Så drillar de Fridolin inför första debatten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Inför partiledardebatten i riksdagen i morgon har Gustav Fridolin mött andra debattörer och partimedlemmar som har förberett honom inför återkomsten till riksdagen efter ett halvårs pappaledighet.
Foto: Anna-Karin Nilsson

I morgon möts riksdagens partiledare i årets första debatt.

Här tar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin hjälp av en exklusivt sammansatt grupp rådgivare - däribland tidigare språkröret Maria Wetterstrand - inför sin comeback i riksdagen.

- Jag är väldigt tacksam att de kunde tänka sig att lägga några timmar på att förbereda mig, säger Fridolin.

Arbetslösheten är på väg upp när riksdagens partiledare samlas för första gången i år. Sannolikt kommer jobben och de som inte har dem att dominera debatten. Miljöpartiet med det uttalade målet att bli Sveriges tredje största parti i valet 2014 har fått se sig slagna av Sverigedemokraterna i flera opinionsmätningar.

- Vem som lyckas i nästa val kommer bli väldigt avgörande för Sverige. Lyckas Sverige­demokraterna kapitalisera på den oro som finns kommer väldigt mycket av nästa mandat­period att handla om Loreens efternamn och att bygga murar mot omvärlden. Om Miljöpartiet lyckas växa och visa att det finns en annan väg kommer väldigt mycket av nästa mandatperiod att handla om klimatet och skolan, säger Gustav Fridolin.

Möte med Wetterstrand

Han har precis avslutat ett stängt möte med bland andra debattören Anders Wijkman, tidigare kristdemokratisk EU-parlamentariker, det tidigare språkröret Maria Wetterstrand, artisten Jason Diakité och före detta utbildningsministern Bengt Göransson, S. Gustav Fridolin har skickat ut ett första utkast av sitt anförande till gruppen.

- Jag och Gustav ses och snackar titt som tätt om Sverige och politik, så det var enormt intressant att vara med. Det kanske är befriande för Gustav att prata med folk som inte är politiker som jag och Soledad (Pinero Misa, reds anm.). Vi för in medborgarperspektivet, hur vi ser politiken utifrån, säger Jason Diakité.

"Du måste vara provokativ"

Gruppen har gett kritik men också debatterat skola, klimat och det finansiella systemet som förberedelse inför Fridolins entré i riksdagen efter ett halvårs pappaledighet.

- Jag tror att du måste vara väldigt provokativ i klimatfrågan för att få regeringens uppmärksamhet. Det måste rimligen bli din röda tråd nu. Skolan kan inte vara din huvudfråga när du kommer tillbaka efter sex månaders ledighet, säger Anders Wijkman som får medhåll av Maria Wetterstrand:

- Det är klart att han ska prata klimatfrågan i partiledardebatten, säger hon.

Den interna strategin inför det kommande halvåret är att utveckla Gustav Fridolins egna klimatretorik när Åsa Romson är på mammaledighet. En mer vardagsnära retorik som går ut mer på ekologisk mat, åka tåg och rusta upp miljonprogrammen än utsläppsnivåer, procent och årtal.

"Man känner sig frustrerad"

- Man känner sig väldigt frustrerad när man sitter på öppna förskolan och snackar med föräldrar som gör allt de kan för att barnen ska växa upp i en trygg värld, och sen slår man på tv:n och hör politiker från något toppmöte säga att klimatansvar - det får väl någon annan ta, säger Gustav Fridolin.

De var med på Fridolins möte

Soledad Pinero Misa, ­tidigare LSU - Sveriges ungdomsorganisationer, Röda Korsets flyktingarbete och i dag vid ­­företaget Retoy.

Bengt Göransson, fd utbildningsminister.

Maria Wetterstrand, fd språkrör och numera fri grön debattör.

Jason Diakité artist.

Anders Wijkman, fd EU-parlamentariker och numera ­författare och debattör.

Expressen sänder parti­ledardebatten

Expressen sänder parti­­ledar­debatt­­­­­en live med början klockan 09.00 i morgon.

Riksdagen har partiledardebatt två gånger per år, den ena efter jul- och nyårshelgerna och den andra efter riksdagsårets öppnande i oktober.

Debatterna inleds alltid av statsministern som, liksom de övriga sju partiernas företrädare, har tio minuter på sig för ett anförande. Repliker är tillåtna efter varje anförande.

Partierna talar, efter statsministern, i storleksordning, med Kristdemokraterna sist ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.