Så blir ni miljonärer, EU-parlamentariker

Publicerad
Uppdaterad
Det finns i princip inga andra yrken där man så snabbt och smidigt blir så förmögen som om man blir invald i EU-parlamentet.
Här ger Expressens ekonomireporter Johan Wallqvist några konkreta privatekonomiska råd till de blivande svenska EU-parlamentarikerna.
Grattis till klippet alla blivande EU-parlamentariker.
Lätt som en plätt blir ni mångmiljonärer på några års närvaro i Bryssel och Strasbourg – på skattebetalarnas bekostnad.
Expressen berättade att ni kommer att tjäna nästan 177 000 kronor i månaden - mer än statsminister Fredrik Reinfeldt.
Men ni kan lätt plocka åt er ännu mer pengar ur EU:s stora kassa.
Här får ni fem gyllene råd hur ni bäst fyller plånboken under tjänstgöringen i Europaparlamentet.

1. Lär dig rutinerna.
EU-parlamentet är en imponerande koloss. De yttre säkerhetsmurarna är rigorösa, men väl inne så är det överraskande öppet och fritt. På samma sätt är det med ersättningssystemen. Fyller du bara i blanketterna rätt, så får du din del av innehållet i den tungt bevakade skåpbil som dagligen kör in ett lass med eurosedlar till parlamentets kassa. Bli god vän med damerna i kassan och be en erfaren parlamentariker lära dig knepen. Du märker snart att det inte behövs så mycket kvitton som gör parlamentarikerlivet besvärligt.

2. Skaffa assistenter.
Den största potten som EU-parlamentariker kan plocka pengar ur, vid sidan om själva lönen på 80000 kronor per månad, är kostnadsersättningar för egen personal.
Klara regler saknas så därför anställer många EU-parlamentariker en familjemedlem som "assistent" med en årslön på cirka en halv miljon kronor.
Ingen kollar vem din assistent är och potten räcker också till anställa ett par riktiga sekreterare som gör grovjobbet åt dig.

3. Skaffa hemmakontor.
Du har kostnadsfri tillgång till ett par fullt möblerade kontor i parlamentet. Men du behöver också ett kontor i bostaden. Hyr kontoret av dig själv och lyft utan kvitto ytterligare en halv miljon kontant per år av skattebetalarna. Ingen kollar om du inreder kontoret till bar, hemmabio eller något annat trevligt.

4. Maximera traktamentet.
Du får cirka 3000 skattefria kronor per dag i traktamente när parlamentet håller sina sessioner. Inga kvitton krävs och du kan lätt spara minst en tusenlapp om dagen.
Ett rum på ett trestjärnigt hotell kostar cirka 1400 kronor per natt och det finns gott om bra restauranger, barer och fik i parlamentet med nedsatta priser. Kom ihåg att du inte behöver inte vara med på sessionerna för att få traktamente.

5. Låt EU pensionsspara åt dig.
Nu kan du sluta bry dig om de orangea kuverten som oroar dina väljare.
EU erbjuder dig ett pensionssystem som är mycket generöst.
Sätt in upp till 10000 kronor per månad (du kan ta pengarna från dina övriga ersättningar) i parlamentarikernas pensionssystem, så skjuter EU till lika mycket.
Ditt pensionssparande blir lätt 20000 kronor per månad och du bygger snabbt upp ett saftigt pensionskapital på fem år.

Källor: EU-parlamentet och boken "The Great European Rip-Off" av David Craig och Matthew Elliott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag