppdaterad om vilka lekar som finns på ditt barns skola.
* Kontakta polisen om du misstänker brott.
* För dialog med lärarna i skolan.
* Var uppmärksam om ditt barn blir upprörd över ett sms eller en msn-konversation.
* Se till att snabbt flytta ditt barn från en miljö som är direkt hotfull.
* Diskutera grundvärderingar hemma.

Har du slagits eller kränkts i skolan?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.