Så dödades Johan, 40, av björnen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
De som försökte rädda Johan Vesterlunds kropp, tvingades fly i helikopter på grund av hotet från den skadskjutna björnen.
Foto: TOR

Trebarnspappan Johan Vesterlund, 40, hade inte chans när björnen attackerade.

Den svårt skadade kroppen hittades i går av vännen och jaktkamraten Tomas Lund:

  Attacken måste ha gått oerhört fort, säger han.

På kanten av en ravin fick Tomas Lund syn på vännens döda kropp. – Det var jag och en hundförare från polisen. I snön var det fullt av björnspår, jag förstod direkt... säger Tomas Lund. I nästa sekund rusade björnen rakt mot honom. – Den var otroligt aggressiv, en annan sökpatrull som såg hur björnen var på väg rakt mot oss sköt varningsskott.

Johan Vesterluind.

Hann skjuta ett skott

 Bara 50 meter från kroppen vek björnen av åt ett annat håll. – Johan hade bara hunnit avlossa ett skott, hela attacken måste ha gått oerhört fort. Men björnen är skadskjuten, säger Tomas Lund. Räddningsmanskapet samlades runt koppen. – Vi visste ju att björnen var i närheten, och att den var aggressiv och farlig. Så de fick lyfta ut oss med helikopter.

Vakade vid kvarlevorna

 Sent i natt vakade björnen över trebarnspappans kvarlevor som ett byte. – Tyvärr måste vi låta honom ligga kvar. Det är livsfarligt att gå in i skogen i kolsvarta natten när björnen finns där, säger Karl-Erik Brösth, vid polisen i Jokkmokk. Det var tidigt i söndags morse som Johan Vesterlund och hans jaktlag gav sig ut på älgjakt i Nausta, söder om Jokkmokk. – Johan gick själv, säger Tomas Lund. Vid 10-tiden pratades de vid på mobiltelefon – det var sista livstecknet från Johan.

Det finns flera rapporter om människor som attackerats av brunbjörn i Sverige.

Fick inget svar

 Vid tretiden blev jaktkamraterna oroliga, men fick inget svar när de ringde. När det mörknade larmade de polisen, och två helikoptrar och hundpatruller sattes in i sökandet. – När det ljusnade började vi följa spåret som Johan gått, säger Tomas. Hemma i Älvsbyn fick frun och de tre barnen, 5, 8 och 10, ta emot dödsbudet. – Allas tankar går till dem, det är så fruktansvärt, säger Lars Gustaf Nyström, ordförande i det jaktsällskap som Johan Vesterlund tillhörde.

"Fysisk topptrim"

 Johan Vesterlund arbetade som  insatschef på räddningstjänsten vid  RFN, Robotförsöksplats Norrland. – Han var i fysisk toppform, välutrustad. Och oerhört van att röra sig i terrängen, säger Tomas Lund.

1902 dog jägare efter björnattack


Senast en björn dödade en människa i Sverige var 1902. En norrländsk jägare avled sedan han attackerats under en björnjakt. 


Björnstammen beräknades år 2000 uppgå till cirka 800 djur. I Sverige fälls de flesta björnar oplanerat i samband med älgjakt. I årets nu avslutade skyddsjakt på björn har 95 björnar skjutits. 


Brunbjörnen blir 200-280 centimeter meter lång och väger 100-400 kilo. I Sverige finns brunbjörn från norra Dalarna, Härjedalen och Hälsingland och norrut. Källa: Nationalencyklopedin och TT.

FAKTA/Så gör du om du stöter på en björn


Om du sitter i bilen och får syn  på en björn sitt kvar i bilen. 


Lägg inte doftande matavfall i naturen. 


Om du stöter på en björn, ge dig till känna genom att tala högt och dra dig undan. 


Gå försiktigt ifrån platsen, ta samma väg som du kom – men spring inte! 


Håll hunden kopplad. Risken finns att en lösspringande hund stöter på en björn. 


Ett skott i luften för att skrämma iväg björnen kan också vara effektivt. Men skjut inte på björnen! En skadad björn kan vara mycket farlig. Källa: Skandinaviska Björnprojektet i samarbete med Viltskadecenter och Jägareförbundet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.