Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bossar 80-åriga Birgitta över internet

Sociala medier är inget som Birgitta Jonsson, 80, tycker är svårt. Hon har tvärtom bättre koll på internet och sociala medier än många ungdomar.

Hon utbildar dessutom äldre i hur de kan skapa sig en bättre närvaro i sociala medier.

– Lägg inte upp nakenbilder och ha inte din hunds namn som lösenord, säger hon.

Birgitta Jonsson, 80, är inte som alla andra pensionärer. Hon har ett brinnande intresse för internet och datorer - och undervisar andra pensionärer i hur man navigerar den digitala världen på bästa sätt. Sociala medier som Facebook och Twitter är nämligen hemmaplan för Birgitta.

– Man kan använda det för att hålla kontakten med sina barn och barnbarn, men också de äldre vänner man har. Det är verkligen helt toppen, säger hon.

Hon upplever det som att pensionärer generellt sett är rädda för att använda sociala medier och internet. Ganska obefogat, tycker Birgitta själv.

– Jag brukar säga till alla som ska ge sig ut på nätet: Lägg inte upp nakenbilder och ha inte din hunds namn som lösenord. Då klarar du dig oftast ganska bra.

Birgitta tycker att pensionärer inte ska vara rädda för att ge sig ut på internet.
Foto: Olle Sporrong

Birgittas eget intresse för teknikens värld kommer från nyfikenheten att utforska omvärlden. Hon berättar om en händelse i april förra året när hon fick en stroke. Hon fördes till sjukhus med ambulanshelikopter, men inne på sjukhuset var det inte tal om att isolera sig från omvärlden. Nej, tack vare hennes närvaro i sociala medier kunde hon fortfarande hålla koll på världen utanför.

– Då skrev jag på Facebook att jag haft en stroke och fick massvis med "krya på dig"-hälsningar. Några skrev och berättade om sina egna erfarenheter och alla dessa hälsningar som fullständigt strömmade in gjorde ju mig väldigt munter och glad.

"Skriver alltid god natt till mina vänner"

Många äldre lever ensamma och med hjälp av sociala medier kan de få bättre kontakt med de vänner man har kvar i livet, menar Birgitta. I sin lägenhet i Stockholm håller hon kurser för äldre genom föreningen Seniornet, vilket lokaltidningen Vårt Kungsholmen uppmärksammade i veckan.

– Man kan göra en pakt med tre-fyra vänner och säga "nu går vi med i Facebook och vi ska göra detta tillsammans". Då kan man prata på Facebook om dagarna och önska varandra god morgon och god natt. Jag skriver alltid till mina vänner varje kväll och önskar dem en god natts sömn.

Och det är inte få personer som Birgitta samlat ihop som vänner på sitt Facebook-konto.

– Jag har många vänner på Facebook ska du veta. 251 vänner har jag faktiskt. Det kanske inte är så mycket förresten. Hur många har du?

Hur många följare har du på Twitter?

– Där tycker jag att jag är riktigt bra med mina 1650 följare. Det är mycket för en vanlig människa tycker jag. Men det är Göran Hägglunds förtjänst.

Fick hashtagg av KD-ledaren

Historien om Göran Hägglund och Birgitta Jonsson sträcker sig tillbaka till hennes 80-årsdag. Då ville Birgittas dotter bidra med följare till sin mammas konto och ställde frågan till Göran Hägglund om inte han kunde ge henne några av sina drygt 52 000 egna. Då började han twittra under hashtaggen #frujonsson80.

– Han gav mig en hashtagg och det gav mig nästan 1200 följare. Det är stort för ett blåbär som jag, säger Birgitta Jonsson, som heter @FruJonsson på Twitter.

Uppmärksamheten från Göran Hägglund gav Birgitta flera nya följare på Twitter.
Foto: Olle Sporrong

Men att få kontakt med en partiledare på Twitter är nog överkurs för de flesta pensionärer. Birgitta tycker att det räcker med att bara följa intressanta personer och föreningar - åtminstone till en början.

– Är man intresserad av antikviteter till exempel - då kan man ju följa sidor som handlar om det på Facebook. På så sätt kan man också få massor med nya bekantskaper, säger Birgitta Jonsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.