Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så driver unga personer amerikanska valrörelsen

USA-valet enkelt förklarat – hör experten.
Foto: Colourbox

De flesta som röstar i USA är pensionärer.  

Men det är den så kallade Generation Z och millennials som jobbar dag och natt med de lokala valrörelserna. 

– Politiken bedrivs av personer under 30. Jag känner en gymnasieelev som är ställföreträdande kampanjchef just nu, säger Sam Weinberger till Teen Vogue

Under mellanårsvalet 2018 visade statistik att det var dubbelt så många personer över 65 år som röstade jämfört med personer som var 18 till 24 år. Trots det såg man en ökad trend av engagerade unga som drev politiken bakom kulisserna. 

Valet 2020 är inget undantag. 

Trenden från 2018 har fortsatt och flera ungdomar än någonsin jobbar bakom republikanernas och demokraternas kandidater i de lokala valen, skriver Teen Vogue.

Tidningen har pratat med 24-åriga Sam Weinberger. Han jobbar som kampanjchef för demokraten och New York-kommunfullmäktiga Rita Joseph.

– Politiken bedrivs av personer under 30. Jag känner en gymnasieelev som är ställföreträdande kampanjchef just nu, säger han till den amerikanska tidningen. 

Joe Biden, 77, och Donald Trump, 74, är de äldsta personerna någonsin att slåss om att bli USA:s ledare. Även senatorerna har en hög medelålder på drygt 63 år. 

Men det är unga personer som delar ut flygblad, anordnar möten och försöker övertala amerikanerna om att rösta. 

Enligt American Association of Political Consultants (APPC), en branschorganisation för personer som jobbar inom politiken, är 15 procent av deras medlemmar under 30. En siffra som fortsätter att öka. 

Unga har inte barn eller äktenskap 

Flera experter menar att jobben inom valrörelsen passar unga personer bra, eller i varje fall bättre än för äldre. Timmarna är många och lönen är låg.

– Det finns dagar då man jobbar över 18 timmar och det är inte ens konstigt, säger kampanjchefen Lucas Harrington, 23, och fortsätter:

– Ofta hör folk av sig sent på kvällarna, eller ärligt talat mitt i natten. Jag har fått mejl fyra på morgonen. 

Lucas Harrington, som jobbar för senaten Mark Fogel i Ohio, säger att det är bra att vara barnlös och utan bostadslån.

– Det flesta professionella kampanjarbetarna har inte barn, säger han och berättar att han själv bodde i andra hand när han fick jobbet. 

– Jag fick jobbet fort, eftersom jag inte har barn, fru eller lån, menar han. 

Varför blir ingen kvinna president? Experten svarar.

Använder TikTok och Twitter 

Men det är inte bara de ungas flexibla scheman som gör dem till attraktiva kampanjmedarbetare. Teen Vouge skriver att de äldre inom politiken har insett de ungas förmåga att snabbt kunna nå ut via sociala medier. 

Något som har varit särskilt användbart under coronapandemin. 

19-åriga Graciela Blandon fick jobbet som kampanjledare för borgmästaraspirerande Veronica Carbajal i El Paso efter att ha varit aktiv inom miljörörelsen. Hon har fört en stor del av Carbajals kampanj på Twitter och TikTok. 

– Politker pratar hela tiden om hur de ska få de unga att rösta. Svaret är enkelt: Anställ unga!, säger Graciela Blandon.

🤔  Känns valet svårt att förstå? Vi vet - därför kan du nu lyssna på podden Expressen förklarar på Spotify, vi lovar att ge dig den enkla versionen. 

Så står Joe Biden och Donald Trump i klimatfrågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.