Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir sportlovsvädret: Solchanser och mer kyla

Snön ligger djup och inbjudande i fjällvärlden nu.
Foto: KRISTER LARSSON
Kylan fortsätter under sportlovsveckan.
Foto: LISA BJÖRK

Kung Bore kopplar greppet rejält.

Sportlovsfirarna i södra delen av Sverige kan räkna med riktigt vinterväder hela veckan. I fjällen fortsätter det vara kallt men även chanser till solglimtar under torsdagen.

Det är bara längst ned i Skåne och Blekinge som det fortfarande är någon ynka plusgrad. Och även där kommer det att bli kallare.

– Vi ligger nära ett nationellt isdygn igen, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.  

Expressen väder håller superkoll på vädret för sportlovsfirarna under de närmaste veckorna. Både för de som dragit till fjälls och de som är kvar på hemmaplan.

Så här ser det ut på de största skidanläggningarna inför torsdagen – ort för ort - enligt prognosen från meteorologen Lasse Rydqvist på Storm.

Åre, Duved, Tegefjäll och Björnen i Jämtland:

Snödjup i Åre: 93 centimeter (terräng), öppna nedfarter: 90 av 90, öppna liftar: 40 av 41. Öppna parker: 8 av 8. Längdspår: 77,5 kilometer.

– Här är det lättare snöfall under torsdagen när svag front drar förbi. Det kan ge någon centimeter nysnö. Temperaturen ligger stabilt runt nio minusgrader och det blir vindsvagt. 

Sälen och Tandådalen, nordvästra Dalarna:

Snödjup i Sälen: 132 centimeter (terräng), antal öppna nedfarter: 102 av 102, antal öppna liftar: 88 av 88. Öppna parker: 2 av 2. Öppna längdspår: 70,2 kilometer. 

–  Sportlovsfirare i Sälenfjällen kan förvänta sig uppehållsväder, varierad molnighet och chans till sol. Det blir runt fyra minusgrader och ganska skönt.

Vemdalen kan få lite påspädning av snö

Vemdalen: Vemdalsskalet, Björnrike, Klövsjö och Storhogna, Härjedalen:

Snödjup: 125 centimeter (terräng), öppna backar: 58 av 58, öppna liftar: 35 av 35, öppna parker: 3 av 3, öppna längdspår: 54 kilometer.

– Mitt på torsdagen när snöfallet hit, men det blir bara lätt snö, annars uppehåll och mest molnigt. Omkring tio minus och svag vind.

Solen visar sig i Romme och Branäs

Romme Alpin, södra Dalarna.   

Snödjup i Romme Alpin: 120 centimeter (nedfarter), öppna backar: 31 av 31, öppna liftar: 13 av 13. 

– Under eftermiddagen mest uppehåll och solen kan också visa sig då. Temperatur runt minus sex grader.

Branäs, Värmland:

Snödjup i Branäs: 150 centimeter (nedfarter), öppna pister: 30 av 30, öppna liftar: 21 av 21. Längdspår: 28 av 28 kilometer.

– Här ser jag hopp om sol under torsdagen! säger meteorologen. Molnigheten minskar under förmiddagen och ger plats för lite februarisol. Det blir minus fem mitt på dagen som kan falla till minus tio på natten.

Finast väder i Lapplandsfjällen - men kallt

Idre fjäll, Dalarna:

Snödjup i Idre fjäll: 110 centimeter, öppna pister: 40 av 40, öppna liftar: 26 av 26. Längdspår: 82 kilometer. 

- Idre fjäll har goda chanser till februarisol under torsdagen. Molnigheten blir varierad och det är uppehåll och vindsvagt. Bara enstaka minusgrader, runt minus fyra, kanske lite lägre i dalarna.

Tärnaby, och Hemavan, Västerbotten. 

Snödjup i Tärnaby och Hemavan: 100 centimeter och 68 centimeter (terräng), öppna pister: 17 av 20 och 25 av 29, öppna liftar: 6 av 6 och 8 av 8. 

– Efter en kall morgon, ned till lokalt 25 minusgrader, ser det bäddat ut för en klar och vacker februaritorsdag med soligt och vindsvagt väder på dagen. Temperaturen stiger till 15 minus mitt på dagen och vinden är svag.


Fortsatt härliga vinterförhållanden i Tärnaby/Hemavan. Webbkamerabild tagen på onsdagseftermiddagen.
Foto: Webbkameror.se

Kungsberget, Gästrikland:

Snödjup Kungsberget: 120 centimeter (nedfarter), öppna pister: 22 av 22, öppna liftar: 11 av 12. 

– Det ser ut att bli rätt molnigt och några snöflingor kan komma ur molnen mitt på dagen. Vindsvagt och omkring fyra minusgrader.

Soligt i Skåne och Kronobergs län

Den här veckan är det elever i Blekinge län, Fyrbodal, Hallands län, Kalmar län, Kronoberg, Skåne, Södermanland, Uppsala, Örebro och Östergötland som har sportlov. 

Här kan man räkna med fortsatt vinterfeeling på de flesta håll. Det är bara i delar av Skåne och västra Blekinge det fortfarande är barmark. Annars ligger åtminstone 5-10 centimeter snö på marken och minusgraderna håller i sig.

– Det blir varierad molnighet och tidvis rätt soligt i de inre delarna av Kronoberg och delar av Skåne. Längre norrut upp mot Örebro och Östergötlands län kommer molnen att dominera. Men det blir inte mycket nederbörd och omkring 1-4 minusgrader. Enbart Skånekusten hamnar på någon plusgrad, säger Lasse Rydqvist.

Skidanläggningarna i södra delen av Sverige rullar på för fullt under sportlovsveckorna.

Full fart i backarna även i södra Sverige - som här i Isaberg.
Foto: Instagram

Isaberg i Gislaveds kommun har öppet alla tio backarna med 60 centimeter snö i nedfarterna.

I Vallåsen på Hallandsåsen vid gränsen mellan Skåne och Halland håller man öppet sju av elva backar. Det ligger 60 centimeter snö i nedfarterna.

Temperaturen kommer att ligga mellan en och fyra minusgrader i hela området utom allra längst ned på sydkusten där kvicksilvret ännu kämpar sig strax över nollan.

Enligt prognosen kommer att det att bli ytterligare några grader kallare under andra halvan av veckan. Då närmar vi oss vad meteorologerna kallar ett nationellt isdygn - när det är minusgrader samtidigt på samtliga mätstationer över hela Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.