Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så får du snabbare dator på 5 minuter

Att rensa datorn behöver bara ta några minuter, men det kan bespara dig massor av onödig frustration Foto: Christian Örnberg
För många installerade program, ett windowsregister med massor av felaktiga poster och för många prestandakrävande program i gång samtidigt får din dator att krypa fram i snigelfart.
Men det går att göra den betydligt snabbare.
Här är de bästa tipsen för att snabba upp datorn på rekordtid.

FAKTA

OSÄKER? BE EN VÄN OM HJÄLP!Har du en Apple-dator? Grattis. Mac OSX sköter alla underhållsåtgärder själv.

Tipsen här avser Windows XP, Windows Vista och nya Windows 7. Kör du fortfarande Windows XP? XP är utmärkt för äldre eller lite långsammare datorer.
Kör du Windows XP av något annat skäl bör du överväga en uppgradering till Windows 7. Men undvik mellanversionen Vista som fortfarande dras med många barnsjukdomar. En del av tipsen är avancerade. Är du osäker, be en vän om hjälp!

1. MINSKA ÖGONGODISET

Ett program som stjäl resurser är Sidebar. I Windows Vista ser du programmet som en ikon i startraden, där du kan stänga av Sidebar. I Windows 7 körs programmet dolt.

Lösningen steg för steg:

För att stänga av funktionen, gå till "Program och funktioner" i kontrollpanelen och välj "anpassa Windows-funktioner". I nästa meny klickar du bort "Gadgetplattform", och trycker "ok".
Stäng av Aero-funktionen i Vista och Windows 7, den är en riktig prestandamördare. Högerklicka på "Den här datorn", välj "egenskaper" och sedan "prestanda". Under "Justera visuella effekter" klickar du bort allting.
Du kan också välja temat "Windows Klassisk". I Windows 7 högerklickar du på skrivbordet och väljer "anpassa".
Kör du Windows XP? Högerklicka på "Den här datorn" och välj "egenskaper" längst ned i listan. Klicka på "avancerat" och sedan på knappen "inställningar" i fältet "prestanda".
- Sedan klickar du på fliken "visuella effekter". Markera kryss-rutan "justera för bästa prestanda" och klicka på ok.

2 RENSA REGISTRET


Alla Windowsprogram delar på en databas som innehåller information om var programmen är installerade, vilka systemresurser de behöver, olika programinställningar och mycket annat. Hela registret läses in när datorn startar, och det tar tid. Speciellt när det är fullt av fel. Samma register finns i Windows Vista. Än så länge finns inget bra rensningsprogram för Windows 7.

Lösningen steg för steg:
Rensa registret, exempelvis med gratisprogrammet Tweak Now (www.tweaknow.com). Annars finns det många bra kommersiella program.
Här är det värt att satsa en slant på ett bra köp-program (För Windows XP och Windows Vista).


3 AVAKTIVERA ONÖDIGA PROGRAM

Alla versioner av Windows använder så kallade residenta program, som körs i bakgrunden utan att du märker det. En ny dator kör bara ett par sådana program, men med tiden växer antalet i takt med alla nya program du installerar. Men de går att hindra från att starta automatiskt utan att du märker någon skillnad de gånger du faktiskt använder dem.

Lösningen steg för steg:
Skriv "msconfig" i körfältet i startmenyn och klicka ur bock-rutorna bredvid de program du inte behöver.
Visar det sig efteråt att något av programmen faktiskt behövdes klickar du bara i rutan igen nästa gång datorn slås på.

4. DEFRAGMENTERA HÅRDDISKEN

Varje gång du sparar en fil styckas den upp i massor av smådelar för att utrymmet på hårddisken ska rymma så mycket som möjligt. Ju fler gånger du sparar olika filer, ju mer styckas de upp för att få plats i de små luckor som blir över. Till slut får hårddiskens läs- och skrivarm arbeta så hårt för att hitta alla filfragment att hårddisken arbetar betydligt långsammare än när den var ny.

Lösningen steg för steg:
En defragmentering sätter ihop alla små filfragment till hela filer igen.
Det gör underverk för en hårddisk, och är något du bör göra en gång i månaden.
Skriv "defrag" i kör-rutan under startknappen i Windows XP.
Kör du Windows Vista eller Windows 7 kan du visserligen starta defragmenteringen manuellt, men i normala fall körs den automatiskt med jämna mellanrum.

5. FIXA SENASTE DRIVRUTINERNA

Alla funktioner i datorn behöver särskilda styrprogram för att fungera, så kallade drivrutiner. Genom att själv leta upp de senaste versionerna på tillverkarens hemsida arbetar datorn snabbare och mer effektivt.

Lösningen steg för steg:
- Besök tillverkarna av datorns ljudkort, grafikkort, och moderkort.
- Vilka tillbehör du har hittar du i "enhetshanteraren" när du högerklickar på "den här datorn" och väljer "egenskaper".

6. SKYDDA DIG MOT VIRUS

Virus och spionprogram utgör ett högst reellt hot. Du kan få din dator kapad, eller i värsta fall bli av med alla dina besparingar. Märker du att datorn plötsligt går långsammare är orsaken antagligen en virusinfektion.

Lösningen steg för steg:
- Använd ett godkänt antivirusprogram. Microsoft Security Essentials fungerar mycket bra. Du hittar gratisprogrammet här: korturl.se/zqpf.
- Som komplement bör du använda ett program som uteslutande rensar bort spionprogram.

7. FIXA FRAM LEDIG PLATS

Windows behöver plats för sin växlings-fil, som fungerar som en minnesreserv.
Filen behöver växa och minska i storlek beroende på vad du arbetar med. En full hårddisk är inte bra.

Lösningen steg för steg:
- Se till att du alltid har 10 procent av hårddiskens utrymme ledigt. Passa på att säkerhetskopiera viktiga filer. 4 Kopiera bilder, filmer, musik och dokument till en dvd-skiva eller en extern hårddisk. 4 Ta gärna två kopior. Radera sedan originalen för att spara  mer plats.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!