Ipredlagen är tänkt att stoppa illegala fildelare och ge skiv- och filmbolag möjlighet att själva jaga piratkopierare. Foto: Magnus Jönsson
Ipredlagen är tänkt att stoppa illegala fildelare och ge skiv- och filmbolag möjlighet att själva jaga piratkopierare. Foto: Magnus Jönsson

Så drabbas du av Ipred-lagen

Publicerad
Uppdaterad
På onsdag kommer skiv- och filmbolag att kunna hämta uppgifter om exakt vilka filer du laddat ned - och när.
Samtidigt skärps lagen, och bolagen får själva jaga olagliga nedladdare.
Så här drabbas du av de nya reglerna.
Så fort du laddar upp en fil till ett fildelningsnätverk, till exempel genom att bara ladda ned ett musikstycke, kan din dators unika adress begäras ut av filmbolaget som äger rättigheterna.
Film- och musikbolaget gör en bedömning av hur mycket pengar din uppladdning kostat dem i uteblivna intäkter, och du får en räkning hem i brevlådan.
Så fungerar det redan i flera europeiska länder, bland andra Danmark.
Det här är följden av att Ipred-lagen, "Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område", träder i kraft på onsdag.
Expressen ger dig här nedan svar på de vanligaste frågorna om Ipred-lagen.

Vad är en ip-adress?

Din dators motsvarighet till ett telefonnummer.
Alla datorer har, precis som telefoner, varsitt nummer.
Skillnaden är att de kan tilldelas vilken dator som helst, när som helst. Men din internetoperatör vet vem som har vilket nummer, och när.

Vad händer om jag bara laddar ned några få album?

Det är omöjligt att säga. I lagtexten står det  att intrånget i upphovsrätten, alltså själva nedladdningen, ska ske i ”viss omfattning”.  Innan någon dömts, eller frikänts, går det inte  att säga var den gränsen går. Men sannolikt  vid fler än några enstaka album.
Däremot ser lagen med stränga ögon på uppladdning, alltså när man gör skyddade verk tillgängliga för alla.
Där finns ingen skrivning om ”viss omfattning”.
En uppladdning och upphovsrättsägaren kan  börja spåra.
Problemet för den som vill ta risken att ladda ned upphovsrättsskyddat material från en fildelningssajt är att tekniken gör att man samtidigt laddar upp – vare sig man vill det eller ej.  Det är inget som går att påverka.

Vem ser till att  lagen efterlevs?

Privata aktörer. Polisen har ingen rimlig möjlighet att spana på vem som laddar ned vad och när.
I stället blir det film- och skivbolagens intresse-organisationer, Antipiratbyrån i Sverige till exempel, som spanar på människors surfvanor.  När de hittar något polisanmäler de, och begär ut användaruppgifterna från  internetoperatörerna.
I debatten som föregick lagen kritiserades det här förhållandet hårt, eftersom det plötsligt blir lönsamt att jaga datoranvändare.

Kan jag få kravbrev trots att jag inte gjort något?

Ja, i princip. Har du en trådlös basstation utan rätt säkerhetsinställningar kan vem som helst surfa, och alltså fildela, utan att du vet om det.
Men det är din basstation eller router som har fått  ip-adressen av internetleverantören.
Kan du inte bevisa att du är oskyldig riskerar du att få betala.

Hur har det  fungerat hittills?

Att ladda upp upphovsrättsligt skyddat material på en sajt, eller dela ut via fildelningsprotokoll, har varit olagligt hela tiden.
Nedladdning, alltså att hämta hem upphovsrättsskyddat material till sin dator, har befunnit sig i en juridisk gråzon.

Blir det förbjudet att använda Pirate Bay nu?

Det är inte förbjudet att använda Pirate Bay. Det är förbjudet att ladda upp eller ned upphovsrättsligt skyddade verk.
Pirate Bay är ett utmärkt sätt att hitta gratismusik, linux-distributioner, ickeskyddade filmer och massor av annat.
Sedan en lagskärpning tidigare i vintras är det straffbart även att ladda ned upphovsrättsskyddade verk. Det var det inte tidigare.

Hur ska domstolarna beräkna skadeståndet?

Rättighetsägare ska få ersättning för den skada de lidit. Men hur det ska bedömas är inte klart.
I de få fall som tagits upp av svenska domstolar har man  försökt räkna fram hur många exemplar en viss uppladdning har spritts i, och sedan krävt ersättning för dem.
I praktiken finns det inget som säger att den som laddar ned ett album gratis skulle ha köpt albumet i en affär om inte nedladdningsmöjligheten funnits.

Vad finns det  för alternativ?

Några alternativ så till vida att du kan klicka på vilken filmtitel som helst, betala ett par tior och börja ladda ned finns inte.
Det närmaste man kommer är Apple Itunes, men av upphovsrättsliga skäl säljs inga filmer i Sverige.
Den bästa musiktjänsten är däremot gratis. Svenska Spotify har det mesta du vill lyssna på och är, om du har en inbjudan (och det är inte svårt att få – fråga någon kompis), gratis. www.spotify.com.
Fredrik Granlund
Fredrik Granlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag