Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så enorma summor göms i skatteparadis

Hongkong är ett av de ställen där mest pengar göms undan.Foto: Anat Givon / AP
Även Dubai finns med på listan över skatteparadisen där mest pengar finns undanstoppade. Foto: Cedric Ribeiro / GETTY IMAGES

De gömda pengarna i skatteparadisen skulle kunna hålla Sveriges statsbudget på plus – i över 80 år.

74 biljoner kronor har försvunnit globalt, enligt experterna.

– Det är gigantiska summor, säger skatteexperten Torsten Fensby.

Här är världens tio största paradis för rika skattesmitare, enligt tidningen Newsweek.

Tio största skatteparadisen

Schweiz

I september 2015 rapporterade Swiss Bankers Association att schweiziska banker höll motsvarande 53 biljoner kronor, varav 51 procent kom från utlandet. Schweiz står för 28 procent av världens gränsöverskridande kapitalförvaltning, skriver Newsweek. Landet är känt för sin betonghårda sekretess, men har fått backa något på grund av hårt internationellt tryck.

 

Hongkong

En av världens snabbast växande ekonomier med en fondindustri som förvaltade motsvarande 17 biljoner kronor i april 2015, och hade över 2,8 biljoner i privata banktillgångar. 2015 hade Hongkong 15,3 personer per 100 000 hushåll med en nettoförmögenhet över 100 miljoner dollar.

 

USA

USA bekämpar skatteflykt på federal nivå och i enskilda delstater. Men samtidigt är man sämre på att dela med sig av information till andra länder, skriver Newsweek.

Torsten Fensby förklarar att USA:s federala system gör att delstaterna i många frågor inte är bundna av federala lagar. En fråga gäller bristen på krav på information om verkliga ägare, alltså vilken information man måste leverera när man startar ett företag. Det har delstater som Delaware, Nevada, Wyoming och några andra utnyttjat. De är i vissa avseenden rena skatteparadis.

– Det här har upprört alla. Här driver USA frågan på första parkett, och så sitter de själva med Delaware och gör ingenting åt saken. Och varför gör de inte det? Jo, därför att det skulle bli inbördeskrig i USA om den federala regeringen skulle börja lägga sig i delstaternas agerande i de här frågorna, säger Torsten Fensby.

Han tror dock att skandalerna kring advokatbyrån Mossack Fonseca kan få effekt i denna fråga.

 

Singapore

En grupp konsulter i Boston kom fram till att Singapore 2015 satt på en åttondel av alla offshore-tillgångar, skriver Newsweek. Landet är aktivt när det gäller både offshoreföretag och fonder, och kapital värt motsvarande 11 biljoner kronor förvaltades 2013.

 

Caymanöarna

Hade banktillgångar värda över 11 biljoner kronor i juni 2014. Är även värdland för över 11 000 fonder till ett värde av över 17 biljoner kronor. Trots sin litenhet är öriket hem åt 200 banker, över 140 fondbolag och över 95 000 registrerade företag. Det är världens ledande hemvist för hedgefonder. Finansiell service står för över hälften av landets bruttonationalprodukt.

 

Luxemburg

Att bryta mot sekretessen kan leda till fängelse och visselblåsarna i den så kallade Luxleaks-skandalen ställdes inför rätta. Luxemburg är viktigast i eurozonen när det gäller privat bankverksamhet och förvaltning av rikedomar. 143 banker med över 6,5 biljoner i tillgångar, varav över 2,4 biljoner ligger i den hemliga privata banksektorn.

 

Libanon

Beiruts offshoreverksamhet har vuxit i snitt 12 procent per år sedan 2006, och man hade beräknat bankinsättningar till ett värde motsvarande över 1,4 biljoner kronor i slutet av 2014.

 

Tyskland

Newsweek skriver att Tyskland är en trygg hamn för diktatorers plundringar, tillgångar från grov organiserad kriminalitet och globala skattebrottslingar. Enligt boken Tax haven Germany ägdes minst 20 biljoner kronor i skattefria räntebärande tillgångar av utländska medborgare i augusti 2013. Många hålls hemliga genom invecklade strukturer av sekretess.

