Så bra är din skola - egentligen

Publicerad
Uppdaterad
Ella, 14, och Fredrika, 7, går på en av landets bästa skolor. Fredrikshovs slotts skola i Stockholm är liten och alla känner alla.
- Det är kul att få vara en solskensskola, säger rektor Angelica Hedin.
Skolverkets nya siffror visar hur bra skolorna där du bor tar tillvara barnens förutsättningar.
På Fredrikshovs slotts skola i Stockholm finns en klass för varje årskurs. Ella Hillström ska börja nian i höst.
- Det bästa här är att man känner lärarna så bra. Det är kul när någonting man inte förstår helt plötsligt släpper efter att man pratat igenom problemet, säger hon.
Att skolan är liten tror även Angelica Hedin är en fördel.
- Vi kan följa upp varje elev och tidigt sätta in extra hjälp. Men det är viktigt att de elever som klarar sig väldigt bra också får utmaningar. Elever som ligger långt före kan få möjlighet att hoppa in i en klass över i vissa ämnen, säger Angelica Hedin.

Bättre bild

Förutom det genomsnittliga meritvärdet för varje skola räknar skolverket även ut ett så kallat Salsa-värde. Modellen tar hänsyn till utländsk bakgrund, vilken utbildning elevernas föräldrar har och hur könsfördelningen ser ut. Även om Salsa-värdet inte förklarar allt, ger det en något bättre bild av hur bra skolorna tar vara på elevernas individuella förutsättningar.
- Skolorna själva tycker att det är ett intressant hjälpmedel för att jämföra, och enklare hitta vad man skulle kunna förändra för att uppnå bättre resultat, säger Stefan Erson på skolverket.

"Nära eleverna"

Fredrikshovs slotts skola har både ett av landets högsta genomsnittliga meritvärden och Salsa-värden.
- Vi har hittat ett recept som funkar där lärarna kommer nära eleverna. Det är också viktigt att från tidig ålder föra samman teori och praktik, säger Angelica Hedin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag