Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så blir vinsttaket i välfärden – V kritiska

Vinsttaket i välfärden lär föreslås till sju procent på investerat kapital, när välfärdsutredningen presenteras av Ilmar Reepalu. Foto: Lasse Svensson
Inte tillräckligt, säger Vänsterpartiet och Ulla Andersson. Foto: Christian Örnberg

Vinsttaket i välfärden lär föreslås till sju procent på investerat kapital, när välfärdsutredningen presenteras av Ilmar Reepalu.

Inte tillräckligt, säger Vänsterpartiet, och påminner regeringen om överenskommelsen att det ska vara slut på vinstjakten.

– Jag tror att man behöver skruva ned den procentsatsen, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson i Vänsterpartiet.

Väntan har varit lång på välfärdsutredningen av Ilmar Reepalu.

Men på tisdag presenteras Ilmar Reepalus välfärdsutredning som innehåller flera förslag som påverkar välfärdsbolagen.

Enligt uppgifter till SVT kommer välfärdsutredningen föreslå ett vinsttak på sju procent plus statslåneränta på investerat kapital.

Utredningen har varit omstridd. Framför allt efter att en författare till flera underlag i utredningen, kritiserat den för att utredningen "i praktiken innebär ett förstatligande av välfärdssektorn". Samtidigt visar opinionsmätningar på ett stort motstånd mot vinster i välfärden, framför allt inom skolan.

Men ett förslag om ett vinsttak har inte stöd i riksdagen, då varken allianspartierna eller Sverigedemokraterna står bakom ett sådant förslag. Regeringen vill göra upp blocköverskridande, men måste samtidigt hålla fast vid Vänsterpartiet.

Något som kan visa sig bli en svår balansgång.

"Behöver skruva ned den procentsatsen"

Ulla Andersson, Vänsterpartiets vice ordförande och ekonomisk-politiska talesperson, är tydlig med att vinstöverenskommelsen är en förutsättning för budgetförhandlingarna med regeringen.

Frågan var Vänsterpartiets klart största fråga i valrörelsen 2014 och mycket står på spel.

Och vinstöverenskommelsen med regeringen innebär "ett slut på vinstjakten". Där är nivån på sju procent plus statslåneränta för hög, menar Ulla Andersson, som förhandlat med regeringen i frågan.

– Jag tror att den här modellen (som kommer presenteras av Ilmar Reepalu, reds anm) kommer att vara bra, men att man behöver skruva på den. Och så handlar det om att se till att det finns en helhet, så att det inte kan läcka pengar till annat, säger hon och fortsätter:

– Men jag tror att man behöver skruva ned den procentsatsen.

Öppning för blocköverskridande samtal

Den 27 oktober öppnade Moderaterna upp för att förhandla i frågan.

Anna Kinberg Batras förslag innebar fokus på kvalitetskrav, men nej till generellt vinsttak.

Utspelet välkomnades av Stefan Löfven, S, och Ardalan Shekarabi, S, som snabbt bjöd in till blocköverskridande samtal.

Ulla Andersson, V, kallar däremot Moderaternas förslag i välfärdsfrågan för "skådespeleri".

Shekarabi: kvalitetsregler kan gå före vinst

I SVT:s Rakt på i veckan så resonerade civilminister Ardalan Shekarabi, S, kring att andra metoder än just vinsttak kan bli aktuella.

Något som går mer i linje med Anna Kinberg Batras utspel i frågan.

– Vi har ju också bett utredningen att titta på hur vi till exempel kan använda oss av bättre kvalitetsregler, bemanningskrav, bättre insyn. Vi vill se konsekvensanalyserna av de olika förslagen och höra varför utredningen har fastnat för modellen med vinsttak. Vårt mål är att se till att vi har regler som är fokuserade på att höja kvalitén i välfärden, sa Ardalan Shekarabi till SVT.

V: "Knuten till budgetförhandlingarna"

Men frågan om just vinsterna i välfärden är en nyckelfråga, som utgör grunden för budgetsamarbetet mellan Vänsterpartiet och regeringen.

Frågan är om vinsterna i välfärden kan stjälpa samarbetet?

– Det står ju i direktiven för vår överenskommelse att det ska vara slut på vinstjakten och att pengarna ska gå till den verksamhet som de är avsedda för, och att man bara ska få avkastning på låg ränta på insatt kapital. Så jag utgår från att regeringen kommer fullfölja den överenskommelsen, den är också knuten till budgetförhandlingarna, säger Ulla Andersson.

Vad blir konsekvensen om de inte fullföljer överenskommelsen?

– Så länge regeringen håller vinstöverenskommelsen så kommer vi fortsätta förhandla.

Och om de inte håller den?

– Jag utgår från att de tänker hålla sin överenskommelse. Det är min bild av regeringen, att har de ingått en överenskommelse så håller de den, säger Ulla Andersson, som hoppas på en proposition till nästa sommar.

Välfärdsutredningen presenteras av utredaren Ilmar Reepalu på tisdag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!