Så blir du en bloggkändis

Publicerad
Uppdaterad
Expressens nya succébloggare Jessica Isaksson ger dig tipsen på hur du snabbt kan bli en kändis i bloggvärlden.

Sex saker att tänka på innan du börjar blogga!


1. Nischa dig!
En blogg om ”allt möjligt”, eller ”smått och gott” känns inte jättelockande att läsa. Tänk ut ett ämne som intresserar dig mycket, och kör hårt! Gillar du att rida, skriv om dina upplevelser i stallet. Är filmer din passion, varför inte skriva en filmblogg? Eller en fotbollsblogg, eller en matblogg, eller en relationsblogg, eller en... ja, ni fattar.

2. Namnge enkelt!
Jag skulle aldrig bli lockad av en blogg med ett jättekrångligt, långt namn. Det enkla är ofta det bästa. I stället för typ, ”Iakttagelser från Carl von Linnés vidunderliga skapande”, varför inte köra på ”Blombloggen”?

3. Var noggrann!
Hasta inte fram dina inlägg. Läs genom minst en gång, innan du publicerar. Jag blir så frustrerad när jag läser en text med felstavningar, särskrivningar och andra slarvfel. Det tappar du läsare på!

4. Ladda med bilder!
En bra blogg ska vara så mycket mer än bara text. Illustrera dina inlägg med bilder, och kanske till och med filmer. Jag använder min mobilkamera, liten, nätt och behändig.

5. Skriv kort!
Vill du skriva en roman - gör det. Vill du skriva en blogg - håll dig kort. Visst, det är inte fel att bre ut sig, lite då och då. Men det är jobbigt med ständigt långa textsjok. Jag har aldrig tid att ägna en blogg mer än tio minuter per dag.

6. Uppdatera regelbundet!
En bra blogg är regelbunden. Jag rekommenderar att uppdatera ett par tre-fyra gånger per dag. Sprid inläggen jämnt från morgon till kväll. Lider du av tidsbrist? Lugn! Expressens bloggportal är så bra funtad, att det går att tidsplanera inläggen. Du kan alltså skriva blogginlägg på kvällen, och tidsinställa de att ploppa upp under nästa dag.

Så, då är det bara att börja!


I bloggskolan i morgon: Så blir du en bloggstjärna - Jessica ger dig tipsen!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag