Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir sportlovsvädret på lördag – färska prognoser

Tora Tomasdottir, meteorolog på Storm.
Foto: Magnus Hellberg
Vare sig du befinner dig på hemmaplan, eller i den svenska fjällvärlden – med Expressen väder kan du hålla kolla på det dagsaktuella vädret.
Foto: Colourbox
Här får du koll på hur sportlovsvädret ser ut på de största svenska skidanläggningarna under lördagen – ort för ort.
Foto: Colourbox

Idag smyger sportlovet i gång på allvar för elever i bland annat delar av Småland och Skåne. 

I stora delar blir det molnigt, men det finns ljusglimtar – och sol:

– Ska man hitta några klara partier med sol så är det i norra Lapplandsfjällen, västra Härjedalsfjällen och Dalafjällen, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Även Västergötland och Skåne kan få lite klara partier.

Expressens vädersajt hittar du det aktuella sportlovsvädret – ort för ort.

Så här ser sportlovsvädret ut på de största svenska skidanläggningarna under lördagen – ort för ort:

Åre, Duved, Tegefjäll och Björnen i Jämtland:

Snödjup i Åre: 90 centimeter, öppna nedfarter: 90 av 90, öppna liftar 39 av 41. Temperatur på morgonen, topp: - 6,9, dal: -9,6.

– Det är ett ganska intensivt område med snöbyar i Jämtland, men det är i de norra fjällen, säger Tora Tomasdottir. Åre kan räkna med mulet väder med lite snöinslag under lördagsmorgonen. Vindarna blir som mest fem meter per sekund, temperaturen runt fem-sex minusgrader. I bästa fall kan det också klarna upp lite framåt eftermiddagen. 

"Mulet väder till att börja med"

Sälen och Tandådalen i nordvästra Dalarna:

Snödjup i Sälen: 135 centimeter, antal öppna nedfarter: 102 av 102, antal öppna liftar: 88 av 88. Temperatur på morgonen: - 6,5 grader.

– Det är mulet väder till att börja med, men det klarnar under dagen, säger Tora Tomasdottir. Jag skulle tippa på lite solglimtar under dagen. Sedan blir det runt tre-fyra minusgrader, vinden 3-4 meter per sekund. Under söndagen kommer det däremot in ett nytt snöväder. 

Vemdalsskalet, Björnrike, Klövsjö och Storhogna i Härjedalen:

Snödjup i Vemdalsskalet: 140 centimeter, öppna backar: 21 av 21, öppna liftar: 10  av 10. Temperatur under lördagsmorgonen: - 5,1 grader. 

– Här blir det runt tre minusgrader under lördagen och svag vind, nästan ingen alls, säger Tora Tomasdottir. Det blir lite moln under morgonen, men klarnar upp och kan bli ganska soligt under eftermiddagen. Det kan nog bli riktigt trevligt väder. Sälen och Vemdalen är bra orter att vara på i dag om man vill ha sol.  

Kan bli nollgradigt

Populära Romme Alpin i södra Dalarna.   

Snödjup i Romme Alpin: 115 centimeter, öppna backar: 31 av 31, öppna liftar: 13  av 13. Temperatur under lördagsmorgonen: - 1 i dal och - 2 på topp.

– Där är det mildare, till och med runt nollgradigt. Det är mycket moln där under dagen, men det finns en chans till att det klarnar upp. Det är en klar bubbla som sprider sig. Jag trodde först inte att den skulle komma till Romme Alpin i dag, men nu ser det ut som att det blir uppsprucket väder under eftermiddagen. 

Branäs i Värmland:

Snödjup i Branäs: 150 centimeter, öppna pister: 30 av 30, öppna liftar: 21  av 21. Längdspår: 28 av 28. Temperatur under lördagsmorgonen: - 6 grader.

– De får ganska mycket moln, runt fyra minusgrader och svag vind, säger Tora Tomasdottir. Men även här kan det faktiskt spricka upp mot eftermiddagen/kvällen. Det är ungefär samma typ av hål i molnen som Sälen. det är ingen snö på gång i alla fall. Det är egentligen bara i området norr om Åre som det kan bli snö. 

Så blir det i Idre fjäll

Idre fjäll:

Snödjup i Idre fjäll: 110 centimeter, öppna pister: 38 av 40, öppna liftar: 25 av 26. Längdspår: 82 kilometer. Temperatur under lördagsmorgonen: - 8 grader.

– Det blir som i Sälen: svag vind och runt minus tre-fyra grader under lördagen som varmast. Det kommer att klarna upp och bli soligt framåt eftermiddagen. Eftersom det är vindstilla kanske det även kan bli en skön after ski utomhus, i solen. Eftersom värmen inte blåser bort kan det bli verkligen härligt.

Tärnaby, och Hemavan, Västerbotten. 

Snödjup i Tärnaby och Hemavan: 100 centimeter och 68 centimeter, öppna pister: 17 av 20 och 25 av 29, öppna liftar: 5 av 6 och 8 av 8. Temperatur under lördagsmorgonen: - 9 grader.

– Där blir det också fint väder, säger Tora Tomasdottir. Det är dis och dimma på morgonen, men det klarnar nog upp framåt dagen. Det blir vindsnålt. Temperaturen kommer att ligga på runt minus fem-sex grader. Under eftermiddagen sjunker temperaturen, ner mot minus 12, eftersom det blir klart väder. 

Kungsberget kan få någon minusgrad

Kungsberget, Gästrikland:

Snödjup Kungsberget: 120 centimeter, öppna pister: 22 av 22, öppna liftar: 10 av 12. Temperatur under lördagsmorgonen: - 5 grader.

– Det blir någon eller några minusgrader under dagen. Vinden blir svag. Mest mulet väder, mycket moln, men det skulle kunna spricka upp lite under dagen och komma någon liten solglimt. Det kan räcka för att göra ens dag. 

De smygstartar sportlovet

Under lördagen smygstartar elever i Blekinge län, Fyrbodal, Hallands län, Kalmar län, Kronoberg, Skåne, Södermanland, Uppsala, Örebro och Östergötland sportlovet. 

Så, hur blir vädret?

– Det ligger en front som sträcker sig från norra Småland, Jönköping, ner till södra Öland. Där skulle det kunna komma några snöbyar under dagen, men det är inte särskilt mycket. Det är mest mulet, men klarnar upp successivt under dagen. Runt Åmål och Dalsland blir det lite klart väder. Möjligen klarnar det också lite grann i Skåne och det kan blåsa lite på Öland och Gotland. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.