 

Bahrain

Ses som en "gästvänlig hamn" för banker, enligt författaren Geoffrey Jones. Den finansiella sektorn är den störste arbetsgivaren, bidrar till mer än 25 procent av landets bnp och har 14 000 anställda. Centrum för världens islamiska finansiering, finanssektorn är en av de största i Mellanöstern med över 1,5 biljoner i banktillgångar enligt Bahrains centralbank. Företagsskatt och inkomstskatt finns inte ens.

 

Dubai

Ett av världens mest kända skatteparadis har byggts upp av frihandelszoner, låg skatt och sekretess. Man ställer inga frågor och ser inget olagligt. Dubai har lockat till sig några av världens mest högprofilerade kriminella, skriver Newsweek. The Economist skrev 2013 att landet är öppet för nästan vilka affärer som helst och att mycket kapital styrts dit på grund av instabiliteten efter den arabiska våren.

 

Källor: Newsweek, Tax justice network

Privata tillgångar till ett värde av hundratals biljoner kronor – 170 000-260 000 miljarder – har investerats i princip skattefritt i hemliga skatteparadis, skriver Newsweek.

Det visar siffror från bankernas bank, Bank of international settlements i Schweiz. Men siffran är grov och visar inte vad som är legitimt, vad som är skatteplanering och vad som är illegalt.

En "spottstyver" har förts tillbaka

Runt 500 miljarder kronor beräknas ha försvunnit ut från Sverige till konton i skatteparadis, berättar skattejuristen Torsten Fensby. Jämför det med att svenska statens utgifter för 2015 var runt 900 miljarder.

Fram till mars 2016 hade 9 800 svenskar återfört 1,8 miljarder kronor till Sverige genom självrättelse, efter att det blivit lättare för Skatteverket att upptäcka skatteflykten.

Hur stor del är det som kommit tillbaka?

– Det är bara en spottstyver, säger Torsten Fensby, som har stridit mot skattesmitare i 20 år, både på OECD och Nordiska Ministerrådet, och nu arbetar på en bok om hur man ska tackla den internationella skatteflykten.

Hela världens samlade skatteflyktspengar skulle kunna betala alla Sveriges utgifter i nästan 200 år, med dagens nivå, om vi bara räknar med tillgångar som inte räknas som "icke finansiella instrument".

Räknar man med även det andra som de förmögna rör sig med – lyxyachter, dyr konst, fastigheter och guldtackor – pratar vi plötsligt om 300 år.

74 000 miljarder göms i skatteparadis

Men den enda siffra som Torsten Fensby citerar med gott samvete kommer från den franske ekonomen Gabriel Zucman. Han fick tillgång till Bank of international settlements icke offentliga siffror och tog fram en i princip vetenskaplig kalkyl som visar hur mycket av tillgångarna i skatteparadisen som är gömda och per definition tillhör skattesmitare.

– Slår du över det i siffror så hamnar du på 8 000 miljarder euro (74 000 miljarder kronor red. anm.) i världen. Men det är antagligen det dubbla eller tredubbla om du räknar in den aggressiva skatteplaneringen, säger Torsten Fensby.

Han gör ett försök att göra summan 8 000 miljarder förståelig.

– Det motsvarar USA och Japans hela bruttonationalprodukt. Det är fruktansvärt och det är ohållbart, säger han.

Oftare lagligt

Alla tillgångar som registrerats i skatteparadis härrör inte från rent skattefusk. Mycket har också hamnat där genom aggressiv skatteplanering. Till exempel när friskoleföretag placerar vinsterna i Jersey.

– Det är inga gömda pengar och ändå är det fråga om miljarder som bara rinner rakt ut ur Sverige. Om du tittar på de här 500 miljarderna så är en större del av den summan pengar som hamnat i skatteparadis genom aggressiv skatteplanering än rent gömda tillgångar, säger han.

Blir för många nollor

Torsten Fensby säger att det stora problemet är att det handlar om så många nollor. Det är "gigantiska summor som hamnar i den här parallellvärlden".

– Kapital som i allt större omfattning flyttas från den normala beskattade sektorn till den oreglerade obeskattade offshore-sektorn. Det är matematiskt oundvikligt att vi går mot en ny finanskris, en mycket värre finanskris än den föregående, om vi inte får stopp på det här skenande tåget, säger Torsten Fensby.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.