Så bra är årets VM-låtar

Publicerad
Uppdaterad
Ledin är förbundets officiella val.
Frans är folkets favorit.
Men när Expressens musikredaktör Anders Nunstedt går igenom årets störtflod av VM-låtar faller han för en alternativ hejaramsa.
1. Dressed in yellow and blue Inte en hejaklacksrefräng så långt örat kan nå. Bara en gulligt sorgsen indiepopdänga med preppy Cardigans-känsla: "Don't you know that a goal can change your life? /Anyone can be forced into tears in summertime". 2. Global fussball 06 mEn uppdatering av "Global fussball ok" från ploj-Kraft- werkarna som tidigare gjort julsingeln "Achtung christmas" och den officiella låten till kocklandslaget ("Kniven, gaffeln, skeden"). Kul och dansant. 3. Heja Sverige Udda: Som om ett Rai-band klivit in i Ronja Rövardotters kula en mjödstinn afton för länge sedan. Plus för den enkla refrängen, den grova göteborskan och b-sidan - en "Kebab version". 4. Kröning i Berlin Två poetiska rödvinstrubadurer som förmodligen har allt med Lundell och Andersson Wij i skivhyllan tänder en lägereld och sjunger om Preussen och att Zlatan ska bli kung. Lite fyllefeeling, men kul. 5. Vi är på gång - VM 2006 De nyskrivna verserna går mest att beskriva som ett stort ingenting: en enveten trumma, en billig eurobakgrund och en Ledin som sjunger tuffa klyschor. Bonnigt, men den bekanta refrängen fyller sin funktion. 6. Heja Sverige 2006 Fantastiskt intro: ett par radioreferat där Zlatan gör mål (klacken mot Italien, konstmålet mot Ungern). Sen ebbar "Heja Sverige" ut i en glad göteborgs-samba med en massa sassa, brassa och mandelmassa. 7. Who´s da man Jag gillar killen. Jag gillar idén. Men beatsen drabbas av mjölksyra redan vid första takten och sånginsatsen är ungefär lika behaglig som en lårkaka i slutet av en match som redan är förlorad. 8. En match i taget Lanseras med en fiffig slogan - "Den något bättre VM-låten". Vilket väl hade kunnat stämma för 20 år sedan. Låter daterad och saknar stuns. 9. Go go Sweden Idol-Ola, aktuell med soloalbum, gör tidernas första r'n'b-fotbollslåt. Fast han sjunger (illa) på engelska, och låten är tråkigare än en Darin-poster i Min häst. 10. Du och jag och Glenn Hysén Gyllene Tider-trummisens VM-låt är hämtad från "FCZ"-såpan. Micke Syd gör inget för att dölja sin bakgrund, men sjunger inte hälften så catchy som i "Min tjej och jag".

Utländska VM-låtar

Goleo VI "Dance!" Tyskarnas andra officiella VM-singel (den första var Bob Sinclairs vissel-house, "Love generation"). Lumidee vs Fatman Scoop har uppdaterat Whitneys "I wanna dance with somebody". Enerverande effektiv. Crazy Frog "We are the champions (dinga dang dong)" Låten är en techno-version av Queens fotbolls-anthem, med lite irriterande kväkanden ovanpå. Mikeyla "Glorious" Skriven av "Metal forces" - ett slags fotbollstokigt Metal Aid. Sjungen av Mik-eyla från "Fame factory". Inte särskilt hårt eller ens svängigt dock. Andra VM-låtar: Frotté "Krossa dom", The Fork "Autobahn, Deutschland, Fussball", Uje Brandelius "Bollen bollen bollen", Fanclub "Henrik Larsson", Björns Band "Ribba in (Sverige vinner VM!)". The Klacksparks "Sverige, Sverige, Heja Sverige". Dortmund "Zlatanlåten (Kung över gröna ängar)", Lars Rolandz "En match i taget".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag