Vårtid är trädgårdstid. Foto: Henningsson Sandra
Vårtid är trädgårdstid. Foto: Henningsson Sandra

Så blir rabatterna lättskötta

Publicerad
Uppdaterad
En bra trädgård är en lättskött trädgård. I alla fall i mångas ögon. Men om man inte vill asfaltera finns det faktiskt alternativ. En grönskande och färgglad trädgård är möjlig utan allt för många timmar med spaden i jorden.
- En lättskött trädgård har relativt mycket gräsmatta med krukor och urnor för blommorna. Då slipper man en hel del av rensandet, säger Elisabeth Gräntz-Palm på Granngården i Örebro.
På sommaren blir trädgården både vardagsrum, matsal och kök för många. Att läsa en bok i solstolen, äta på altanen eller grilla på gräsmattan är något att se fram emot när värmen är på väg. För att få en mysig stämning krävs lite planering men långt ifrån alla vill spendera hela semestern på två knän framför rabatterna.
- Det är bra om man börjar i liten skala och ser till förutsättningarna och sen väljer det som passar. Man ska se till att man jobbar med och inte mot förutsättningarna, säger trädgårdsplanerare Annika Hjelm Lindeberg.

Välj buskar med naturliga former

Krukor för sommarväxterna är nyttiga på mer än ett sett. Förutom det eviga rensandet i rabatter slipper man också få hela trädgården förstörd om det regnar dåligt när man är bortrest. Det är bara att slänga och köpa nytt att pryda med. Och mycket av påtandet i trädgården kan man komma undan genom att välja rätt sorters växter.
- Vildvin och kaprifol är sånt som är lätt att sköta och luktar fantastiskt. Det ska man ha i varje trädgård. Vinbärsbuskar, krusbärsbuskar och häckväxter är också lätta, säger Elisabeth Gräntz-Palm.
Just när det gäller buskar och träd man kan skaffa som inte kräver allt för mycket tid eller utrusning för att hålla efter.
- Välj buskar som har naturliga former som inte behöver klippas, som den bollformade tujan, säger Annika Hjelm Lindeberg.
- I dag finns det dessutom små träd, även fruktträd. Marknaden satsar hårt på små som inte växer sig så stora. De behöver därför inte beskäras.
Ogräset är det som många tycker är tristast att hålla efter i en trädgård. Har man rabatter händer det förr eller senare att man måste rensa. Samtidigt kan lite förebyggande arbete löna sig i längden.
- När man anlägger är det viktigt att man har jord som är ogräsfri. Man kan också lägga barkduk och täckbark så att ogräset får svårt att komma upp, säger Elisabeth Gräntz-Palm på Granngården.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag