BB Sophia. Foto: Magnus Hallgren / Dn / Tt
BB Sophia. Foto: Magnus Hallgren / Dn / Tt

Så dog mamman på BB Sophia

Publicerad

Den 38-åriga kvinnan skulle föda sitt första barn på privata BB Sophia i Stockholm.

I samband med förlossningen fick hon hjärtstopp och avled sex dagar senare.

BB Sophia har tidigare kritiserats för bristande tillgång till intensivvård.

Sent på kvällen den 23 augusti kom en 38-årig kvinna in till den privata förlossningskliniken BB Sophia i Stockholm.

Sjukhuspersonalen kunde snabbt konstatera att barnet var stort och förlossningen var långt gången när kvinnan togs till ett födelserum.

Förlossningen tog lång tid och var tvungen att avslutas med sugklocka. I samband med att barnet drogs ut fastnade barnets axlar vilket är en svår och livshotande situation för barnet.

Efter att barnet förlösts upptäcktes det att kvinnan var medvetslös.

Hade ingen uppsikt över kvinnans tillstånd

Enligt Svenska Dagbladet saknade personalen uppsikt över kvinnans tillstånd under åtta minuter. Men det beskrivs som normalt av verksamhetschefen Michael Algovik.

– Är hon frisk har man inte särskild övervakning, säger han till SvD.

Förlossningsläkaren på BB Sophia påbörjade basal hjärt- och lungräddning på kvinnan efter förlossningen. Kort därefter kom en narkosläkare, två narkossjuksköterskor, en operationssjuksköterska och en operationsundersköterska och påbörjade avancerad hjärt- och lungräddning.

Kvinnan fördes sen till en anestesi- och operationsenhet för vidare stabilisering. När personalen senare bedömde att hon behövde längre intensivvård fördes hon i en intensivvårdsambulans till Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Totalt tog färden 20 minuter till intensivvårdsavdelningen på Karolinska, skriver BB Sophia i en händelseanalys.

Sex dygn efter hjärtstoppet dog kvinnan.

Föddes med syrebrist

Barnet föddes med syrebrist och fördes efter två och en halv timme till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Barnet överlevde.

BB Sophia, som är den andra privata förlossningskliniken i Sverige, kritiserades när det öppnade i april i år.

Susanne Ledin Eriksson, överläkare vid Gävle sjukhus och ordförande för Svensk förening för obstetrisk anestesi och intensivvård, SFOAI, var en av tre läkare som gjorde en kvalitetsgranskning av kliniken.

Tidigare kritiserad klinik

Kritiken gällde främst bristen på tillgång till intensivvårdsplatser.

I protokollet stod det:

"Vi befarar att enstaka patienter kan komma att fara illa, eller till och med dö”.

Ledin Eriksson kan inte säga om hon tror att dödsfallet skulle kunna ha undvikits på ett annat sjukhus.

– Jag har inte tillräckligt mycket detaljer för att uttala mig om vad som hände. Men vår kritik mot kliniken kvarstår. Det kan hända väldig svåra komplikationer vid en förlossning och därför anser vi att man ska ha akutsjukhusets resurser, säger hon nu.

BB Sophia slår tillbaka mot kritiken. I ett pressmeddelande som släpptes på fredagen skriver de att "kvinnan och barnet fick adekvat intensivvård"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag