De 6 storsäljarna på kameramobilmarknaden testas.
De 6 storsäljarna på kameramobilmarknaden testas.

Så bra är din mobilkamera

Publicerad
Uppdaterad
Semestertiderna närmar sig med stormsteg.
Men är kameran i din mobiltelefon den enda kamera du behöver ha med dig?
Tidningen Bild & Ljud Hemma har testat storsäljarna just nu.
Jessica Blom och kompisen Hojin Mergi gillar fotboll, men Foto: Ylwa Svensson

LG KU990 Viewty

En snygg och kompakt kameramobil med ett lättarbetat gränssnitt. Men det hjälper inte när bilderna blir en provkarta på alla sorters färgproblem.
Viewty ser verkligen ut som en traditionell kompaktkamera. Den är dessutom ganska snabb i ljusstarka miljöer. I snabbmenyerna kan man ändra blixtläge, scenläge, ändra exponeringskompensationen och sekvensläge. Viewty misslyckas till och med i fullt dagsljus.
Läs mer:  nordic.lge.com


Nokia N82

På pappret är N82 en ännu bättre kameramobil än N95. Men bildbehandlingen ger en överdriven skärpa.
En rejäl Xenon-blixt är bra. Skärmen är riktigt snabb och duger bra för att komponera bilden.
Utomhusbilden har korrekta färger, men blir för skarp på grund av ett ganska aggressivt skärpefilter. Inomhusbilden är bäst i testet. Allt ser naturligt ut och bruset knappt märkbart. Bäst i test!
Läs mer:  www.nokia.se


Nokia N95 8GB

I grunden blir bilderna riktigt bra men det är i efterbehandlingen som Nokia ställer till det med en alltför hård komprimering – helt i onödan.
Bara en fotolampa i stället för riktig blixt och avsaknad av linsskydd är nackdelar. Skärmen är lite större än på N82 men känns inte riktigt lika snabb. Däremot är färgerna mer korrekta. Inomhusbilden är bra så länge man inte tittar noga längs skarpa kanter.
Läs mer: www.nokia.se
Samsung SGH-G600

Det räcker inte att klämma in ännu fler bildpunkter i en kameramobil om allt annat saknas. Bilderna blir bara stora, men dåliga.
Linsen är samma lilla leksak som på de flesta vanliga kameratelefoner och som blixt får man nöja sig med en diodlampa. Menyn är lättanvänd, men funktionerna är mer inriktade på lek än foto.
Samsung komprimerar för mycket. I stadsbilden syns det därför tydliga artefakter vid skarpa kanter.
Läs mer:www.samsung.se
Samsung SGH-G800

Den ser ut som en riktig kamera, har funktioner som en riktig kamera och marknadsförs som fotografens mobil. Men bilderna blir dåliga.
G800 verkar byggd av solitt aluminium och det är lätt att tro att det här är en riktig kamera. Det är den första mobilen som faktiskt har optisk zoom, dessutom autofokuslampa och xenon-blixt.
Bildkvaliteten är trots det nästan sämre än hos G600.
Läs mer: www.samsung.se
Sony Ericsson K850i

Här får du de skarpaste bilderna, men knapparna är små och svåra att hitta rätt bland, och touchknapparna måste man ofta trycka flera gånger på.
Men fotografera inte för mörka miljöer utan blixt. Det blir mörkt, oskarpt och så mättat att det känns som rödfilter på kameran. Med blixt blir det bättre färger och hyggligt upplyst. Närbilden blir ganska bra men med ojämn skärpa.
Läs mer: www.sonyericsson.seLäs hela testet hos Bild & Ljud Hemma!
Fredrik Granlund
Fredrik Granlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag