Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir MP:s nya partiprogram

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
PARTIPROGRAM PÅ GÅNG. Åsa Romson blev språkrör för Miljöpariet 2011.
Foto: Jan Wiriden

Kortare arbetstid och större fokus på att fler jobbar.

I dag presenterar Miljöpartiet sitt nya partiprogram.

- Vi lyfter också upp skolfrågorna mycket mer än ­tidigare, säger Yvonne Ruwaida som lett arbetet.

Det första utkastet till ett nytt partiprogram har ett och ett halvt år bakom sig. En arbetsgrupp på sju personer med bland andra förra språkröret Maria Wetterstrand har tagit fram den nya politiska inriktningen.

- Vi har haft över 200 möten över hela landet, enkäter, rundabordssamtal och rådslag, och en blogg där vi haft diskussioner med medlemmar och andra utanför partiet, säger Yvonne Ruwaida, sammankallande i partiprogramsgruppen.

Sedan det senaste parti­programmet antogs 2005 har ­partiet vuxit till dubbel storlek.

- Många fler av våra medlemmar sitter i majoritet i kommun och landsting. De får vara med och påverka och märker hur alla politikområden behövs för att nå våra frågor, säger parti­sekreterare Anders Wallner.

En nyhet i programmet är en ny syn på arbete.

- Det finns en strävan hos våra medlemmar att sänka arbetstiden för människor. Vi ser också att det ska finansieras genom att fler kommer i arbete. Att det finns en koppling däremellan är nytt, så har vi inte uttryckt oss tidigare, berättar Anders Wallner.

Klubbas först i maj

Nu ska partiets ­medlemmar och andra intresserade få chans att genom ett webb­verktyg gå in i texten och ge ­förslag på ändringar.

Partiprogrammet ska sen klubbas igenom på ­kongressen i maj 2013.

Det här vill miljöpartiet

Ulf Bjerled, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet kommenterar de nya punkterna.

SKOLAN

Skolfrågan tar större plats i partiprogrammet än förut. MP vill bort från detaljstyrning av lärarnas uppgifter i skolan, och vill tillskjuta mer resurser.

Utbildning har alltid varit en viktig fråga för partiet sedan de breddade sig. Här finns ett utrymme att strategiskt dra till sig nya väljargrupper i mitten på den politiska skalan.

EKONOMI- & JOBBFRÅGOR

Det nya partiprogrammet utgår snarare från hur ekonomiska frågor kan ge ett grönare samhälle än att man sätter miljöfrågorna först.

Jobb och ekonomi blir den andra stora valfrågan. MP har gått från ett enfrågeparti till ett parti med bredare politisk agenda. För att få trovärdighet då så har man försökt att integrera den gröna aspekten i varje enskilt politikområde, det här är ytterligare ett steg på den vägen.

INTEGRITETSFRÅGOR

Förslaget har vässats med anledning av lagar som Ipred och FRA:s övervakning.

Det är strategiskt klokt. Det finns en frihetlig ström i svensk politik nu. Här tror jag mobiliseringen kring FRA-frågan som blev väldigt stark när den kom har inspirerat. Det finns ett politiskt utrymme som man vill inteckna mot Vänsterpartiet eller ett moderniserat Piratparti.

ARBETSTID

Kortare arbetstid - fler i arbete.

Det är en bekymmersam fråga för MP, för den är viktig för dem sakpolitiskt men med de ekonomiska förhållanden som varit med krisen har det varit väldigt svårt att få gehör för det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.