Arbetslösheten är på väg upp när riksdagens partiledare samlas för första gången i år. Sannolikt kommer jobben och de som inte har dem att dominera debatten. Miljöpartiet med det uttalade målet att bli Sveriges tredje största parti i valet 2014 har fått se sig slagna av Sverigedemokraterna i flera opinionsmätningar.
- Vem som lyckas i nästa val kommer bli väldigt avgörande för Sverige. Lyckas Sverigedemokraterna kapitalisera på den oro som finns kommer väldigt mycket av nästa mandatperiod att handla om Loreens efternamn och att bygga murar mot omvärlden. Om Miljöpartiet lyckas växa och visa att det finns en annan väg kommer väldigt mycket av nästa mandatperiod att handla om klimatet och skolan, säger Gustav Fridolin.
Möte med Wetterstrand
Han har precis avslutat ett stängt möte med bland andra debattören Anders Wijkman, tidigare kristdemokratisk EU-parlamentariker, det tidigare språkröret Maria Wetterstrand, artisten Jason Diakité och före detta utbildningsministern Bengt Göransson, S. Gustav Fridolin har skickat ut ett första utkast av sitt anförande till gruppen.
- Jag och Gustav ses och snackar titt som tätt om Sverige och politik, så det var enormt intressant att vara med. Det kanske är befriande för Gustav att prata med folk som inte är politiker som jag och Soledad (Pinero Misa, reds anm.). Vi för in medborgarperspektivet, hur vi ser politiken utifrån, säger Jason Diakité.
"Du måste vara provokativ"
Gruppen har gett kritik men också debatterat skola, klimat och det finansiella systemet som förberedelse inför Fridolins entré i riksdagen efter ett halvårs pappaledighet.
- Jag tror att du måste vara väldigt provokativ i klimatfrågan för att få regeringens uppmärksamhet. Det måste rimligen bli din röda tråd nu. Skolan kan inte vara din huvudfråga när du kommer tillbaka efter sex månaders ledighet, säger Anders Wijkman som får medhåll av Maria Wetterstrand:
- Det är klart att han ska prata klimatfrågan i partiledardebatten, säger hon.
Den interna strategin inför det kommande halvåret är att utveckla Gustav Fridolins egna klimatretorik när Åsa Romson är på mammaledighet. En mer vardagsnära retorik som går ut mer på ekologisk mat, åka tåg och rusta upp miljonprogrammen än utsläppsnivåer, procent och årtal.
"Man känner sig frustrerad"
- Man känner sig väldigt frustrerad när man sitter på öppna förskolan och snackar med föräldrar som gör allt de kan för att barnen ska växa upp i en trygg värld, och sen slår man på tv:n och hör politiker från något toppmöte säga att klimatansvar - det får väl någon annan ta, säger Gustav Fridolin.