Passa på att sommarstäda din dator så blir den bra som katten! Foto: Annika Rådlund
Passa på att sommarstäda din dator – så blir den bra som katten!  Foto: Annika Rådlund

Så får du snabbare dator på 15 minuter

Publicerad
Uppdaterad
Att surfa på semestern är numera snarare regel än undantag. Många tar med datorn i hängmattan och i solstolen.
Nu när du har tid - passa på att lägga en stund på att sommarstäda datorn.
Det finns mycket du kan göra för att din dator ska bli rena fartmonstret - utan att det behöver kosta en krona.
Vissa knep är enkla och snabba, andra kräver viss datorkunskap. Välj själv hur många minuter du vill lägga ner. Du hinner med en helrenovering på bara en kvart!
Här är experttipsen som gör din gamla dator som ny igen.
1) Skippa effekterna.
Windows XP och Windows Vista (speciellt den senare) har massor av finesser som ska göra operativsystemet snyggare, men det gör det samtidigt mycket långsammare.
Högerklicka på ”Den här datorn” och välj ”egenskaper” längst ned i listan. Klicka på ”avancerat” och sedan på knappen ”inställningar” i fältet ”prestanda”. Sedan klickar du på fliken ”visuella effekter”. Markera kryssrutan ”justera för bästa prestanda” och klicka på ok.
Använder du Windows Vista högerklickar du på ”Den här datorn”, väljer ”egenskaper” och sedan ”prestanda”. Under ”Justera visuella effekter” klickar du bort allting. Du kan också välja temat ”Windows Klassisk”.

2) Rensa hårddisken.
Du behöver ha minst 20 procent av hårddiskutrymmet ledigt för att datorn inte ska tappa fart. Är den nästan full? Flytta video-, musik- och textfiler, tillsammans med bilder och allt annat du inte behöver just nu till en extern hårddisk eller några cd- eller dvd-skivor.

3) Ta bort alla spionprogram.

De smittar datorn varje gång du besöker en webbsida. Bäst är Ad-Aware. Det hittar du på www.lavasoft.de.

4) Undvik automatisk start.
Många program startar sig själva, vare sig du vill det eller ej, samtidigt som du startar datorn. Det kan göra att starten tar flera minuter längre än vanligt. Lägger de sig inte, som Microsoft föreskriver, i autostart-mappen kan du välja bort dem genom att klicka på ”kör” och skriva ”msconfig” (eller skriv ”msconfig” direkt i startmenyn om du kör Vista). I verktyget klickar du bort de program du inte vill ska starta automatiskt. Starta sedan om datorn. Har du klickat ur fel program gör du om processen och klickar i dem igen.

5) Använd äldre program.
Office 2007 är enormt tungjobbat. Välj Office 97 eller ännu hellre Openoffice (openoffice.org) som är gratis.

6) Stäng av sidopanelen.
om du kör Windows Vista bör du göra detta. Den kraschar ofta, och gör hur som helst datorn segare. Högerklicka på ikonen i startfältet och välj ”avsluta”. Klicka ur rutan ”Starta automatiskt när Windows startas”.

7) Defragmentera hårddisken.
Ett sätt att snabba upp datorn rejält är att samla ihop filfragment som hör ihop och lägga tillbaka dem på samma ställe – en process som kallas defragmentering. Det här tar en stund. Starta defragmenteringen sist i städomgången och låt datorn arbeta ostört över natten.
Dubbelklicka på ”den här datorn”. Markera den hårddisk du vill defragmentera (normalt C:) och höger-klicka. Välj ”egenskaper” längst ned i listan och klicka sedan på ”verktyg”-fliken. Slutligen klickar du på ”defragementera nu”.
Fredrik Granlund
Fredrik Granlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag