Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra är din mobilkamera

De 6 storsäljarna på kameramobilmarknaden testas.
Semestertiderna närmar sig med stormsteg.
Men är kameran i din mobiltelefon den enda kamera du behöver ha med dig?
Tidningen Bild & Ljud Hemma har testat storsäljarna just nu.
Jessica Blom och kompisen Hojin Mergi gillar fotboll, men
Foto: Foto: Ylwa Svensson

LG KU990 Viewty

En snygg och kompakt kameramobil med ett lättarbetat gränssnitt. Men det hjälper inte när bilderna blir en provkarta på alla sorters färgproblem.
Viewty ser verkligen ut som en traditionell kompaktkamera. Den är dessutom ganska snabb i ljusstarka miljöer. I snabbmenyerna kan man ändra blixtläge, scenläge, ändra exponeringskompensationen och sekvensläge. Viewty misslyckas till och med i fullt dagsljus.
Läs mer:  nordic.lge.com


Nokia N82

På pappret är N82 en ännu bättre kameramobil än N95. Men bildbehandlingen ger en överdriven skärpa.
En rejäl Xenon-blixt är bra. Skärmen är riktigt snabb och duger bra för att komponera bilden.
Utomhusbilden har korrekta färger, men blir för skarp på grund av ett ganska aggressivt skärpefilter. Inomhusbilden är bäst i testet. Allt ser naturligt ut och bruset knappt märkbart. Bäst i test!
Läs mer:  www.nokia.se


Nokia N95 8GB

I grunden blir bilderna riktigt bra men det är i efterbehandlingen som Nokia ställer till det med en alltför hård komprimering – helt i onödan.
Bara en fotolampa i stället för riktig blixt och avsaknad av linsskydd är nackdelar. Skärmen är lite större än på N82 men känns inte riktigt lika snabb. Däremot är färgerna mer korrekta. Inomhusbilden är bra så länge man inte tittar noga längs skarpa kanter.
Läs mer: www.nokia.se
Samsung SGH-G600

Det räcker inte att klämma in ännu fler bildpunkter i en kameramobil om allt annat saknas. Bilderna blir bara stora, men dåliga.
Linsen är samma lilla leksak som på de flesta vanliga kameratelefoner och som blixt får man nöja sig med en diodlampa. Menyn är lättanvänd, men funktionerna är mer inriktade på lek än foto.
Samsung komprimerar för mycket. I stadsbilden syns det därför tydliga artefakter vid skarpa kanter.
Läs mer:www.samsung.se
Samsung SGH-G800

Den ser ut som en riktig kamera, har funktioner som en riktig kamera och marknadsförs som fotografens mobil. Men bilderna blir dåliga.
G800 verkar byggd av solitt aluminium och det är lätt att tro att det här är en riktig kamera. Det är den första mobilen som faktiskt har optisk zoom, dessutom autofokuslampa och xenon-blixt.
Bildkvaliteten är trots det nästan sämre än hos G600.
Läs mer: www.samsung.se
Sony Ericsson K850i

Här får du de skarpaste bilderna, men knapparna är små och svåra att hitta rätt bland, och touchknapparna måste man ofta trycka flera gånger på.
Men fotografera inte för mörka miljöer utan blixt. Det blir mörkt, oskarpt och så mättat att det känns som rödfilter på kameran. Med blixt blir det bättre färger och hyggligt upplyst. Närbilden blir ganska bra men med ojämn skärpa.
Läs mer: www.sonyericsson.seLäs hela testet hos Bild & Ljud Hemma!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.