Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så drevs Betty till att mörda exmaken och hans nya kärlek

Styckade sin rival • Mördade två små barn.
Mordvapnet som Betty Broderick använde för att skjuta sin man Dan Broderick och hans nya fru Linda Kolkina till döds.
Foto: Michael Franklin / Zuma Press / TT Nyhetsbyrån
Betty Broderick leds till sin cell efter att hon dömts skyldig för morden på sin exman och hans nya fru 1991.
Foto: Don Kohlbauer / TT NYHETSBYRÅN / Zuma Press
Betty Broderick under rättegången.
Foto: Don Kohlbauer / Zuma Press / TT Nyhetsbyrån
Amanda Peet spelar Betty Broderick i serien ”Dirty John” som är baserad på fallet.
Foto: Netflix
Amanda Peet spelar Betty Broderick i serien ”Dirty John” som är baserad på fallet.
Foto: Netflix

Enligt många var det en misstänkt affär sex år tidigare som drev Betty Broderick till vansinnestillståndet.

Det slutade i mordet på hennes exman och hans nya fru när de låg och sov.

I dag är Betty 72 år gammal och sitter fortfarande av det långa straffet – här är vägen dit.  

I en villa i det välbärgade kustområdet La Jolla i San Diego bor familjen Broderick, med mamma Betty, pappa Dan och fyra barn. Dan jobbar som framgångsrik jurist, Betty är hemmafru. Det är 80-tal.

– Jag avlade våra löften, i tron att vi skulle vara tillsammans för alltid, har Betty senare berättat i The Oprah Winfrey Show, 1992.

1983 börjar hon misstänka att Dan Broderick döljer någonting. Han tar längre luncher på jobbet, och är frånvarande de få stunderna de ses.

– Jag såg Dan på en fest, hur han pratade om en väldigt vacker flicka. Det var min första ledtråd till att Linda Kolkina existerade, säger hon i The Oprah Winfrey Show.

”Hela världen föll samman”

Linda Kolkina är Dan Brodericks receptionist och assistent. Det skulle också leda till hennes död.

För det börjar bli allt tydligare för Betty att hennes man har en affär med henne, trots att han hela tiden förnekar det.

1985 lämnar Dan sin fru.

Broderick vs. Broderick blir ett skilsmässofall mer känt än de flesta, på grund av sin utdragna process. Samma år som den går igenom fyra år senare, 1989, gifter Dan Broderick om sig – med Linda Kolkina. LA Times rapporterar året efteråt att Linda Kolkina innan bröllopet bett Dan att ha på sig en skottsäker väst. För vid det här laget har Betty Brodericks beteende blivit hotfullt och obehagligt.

Hon kör in sin bil genom ytterdörren på parets hus, sprejmålar interiören och lämnar hotfulla röstmeddelanden på deras telefon.

Den 5 november 1989 händer något mycket värre.

– Hela världen föll samman. Det var en kombination av varenda orättvisa, kränkning och fasa som jag hade upplevt, som ett offer för Dan och Linda sedan 1983, säger Betty Broderick till Oprah Winfrey när hon berättar om dagen hon skjuter dem till döds i deras säng.

Åkte hem till paret – med en revolver

Fem skott avfyrade med en Smith & Wesson-revolver. Själv hävdar hon att hon aldrig ämnade döda dem, och att hon inte ens förstått att hon skjutit paret när hon lämnade villan.

I videoupptagningar från rättegången säger hon:

– Jag gick in i rummet, för att prata med dem, för att väcka dem eller något. De rörde på sig, jag rörde på mig och det var över. Jag minns det väldigt höga ljudet, fem gånger.

Hon bankar näven i vittnesbåset lika många gånger. 

I rätten vittnar hennes dotter Kim emot henne, och ger en helt annan bild av sina föräldrars förhållande. Hur Betty Broderick ljugit om sin exmakes kontrollerande beteenden, och hur svartsjukan mot hans nya fru till slut fick henne att mörda.

Hon döms till livstids fängelse för mord av andra graden år 1990, men måste sitta minst 32 år.

Sedan dess har hon nekats villkorlig frigivning tre gånger, från fängelset California Institution for Women. Den senaste gången hon ansökte var 2017. Då slog åklagaren fast att ”hon har ingen ånger och noll insikt i morden”, har The San Diego Union-Tribune rapporterat.

Betty Broderick kan tidigast bli villkorligt frigiven år 2032.

”Dirty John” på Netflix skildrar fallet med Betty Broderick

Två filmer om fallet Betty Broderick har gjorts, redan 1992. Tv-serien ”Dirty John”, baserad på fallet, hade premiär på svenska Netflix i augusti i år.

Hennes fyra barn Kim, Kathy Lee, Dan och Rhett är numera vuxna. Tre av dem är gifta och har egna barn. De har olika åsikter om sin mammas dåd, och huruvida hon bör fortsätta sitta fängslad eller inte.

I en intervju med Oprah Winfrey 1992, säger Kim Broderick, i dag 50 år gammal, om mordet:

– Hon sa till mig att ”det var antingen honom eller mig, så jag gjorde det valet”. Jag tror att hon gjorde det avsiktligt.

Äldsta sonen Dan Jr, i dag 44 år – lika gammal som hans far och namne när han mördades – har sagt att hans mamma inte bör släppas i förtid då hon ”fortfarande försöker rättfärdiga vad hon gjorde”.

Dottern kämpar för mammans frihet

Kathy Lee Broderick, 49, är den som kämpat för att få sin mamma friad.

– Hon borde få leva sina sista år utanför fängelseväggar, har hon sagt till The Chicago Tribune

Hon har fått stöd i detta av sin yngre bror Rhett, 41 år.

Rhett var tio år gammal vid tidpunkten för mordet, och har i en intervju med Oprah Winfrey berättat hur det påverkat hans uppväxt. 

– Jag kände hela tiden att jag granskades under lupp. 

Styckade sin rival • Mördade två små barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.