Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är din skola - egentligen

Ella, 14, och Fredrika, 7, går på en av landets bästa skolor. Fredrikshovs slotts skola i Stockholm är liten och alla känner alla.
- Det är kul att få vara en solskensskola, säger rektor Angelica Hedin.
Skolverkets nya siffror visar hur bra skolorna där du bor tar tillvara barnens förutsättningar.
På Fredrikshovs slotts skola i Stockholm finns en klass för varje årskurs. Ella Hillström ska börja nian i höst.
- Det bästa här är att man känner lärarna så bra. Det är kul när någonting man inte förstår helt plötsligt släpper efter att man pratat igenom problemet, säger hon.
Att skolan är liten tror även Angelica Hedin är en fördel.
- Vi kan följa upp varje elev och tidigt sätta in extra hjälp. Men det är viktigt att de elever som klarar sig väldigt bra också får utmaningar. Elever som ligger långt före kan få möjlighet att hoppa in i en klass över i vissa ämnen, säger Angelica Hedin.

Bättre bild

Förutom det genomsnittliga meritvärdet för varje skola räknar skolverket även ut ett så kallat Salsa-värde. Modellen tar hänsyn till utländsk bakgrund, vilken utbildning elevernas föräldrar har och hur könsfördelningen ser ut. Även om Salsa-värdet inte förklarar allt, ger det en något bättre bild av hur bra skolorna tar vara på elevernas individuella förutsättningar.
- Skolorna själva tycker att det är ett intressant hjälpmedel för att jämföra, och enklare hitta vad man skulle kunna förändra för att uppnå bättre resultat, säger Stefan Erson på skolverket.

"Nära eleverna"

Fredrikshovs slotts skola har både ett av landets högsta genomsnittliga meritvärden och Salsa-värden.
- Vi har hittat ett recept som funkar där lärarna kommer nära eleverna. Det är också viktigt att från tidig ålder föra samman teori och praktik, säger Angelica Hedin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!