Så började myten om "nya" våldtäktsdrogen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Efter fem års tystnad började berättelsen om "våldtäktsdrogen" Progesterex spridas i Sverige igen.

Det började med att en 38-årig man från Nybro städade sin mejlkorg. Dagar senare hade inlägget delas 10 000 gånger och gjort tusentals föräldrar oroliga.

- Jag såg det här gamla mejlet och tänkte "det finns säkert fortfarande", säger mannen.

Pillret läggs i din drink och när du vaknar har du blivit våldtagen och steril för livet. Berättelsen om den "nya, hemska våldtäktsdrogen" Progesterex har spridits och lurat människor världen över sedan 1999. I Sverige har nätbluffen blossat upp både 2006 och 2008 – men i fredags dök den oväntat upp igen.

Rensade sin mejlkorg

En 38-årig man från Nybro publicerade inlägget på sin Facebook-sida och fick över 7 500 delningar. Flera oroade personer spred även inlägget på Twitter och Instagram.

För Expressen berättar 38-åringen att han rensade sin mejlkorg och hittade ett mejl om "drogen" som han tror är från 2007.

– Jag hade över 2 000 mejl och jag såg det här gamla mejlet och tänkte "det finns säkert fortfarande". Så jag lade upp det på Facebook. Det har varit så många som uppmärksammat det, men det har inte uppmärksammats så mycket på Facebook eftersom det ju kom senare. Jag tänkte att jag skulle varna folk, säger han till Expressen.

Vad känner du nu när du vet att det är fejk?

– Det är naturligtvis lite snopet för mig. Men jag hade ju ingen aning om att det skulle spridas på det här sättet.

Progesterex-inlägget är undertecknat av Birgitta Olofsson, doktorand vid Umeå universitet. Problemet är att hon inte står bakom inlägget. Någon har utnyttjat Olofssons akademiska titel för att ge inlägget trovärdighet.

"Aldrig min mening"

Strax efter att 38-åringen publicerat inlägget började Olofsson få mejl från oroade personer.

– Jag har fått mejl från tjejer som är oroliga och jag har återigen tvingats förklara att det här läkemedlet inte finns på riktigt, säger hon till Expressen.

När den 38-årige mannen får veta att Olofsson inte står bakom texten väljer han att ta bort sitt inlägg från Facebook.

– Det var aldrig min mening att sprida något som inte är sant. Jag har tagit bort inlägget nu när jag vet att hon inte skrivit texten, säger han till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.