Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir sportlovsvädret – mer snö och kallare väder

Foto: JONAS KULLMAN / JONAS KULLMAN
Foto: / SKISTAR

Vintern har gjort en rejäl comeback.

Mer snö och kallare väder.

Sportlovsfirare i Vemdalen får ladda med dubbla mössor och varmaste vantarna inför onsdagen. Där faller temperaturen rejält. 

– Man kan också räkna med att snön drar in under eftermiddagen, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.  

Expressen väder håller superkoll på vädret i de svenska fjällen under de tre sportlovsveckorna. 

Inför onsdagen ser det kallt ut i de norra delarna av fjällen.

Så här ser det ut på de största skidanläggningarna i dag, tisdag – ort för ort: 

Åre, Duved, Tegefjäll och Björnen i Jämtland:

Snödjup i Åre: 92 centimeter, öppna nedfarter: 90 av 90, öppna liftar: 40 av 41. Öppna parker: 8 av 8. Längdspår: 77,5 kilometer.

– 11-12 minusgrader och snöfall från morgonen fram till kvällen. Det är ganska små mängder trots att snöområdet kommer att ligga över Åre hela dagen. Det blir också lite sämre sikt under onsdagen. Ganska lugnt med blåsten ändå. 

Molnområde passerar över Sälen

Sälen och Tandådalen, nordvästra Dalarna:

Snödjup i Sälen: 134 centimeter, antal öppna nedfarter: 102 av 102, antal öppna liftar: 88 av 88. Öppna parker: 2 av 2. Öppna längdspår: 70,2 kilometer. 

– Det är ett molnområde som passerar så det blir mulet väder. Temperaturen 7-9 minusgrader. Svag vind. Ingen snö i Sälen, den ligger en bit högre upp i fjällkedjan. 

Vemdalen: Vemdalsskalet, Björnrike, Klövsjö och Storhogna, Härjedalen:

Snödjup: 134 centimeter, öppna backar: 58 av 58, öppna liftar: 35 av 35, öppna parker: 3 av 3, öppna längdspår: 54 kilometer.

– Här kan det komma lite snö, precis som i Åre, men mindre mängder. Man kan nog räkna med att snön drar in under eftermiddagen. Det handlar om ett tunt lager. Det är också lite tjockare med moln än tidigare och det kommer nog att upplevas som lite mörkare. Runt 11-13 minusgrader.

Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm, utlovar krispigt vinterväder på flera håll i de svenska fjällen under sportlovsveckan.

Kallare i Romme Alpin

Romme Alpin, södra Dalarna.   

Snödjup i Romme Alpin: 120 centimeter, öppna backar: 31 av 31, öppna liftar: 13 av 13. 

– Inte lika tjocka moln här, utan det kan faktiskt bli lite uppsprucket väder under dagen. Ganska kallt, 9-10 minusgrader. Temperaturen sjunker stadigt. Svag vind. 

Branäs, Värmland:

Snödjup i Branäs: 150 centimeter, öppna pister: 30 av 30, öppna liftar: 21 av 21. Längdspår: 28 av 28 kilometer.

– Mulet väder, men knappast någon snö. Temperaturen är 6-8 minusgrader och svag vind. Möjligen kan det klarna upp lite grann till kvällen. Men det är nog först sedan backarna har stängt. 

Snöfall sveper in över Idre fjäll

Idre fjäll, Dalarna:

Snödjup i Idre fjäll: 110 centimeter, öppna pister: 40 av 40, öppna liftar: 26 av 26. Längdspår: 82 kilometer. 

– Runt 10 minusgrader och det kan falla ett lätt snöfall, som i Vemdalen. Svag vind. Snöfallet kommer från väster och sveper österut. I så fall kommer snön redan under förmiddag/lunchtid. Mulet i övrigt på dagen. 

Tärnaby, och Hemavan, Västerbotten. 

Snödjup i Tärnaby och Hemavan: 100 centimeter och 68 centimeter, öppna pister: 17 av 20 och 25 av 29, öppna liftar: 6 av 6 och 8 av 8. 

– Mest klart väder och soligt, ser det ut som. Svag vind och temperaturer runt 10-15 minusgrader på dagen. På natten blir det kallare, runt minus 20. Natten mot torsdagen likaså. Kallt och soligt, alltså.  

Halvklart i Kungsberget

Kungsberget, Gästrikland:

Snödjup Kungsberget: 120 centimeter, öppna pister: 22 av 22, öppna liftar: 11 av 12. 

– Det är lite som i Romme, lite halvklart väder under dagen. Sedan kommer molnen in framåt sen kväll, när de flesta har gått och lagt sig. Det ser rätt trevligt ut, 5-10 minusgrader. Jag skulle gärna åka till Kungsberget under onsdagen, säger Tora Tomasdottir. 

Den här veckan är det elever i Blekinge län, Fyrbodal, Hallands län, Kalmar län, Kronoberg, Skåne, Södermanland, Uppsala, Örebro och Östergötland som har sportlov. 

Buskallt i Skåne och Småland

Så, hur blir vädret där då?

– Det kan snöa lite på morgonen i Östergötland, Småland och Skåne och det här kan faktiskt ligga kvar över Skåne och Blekinge under dagen. Det kan även komma som blötsnö. Det är inga stora mängder, men gör landskapet lite vackrare, åtminstone där det faller som snö. Sedan ser det ut att klarna under eftermiddagen. Morgontemperaturen är 0-5 minusgrader. När det klarnar upp under dagen blir det någon plusgrad i Skåne och nollgradigt inåt landet. Några minusgrader i Norrköping. Framåt onsdagskvällen sjunker temperaturerna rätt snabbt. I Smålands inland kan det bli ner mot 15 minusgrader. Skåne kan få ner mot minus 10 natten mot torsdag. Det är tydligt att kalluften är här och har fått fäste, även söderut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.