Det var på måndagens pressträff som socialminister Lena Hallengren (S), Johan Carlson och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström berättade om den svenska vaccinstrategin.
Totalt innefattar den strategin cirka 2,6 miljoner människor. Sex miljoner vaccindoser från Astra Zeneca ska täcka det behov som väntas uppstå.
Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, var klar med att ett vaccin blir en viktig pusselbit när det gäller att stävja smittspridning och svåra infektioner. Samtidigt varnade han för att folk ska få för sig att ett vaccin helt motar coronasmittan.
– Det är inte det verktyg som slutligen löser det här problemet. Ett vaccin kommer inte ensamt att kunna stoppa den här pandemin. Vi måste ligga kvar under överskådlig framtid med de preventiva åtgärder som vi nu har infört, säger Johan Carlson.
FHM: ”Inget vaccin utrotar sjukdomar enkelt”
Han fortsatte:
– Vi vet att inget vaccin på något enkelt sätt utrotar sjukdomar. Här vet vi egentligen inte skyddseffekten på vaccinet. Vi vet dessutom inte hur lång tid vaccinet håller eller om vi ska ge en eller två doser.
– Jag tror att vi ska se framför oss att vi har en lång period, ett antal år, där vi måste hantera det här. Det är fel att tro att nästa sommar är det här över för då har vi ett vaccin.
Johan Carlson fick på pressträffen frågan om vilka åtgärder som måste bli kvar under lång tid. Något han inte svarade detaljerat på.
– Jag vill egentligen inte utesluta några åtgärder men i takt med att vi också får en immunitet kan man lyfta de tyngsta åtgärderna.
Socialminister Lena Hallengren underströk att vår inhemska vaccinationsstrategi handlar om två steg. Det första steget: skaffa fram vaccin genom att teckna avtal med olika leverantörer.
– Att vaccinera så snabbt som möjligt och efter behov är det andra steget, säger Lena Hallengren.