Sedan 11.30 på tisdagen sitter Rakhmat Akilov häktad med fullständiga restriktioner.Sedan 11.30 på tisdagen sitter Rakhmat Akilov häktad med fullständiga restriktioner.
Sedan 11.30 på tisdagen sitter Rakhmat Akilov häktad med fullständiga restriktioner.
Kronobergshäktet i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TTKronobergshäktet i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT
Kronobergshäktet i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så blir Rakhmat Akilovs liv på Kronobergshäktet

Publicerad

Han är avskärmad från all kontakt med omvärlden, har brännskador och riskerar att bara få äta "fingermat" framöver.

Så ser terrormisstänkte Rakhmat Akilovs tillvaro ut på Kronobergshäktet.

"Han behandlas väl i häktet", skriver advokaten Johan Eriksson i ett sms.

Klockan var 00.55 natten mellan fredag och lördag när 39-årige Rakhmat Akilov anlände till Kronobergshäktet på Kungsholmen i Stockholm.

Tidigare under kvällen hade han gripits i anslutning till en parkeringsplats i Märsta, efter att blåljussirenerna tjutit genom ett lugnt koloniområde i utkanten av Stockholmsförorten.

Klockan 01.15 natten till lördag anhölls Akilov.

Sedan dess har den terrormisstänkte uzbeken förvarats på Kronobergshäktet.

 

LÄS MER: Ygeman: Rakhmat Akilov hade utvisats om polisen sett honom

 

Akilov anlände häktet med brännskador

När han först anlände klagade han på smärtor i höger hand – och hade svårt att röra sig. Han hade också brännsår på höger ben.

Brännskadorna ska Rakhmat Akilov ha fått efter att ha skvätt aceton på sig själv i lastbilens förarhytt. Och skadorna var så pass allvarligt att häktet Kronoberg fattade beslut om "ständig tillsyn" av den terrormisstänkte.

Han har därefter fått läkarvård och uppges nu ha blivit mycket bättre.

Kronobergshäktet i Stockholm.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kriminalvården uttalar sig inte om enskilda intagna. Men Niklas Bellström, ställföreträdande säkerhetsdirektör vid myndigheten, säger att man alltid gör en bedömning om en intagen kommer in till häktet med skador.

– Har man en skada ser vi till att den blir omhändertagen av sjukvårdspersonal hos oss. Krävs ytterligare vård kan man tillkalla en läkare eller om det krävs köra personen till sjukhus.

Sitter avskärmad och under bevakning

Akilov har fått en egen avskild del av häktet. Han sitter i en cell i en korridor som i övrigt är helt tömd – med undantag för två celler i andra änden av korridoren där två andra intagna sitter.

Den terrormisstänkte är nu satt under sekundbevakning. Det innebär att en häktesanställd bevakar varje steg han tar.

Utan att uttala sig i ett specifikt fall förklarar Niklas Bellström vad sekundbevakning innebär.

– Vi menar att klienten är under ständig uppsikt av kriminalvårdspersonal, och det beslutet kan fattas under en begränsad period. Det primära syftet är att säkerställa att den intagna inte kan skada sig själv, säger han.

Efter bara två dagar som frihetsberövad var Akilov inblandad i en incident. När han åt middag i söndags ertappade en av kriminalvårdarna honom med ett vasst föremål som han petade tänderna med. Det var en gaffeltagg som hade brutits av.

Efter tre och ett halvt dygn på Kronobergshäktet fördes Rakhmat Akilov på tisdagsförmiddagen till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt för häktesförhandling.Foto: Rob Schoenbaum Xinhua / Eyevine

Om händelsen upprepas kommer den intagne bara få äta "fingermat" framöver – det vill säga mat han får plocka med fingrarna utan bestick.

Det finns dock ingen incidentrapport hos Kriminalvården om händelsen.

 

LÄS MER: Rakhmat Akilov på möte i hemlig källarmoské

 

Erkänner terrorbrott på Drottninggatan

Efter tre och ett halvt dygn på Kronobergshäktet fördes Rakhmat Akilov på tisdagsförmiddagen till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt för häktesförhandling. Bara några minuter in i förhandlingen gav Akilov sin syn:

Via sin advokat Johan Eriksson erkänner han terrorbrott – och han medger häktning.

Sedan 11.30 på tisdagen sitter han häktad med fullständiga restriktioner.

Fullständiga restriktioner innebär att Akilov är avskärmad från omvärlden. Under häktestiden får han inte ha kontakt med andra personer än sin advokat – om inte åklagaren godkänner det. Inte heller med andra häktade. Han får inte prata i telefon, lyssna på radio eller tv eller läsa tidningar.

Johan Eriksson vill inte svara på hur hans klient mår i häktet men skriver i ett sms:

"Han behandlas väl i häktet."

Samtidigt meddelar han att inga fler förhör finns planerade för närvarande.

 

LÄS MER: Flera har använt namnet Rakhmat Akilov

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag