Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bra betyg får Apples nya produkter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I takt med att marknaden för mobiltelefoner vuxit enormt de senaste tre-fyra åren har Apples marknadsandel krympt.
Foto: Fredrik Granlund
Allting under skalet har fått sig en uppryckning.
Foto: Fredrik Granlund
Apples nyhet.
Foto: Fredrik Granlund
Armbandsuret är tillbaka.
Foto: Fredrik Granlund

Dagens lansering i Cupertino i USA var den största i Apples historia, organisationsmässigt. Med tre tusen inbjudna gäster och journalister inbjudna till Flint Center i Apples födelsestad Cupertino utanför San Francisco var inte en stol ledig. Utanför stod ett tiotal satellitsändningsbilar från olika amerikanska tv-bolag, och överallt tvingades man trängas med tv-kameror och väldigt långa kameraobjektiv.

Man kan fråga sig om lanseringen var värd den uppmärksamheten. Hybrider mellan armbandsklockor och mobiltelefoner har släppts förut, bara inte av Apple. De har sålt så där. Vi lever i en tid där mobilen redan ersatt armbandsuret, och nu ska armbandsuret alltså tillbaka. Jag är tveksam.

Möjligen kan Apples betallösningar, som ännu bara verkar komma att finnas i USA, vara en nyckel. Träningstrenden kan vara en annan. Det blir som att ha en evig och superavancerad stegräknare på sig ständigt. Men uttrycket ”mycket skrik för lite ull” ligger nära till hands.

”Vassa uppgraderingar”

Telefonerna då? Visst är Iphone 6 och Iphone 6 Plus vassa uppgraderingar. Allting under skalet har fått sig en uppryckning, men formgivningen påminner en hel del om olika Androidtelefoner, och känns inte lika nyskapande som förr.

I takt med att marknaden för mobiltelefoner vuxit enormt de senaste tre-fyra åren har Apples marknadsandel krympt, även om antalet sålda telefoner ökat. I dag står Androidlägret för nästan 80 procent av marknaden. Kan Iphone 6 vända utvecklingen? Knappast.

Men den ligger onekligen skönt i handen. Speciellt den större plusmodellen.

Betyg

Iphone 6:

Ingen revolution, och ingenting (utom möjligen kameran och dess möjligheter) som ingen annan leverantör redan säljer. Men en naturlig uppgradering för alla som redan är Iphonefrälsta.

Iphone 6 Plus:

Ett naturligt (men dyrt!) val för den som bara vill ha en stor och fin mobiltelefon. Närmaste konkurrent: Samsung Galaxy S5.

Apple Watch:

Det kanske vore motiverat med ett högre betyg, men det får framtiden utvisa. Spännande teknik, men vill man verkligen gå omkring med en pytteliten mobilskärm på handleden?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.