SLOGS NER PÅ SKOLAN. Julia Lekardal blev misshandlad av en skolkamrat på sin skola. Julia vill inte framstå som ett offer utan vill visa att hon står stadigt på egna ben trots det som hänt. Hennes mamma Caroline Lekardal har stått bakom henne och stöttat. Foto: Johanna Berglund
SLOGS NER PÅ SKOLAN. Julia Lekardal blev misshandlad av en skolkamrat på sin skola. Julia vill inte framstå som ett offer utan vill visa att hon står stadigt på egna ben trots det som hänt. Hennes mamma Caroline Lekardal har stått bakom henne och stöttat. Foto: Johanna Berglund

Så farliga är lekarna i den nya hårda skolan

Publicerad
Uppdaterad
140 000 barn går till skolan med en klump i magen när de nu återvänder efter sommarlovet.
Det är en dyster siffa i forskarnas statistik och det finns fler:
Var tionde elev blir slagen Var tjugonde elev är utfryst
Tvåtusen niondeklassare måste varje år uppsöka sjukhus till följd av våld i skolan.

Nu startar Expressen en serie om den nya hårda skolan. I dag tar vi upp de nya lekarna som "Böghög", "Skott på mål" och "Strypleken" som ibland slutar i ren tortyr.
Oprovocerat våld, farliga ritualer och kränkningar har blivit en del av svenska skolungdomars vardag. De  klassiska lekarna blir allt grövre -  en flicka som deltagit  i ryska posten fick uppsöka sjukhus efter att ha blivit  penetrerad åtta gånger.
- Det här är ingen lek, det är blodigt allvar, säger  kuratorn Christina Stjärnborg.

Strypleken, slavleken och "böghögen" är bara några av de grova maktlekar som existerar på skolor runtom i landet.
Lekar som till en början verkar oskyldiga utmynnar i ren tortyr.
Sannie Wedberg, projektledare på Alma Europa och en av författarna till boken "Maktlekar - det dolda gruppvåldet bland unga", vittnar om en skrämmande trend som visar på ett allt hårdare klimat i skolorna.

"Slet tag i min tofs"

Tvåtusen niondeklassare måste varje år uppsöka sjukhus till följd av våld i skolan.
Julia Lekardal, 16, är en av dem. Mellan två lektioner blev hon misshandlad av en annan elev.
- Hon slet tag i min tofs så jag ramlade omkull och sen stampade hon mig i magen, berättar hon.
"Lämna min brorsa i fred" var budskapet.

Nyklippta straffas

Händelsen resulterade i att Julia under en lång period var rädd för att gå till skolan. Hon är inte ensam.
- Jag vet föräldrar som inte vågar släppa i väg sina nyklippta barn till skolan. De är rädda för att barnen ska råka ut för invigningsleken, berättar Sannie Wedberg.
Leken går ut på att en elev som ändrat frisyr ska böja sig framåt och ta emot slag i nacken. Rätten att inviga en nyklippt gäller en vecka.
- De här lekarna finns överallt och eleverna är införstådda med reglerna, fortsätter hon.

Tystas ner

Ett annat exempel är "skott i mål". Den som förlorar får ställa sig i målet med ryggen mot de andra. Sen är det fritt fram för de övriga att skjuta skott på honom eller henne.
Att skolor tystar ner våldsproblemen i rädsla över att få dåligt rykte är inte ovanligt. På Akallaskolan i Stockholm är man dock medveten om de våldsamma lekarna. Skolans kurator Christina Stjärnborg är bland annat bekant med strypleken.
- Den handlar om att man stryper nån på skoj men det är ju nära att sluta illa ibland, säger hon.

"Det är farliga lekar"

Christina Stjärnborg menar att det är svårt att komma åt dessa problem eftersom kränkningarna sker i en sluten ungdomsvärld dit vuxna inte har något inträde. Offren vågar inte träda fram.
- Det tyder på att det är farliga lekar, säger Christina Stjärnborg.
När Expressen talar med skolungdomar visar det sig att många känner till maktlekarna. Melissa Gurum och Astrid Gaye på känner båda till slavleken. Foto: Johanna BerglundSlavleken eller "Nadish" är vanligt förekommande på många skolor och kan liknas vid rena maffiametoder.
- Man ger en sak till någon och om personen tar emot den så är den ens slav. Och om personen inte gör som man säger får man slå den, berättar Melissa Gerum, 14.
Enligt henne är lekarna vanliga både bland killar och tjejer och ofarliga så länge man leker med sina kompisar.

Penetrerad åtta gånger

Desto farligare är traditionella lekar som bolla gris och ryska posten. I dag är straffet för den som blir "gris" att stå på alla fyra och ta emot sparkar av de medtävlande. Och i ryska posten har man numera lagt till "penetrering". Det är inte ovanligt att tjejer blir penetrerade flera gånger samma kväll. En flicka som deltog i leken tvingades uppsöka sjukhus efter att ha blivit penetrerad åtta gånger.
På Rädda Barnen är man oroad över lekarna.
- Det är viktigt att man tar den här frågan på allvar och att man på skolorna tar tag i det här väldigt snabbt. Man måste kontinuerligt jobba med grundvärderingar och normer, säger Johan Larsson, sakkunnig på Rädda barnen.
Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag