Så bunkrar rika länderna vaccin – fattiga får vänta

Karin Loré, professor i vaccinationsimmunologi på Ki, om testerna av de nya vaccinen.
Världens rikaste länder har på förhand bokat över hälften av vaccindoserna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarna för några av världens rikaste länder samlade under G7-mötet i Kanada 2018.
Foto: ERIC BOLTé / G7 - CHARLEVOIX POLARIS IMAGES

Rika länder med färre än 15 procent av jordens befolkning har reserverat 51 procent av vaccindoserna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.  

De 85 procent som bor i låg- och medelinkomstländer får dela på resterna.

Nu kräver organisationen Folkets vaccinkoalition att läkemedelsbolagen berättar för WHO hur vaccinen tillverkas så att fler doser kan tillverkas. 

En av fyra personer kan riskera att få vänta på vaccin till åtminstone 2022, enligt en forsskarstudie från Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. 

Orsaken är att rika länder med 15 procent av jordens totala befolkning har förbokat 51 procent av doserna för de mest lovande vaccinen, rapporterar Reuters. 

De rikaste länder beställde 7,5 miljarder doser

De resterande 85 procenten, som lever i låg- och medelinkomstländer, får dela på det som blir över. 

Den 15 november hade höginkomstländer beställt nästan 7,5 miljarder vaccindoser från 13 tillverkare, enligt studien. 

Japan, Australien och Kanada har tillsammans beställt fler än 1 miljard doser trots att de står för mindre än 1 procent av de globala smittfallen i covid-19. 

Forskarnas förslag: Dela ut vaccindoserna jämbördigt

Forskarna menar att ett effektivt svar på snedfördelningen vore ”att dela covid-19-vaccinen i en jämbördig distribution över världen”.  

Organisationen Folkets vaccinkoalition kräver dessutom att läkemedelsbolagen släpper patentskydden för vaccinen och delar med sig av hur dessa tillverkas till världshälsoorganisationen WHO, så att fler doser kan tillverkas och delas ut till alla drabbade länder, rapporterar Reuters.  

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Se mer: Då kan vaccineringen av svenskar påbörjas

Richard Bergström svarar på läsarfrågor om coronavaccinet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.