Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir den svenska vaccinstrategin – två steg

Socialminister Lena Hallengren höll på måndagen pressträff om arbetet med Sveriges vaccinstrategi. Med på pressträffen var även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson (till höger) och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så här ser den svenska vaccinstrategin mot covid-19 ut: 

Personer över 70, vård- och omsorgspersonal samt uttalade riskgrupper hamnar i topp på listan.

Folkhälsomyndigheten håller ändå upp ett varnande finger – hoppet om ett vaccin får inte bli för stort.

– Vi måste ligga kvar under överskådlig framtid med de preventiva åtgärder som vi har infört, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Det var på måndagens pressträff som socialminister Lena Hallengren (S), Johan Carlson och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström berättade om den svenska vaccinstrategin.

Totalt innefattar den strategin cirka 2,6 miljoner människor. Sex miljoner vaccindoser från Astra Zeneca ska täcka det behov som väntas uppstå.

Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, var klar med att ett vaccin blir en viktig pusselbit när det gäller att stävja smittspridning och svåra infektioner. Samtidigt varnade han för att folk ska få för sig att ett vaccin helt motar coronasmittan.

– Det är inte det verktyg som slutligen löser det här problemet. Ett vaccin kommer inte ensamt att kunna stoppa den här pandemin. Vi måste ligga kvar under överskådlig framtid med de preventiva åtgärder som vi nu har infört, säger Johan Carlson.

FHM: ”Inget vaccin utrotar sjukdomar enkelt”

Han fortsatte:

– Vi vet att inget vaccin på något enkelt sätt utrotar sjukdomar. Här vet vi egentligen inte skyddseffekten på vaccinet. Vi vet dessutom inte hur lång tid vaccinet håller eller om vi ska ge en eller två doser. 

– Jag tror att vi ska se framför oss att vi har en lång period, ett antal år, där vi måste hantera det här. Det är fel att tro att nästa sommar är det här över för då har vi ett vaccin.

Johan Carlson fick på pressträffen frågan om vilka åtgärder som måste bli kvar under lång tid. Något han inte svarade detaljerat på.

– Jag vill egentligen inte utesluta några åtgärder men i takt med att vi också får en immunitet kan man lyfta de tyngsta åtgärderna.

Socialminister Lena Hallengren underströk att vår inhemska vaccinationsstrategi handlar om två steg. Det första steget: skaffa fram vaccin genom att teckna avtal med olika leverantörer.

– Att vaccinera så snabbt som möjligt och efter behov är det andra steget, säger Lena Hallengren.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.