Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så blir nya Salander

Lisbeth Salanders tvillingsyster Camilla kan få nytt liv i den fjärde delen av "Millennium"-serien.

Författaren David Lagercrantz, som fått uppdraget att skriva den fjärde boken, tänker använda sig av de trådar som Stieg Larsson efterlämnade i de första tre böckerna.

– Camillas försvinnande. De är tvillingar och hon tog den här hemska pappans parti. Det finns väldigt mycket spännande saker att fundera på, säger Lagercrantz.

Och Lisbeth Salanders ryggtatuering kommer att finnas kvar.

Larssons sambo: "LITE GIRIGT"

Sedan tidigare pågår en arvsstrid mellan sambon Eva Gabrielsson (som Stieg Larsson levde med i 30 år) och den avlidne författarens bror Joakim och far Erland (som i dag äger rättigheterna till Millennium-imperiet).

Efter gårdagens nyhet att det nu ska ges ut en fjärde bok säger sambon till Aftonbladet:

- Det är något osmakligt att försöka göra mer pengar. Jag tycker väl att det är lite girigt. Det är ju redan en miljardindustri.

Uppgifter: Överskott till Expo

Enligt uppgifter till Expressen kommer stiftelsen Expo, som Stieg Larssons var med och grundade, få överskottet från den fjärde boken.

Stieg Larsson granskade och bevakade svensk högerextremism sedan 1970-talet. Han var en av Stiftelsen Expos grundare, och var även med och grundade den tidsskrift som Expo ger ut fyra gånger om året.

Och nu ska det vara klart att överskottet för den fjärde boken går till stiftelsen.

Det blir journalisten och författaren till den väldigt framgångsrika Zlatan-boken, David Lagercrantz, som ska skriva den fjärde boken i Millenniumserien.

– Jag ville bara skrika nej när jag fick frågan. Men sedan läste jag om böckerna och blev förhäxad, framför allt i Lisbeth Salander, säger Lagercrantz och fortsätter:

– Det känns enormt hedrande, men jag har också en fruktansvärd prestationsångest. Det här måste verkligen, verkligen bli bra.

Internationell succé

Millenniumserien blev en internationell succé och när författaren Stieg Larsson dog 2004 lämnade han efter sig ett halvfärdigt manuskript som ska var på cirka 200 sidor.

Var det finns i dag är det ingen som riktigt vet.

Sedan tidigare har det funnits uppgifter om att Stieg Larssons egen fjärde bok skulle ha titeln "Guds hämnd" och att Lisbeth Salander skulle börja ta bort tatueringarna som hon gjort för att minnas någon eller något som skadat henne.

Vad den stora ryggtatueringen står för är okänt.

– Oj, vad ni kan. Idén är att jag förvaltar Stieg Larssons verk, men skriver en fristående fortsättning. Så någon titel kan jag ju inte avslöja, men jag tror att jag har en bra intrig, säger Lagercrantz och fortsätter:

– Men draken på ryggen kan jag ju inte ta bort.

Ta tag i mysterierna

David Lagercrantz kommer att ta tag i de mysterier som författaren lämnat efter sig.

Ett av dessa är från inledningen i första boken den tolvåriga Lisbeth dränkt sin pappa i bensin och tände eld på honom med en tändsticka. I den filmatiserade scenen finns en liten tjej med en vit blus, som är Camilla, Lisbeths tvillingsyster.

Enligt uppgifter skulle hon få en framträdande roll i den sista boken.

– Om man läser Stieg Larsson noggrant har han planterat olika trådar som jag har tittat på. Och just Camillas försvinnande, de är tvillingar, hon ska vara väldigt vacker och så tog hon den här hemska pappans parti.

"De dras till varandra"

Få vi ett svar på förhållandet mellan Salander och Blomkvist?

– Jag kan säga så här, att en del av kraften är spänningsfältet mellan dem. De dras till varandra och slås sedan ifrån varandra.

Får läsarna reda på mer om Lisbeths bakgrund?

– Jag har funderat väldigt mycket på karaktärerna. Vi lever i en tid då Lisbeth Salander behövs. I dag är det inte bara enskilda killar och tjejer som hackar utan i dag gör även de stora spionorganisationerna det.

– Vi lever i en tid med FRA där det behövs en motkraft som Lisbeth.

Får vi reda på mer om hur hon fått datakunskaperna?

– Det är en del i det som han (Stieg Larsson) gör så skickligt, att han pendlar mellan dåtid och nutid. Jag ska försöka tränga in i karaktären, förstå den och förvalta.

Ska du bevara den feministiska aspekten?

– Hennes engagemang för kvinnor är enormt vikligt att förvalta och även Mikael Blomkvists patos, så det kommer jag göra. Absolut.

Kommer Lisbeth jobbar kvar på undersökningsföretaget?

– Jag kan säga vad vi alla vet, hon är stenrik. Och då kan man diskutera kring vad som händer med en tjej som Lisbeth, med hennes bakgrund, vad som händer när hon får så mycket pengar.

Boken ska komma ut i augusti 2015.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!