Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så enkelt kan ditt villalarm slås ut

Foto: Per Wissing

Dyra och trådlösa huslarm kan enkelt kapas. Polisen har upptäckt en ny typ av inbrottstjuvar.

Med billig utrustning slår tjuvarna ut villalarm med hjälp av störningssändare.

– Vi har ett tiotal sådana fall i Danderyd den senaste tiden och vi tror att det handlar om störningssändare, äger Per-Inge Akterin, närpolischef i Danderyd, till DN.

Margaretha i Danderyd ville få en tryggare vardag och köpte ett trådlöst larm hos Securitas Direct. De är de största leverantörerna av larm uppkopplade till central.

Priset för det säkra larmet landade på 11 000 kronor, vilket bara var installationskostnaden. Därefter ingick en månadsavgift på några 100-lappar.

Men säkerheten brast, och tjuvarna har kunnat knäcka sig in i Margaretha larmsystem två gånger.

– Jag har investerat i falsk trygghet. Jag tänkte att det var värt pengarna med ett ordentligt villalarm för att slippa inbrott, men så var det inte, säger Margaretha till DN.

Polisen har en teori om hur tjuvarna lyckas knäcka de moderna larmsystemen. De använder sig av störningssändare för att slå ut larmet. Loggfiler från Securitas Direct har nämligen visat att larmet varit påslaget när tjuvarna var på besök.

– Villaägarna har aktiverat larmet när de gått hemifrån, men larmet har inte gått. Vi har ett tiotal sådana fall i Danderyd den senaste tiden och vi tror att det handlar om störningssändare. Jag har försökt få larmbolagen att prata om detta, men de är ganska ointresserade. Det är ju inte så bra reklam för dem, säger Per-Inge Akterin, närpolischef i Danderyd, till DN.

Larmet knäcks

När larmet, som baserar sig på gsm-teknik, allstå samma som i mobiltelefoner, går skickas ett varnings-sms till villaägaren eller till larmcentralen. Men tjuvarnas nya metod gör att en störningssändare slår ut all mobilteknik inom ett visst område, exempelvis 20 meter framåt. Detta gör i sin tur att larmet inte kan kommunicera utåt.

Jens Zander, professor i radiosystemteknik vid Kungliga tekniska högskolan menar att larm baserade på gsm-teknik är sårbara.

– Rent tekniskt är det inte särskilt komplicerat att störa ut ett larmsystem som baserar sig på gsm. De trådlösa larmen måsten på sikt bli smartare. Inbrottstjuvarna blir mer och mer smarta, säger han till DN.

Medvetna om att de kan slås ut

Enligt polisen är de nya tjuvarna ännu inte så vanliga, men det finns specialistligor som jobbar på det sättet, genom att använda störningssändare.

På Securitas Direct är man medveten om att larmen kan vara sårbara.

– De är inte hundraprocentiga. Det finns fall där larmen har störts ut, men det är inte så många att vi upplever det som ett problem, säger Bänkt Olsson, presskontakt på företaget, till DN.

Han rekommenderar att kunder med gsm-larm kompletterar med en fast anslutning till larmdosan, exempelvis med en nätverkskabel.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!