SKÖT MED SLAKTMASK. Här visar expojkvännen polisen hur han avrättade Frida Stenberg. Under en rekonstruktion visar han hur han spände fjädermekanismen och sköt Frida i nacken.
SKÖT MED SLAKTMASK. Här visar expojkvännen polisen hur han avrättade Frida Stenberg. Under en rekonstruktion visar han hur han spände fjädermekanismen och sköt Frida i nacken.

Så dödade han Frida Stenberg med slaktmasken

Publicerad
Uppdaterad
Här visar expojkvännen hur han avrättade Frida Stenberg, 24. Med en slaktmask sköt han tvåbarnsmamman i nacken.
- Jag såg att hon dog, säger han i förhör.
I dag väcks åtal mot den 37-årige mannen.
Efter en vårdnadstvist fick Frida Stenberg 26 augusti i år beskedet att hon fått vårdnaden om den tvåårige sonen och boendet för sonen och den då fyra månader gamla dottern. Tre timmar efter beskedet mördades hon på expojkvännens föräldragård i Smedsbyn norr om Luleå.

Delad vårdnad om barnen

Expojkvännen, en 37-årig man, har erkänt att han låg bakom Frida Stenbergs död. Nu kan Expressen visa bilder från polisens rekonstruktion över hur dådet gick till. I förhör säger 37-åringen till polisen att han har stor vana vid att använda en slaktmask, även kallad bultpistol, som används för att avliva djur.
– Alltså jag har ju använt den på kalvar, säger han i polisens förhör.
Slaktmask är ett äldre slaktredskap med en kåpa som fästs vid djurets huvud med anordningar för att bedöva det med slag eller skott. Ett verktyg som normalt brukar användas för att bedöva djur som skall avlivas. Slaktmask är en typ av laddningsbar bultpistol med en slaglängd på sju centimeter. Efter en vårdnadstvist möttes det separerade paret i rätten 19 augusti i år. Sju dagar senare kom tingsrättens besked och Frida Stenberg åkte direkt till expojkvännen för att hämta den 2-åriga sonen. Med i bilen satt parets dotter.
Paret möttes på gårdsplanen men eftersom sonen saknade strumpor och skor bad hon expojkvännen att hämta dem.
I polisförhör berättar han om känslorna den dagen.
– Jag var på bra humör för jag skulle få träffa dottern, hon hade ju undanhållit henne för mig tidigare.
– Men jag var ledsen för sonen, säger han.
DÖDAD EFTER DOM. Efter en tvist fick Frida Stenberg beskedet att hon fått vårdnaden om barnen. Tre timmar senare mördades hon. Expojkvännen gick till bilen för att hämta skorna men hämtade också slaktmasken.
– Jag förstår för det första inte att jag tog den överhuvudtaget från bilen, säger 37-åringen i förhör.
Han spände upp fjädermekanismen och sköt Frida Stenberg exakt i nacken.
– Hon trillade ihop så klart, säger han i förhör.
– Jag såg att hon dog.
Klockan 17.08 hittades Frida Stenberg blödande på gårdsplanen. Polis och ambulans tillkallades, men återupplivningsförsöken var förgäves.

Bor hos en jourfamilj

I dag väntas åklagare Karin Hansson åtala mannen för mord.
De två barnen bor för tillfället hos en jourfamilj. Expressen var i går i kontakt med Frida Stenbergs anhöriga. De berättar att de vill avvakta till åtalet innan de kommenterar förhören med 37-åringen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag