Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blir Breiviks
liv i fångenskap

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I en sådan här cell kommer Anders Behring Breivik att få bo på Ila-fängelset.
Foto: - -
Till varje cell hör ett handfat.
Foto: - -
Här är toaletten som Behring Breivik får använda.
Foto: - -
Här kan Behring Breivik träna om han vill.
Foto: - -
I den här cellen får han sitta och skriva på de böcker som han har planerat att skriva.
Foto: - -
En dator och en stol är allt som finns i rummet.
Foto: - -
Behring Breivik kommer inte att få möjlighet att handla i den lilla kiosken på fängelset, vilket de övriga fångarna får.
Foto: - -
Kiosken är öppen en gång i veckan.
Foto: - -
Här får de övriga fångarna sitta tillsammans och titta på tv.
Foto: - -
Här är rastgården med övervakningskamera som Behring Breivik får vistas i.
Foto: - -
1 / 11

Ila-fängelset har förberett sig för att ta emot Norges mest hatade brottsling.

Ombyggnader har gjorts och ett system för särskilt hög säkerhet har satts in.

En stor del av dagarna kommer Anders Behring Brevik få spendera i ensamhet.

Det senaste året har massmördaren spenderat största delen av sin tid på Ila-fängelset utanför Oslo. Förra veckan fick han återvända dit efter att ha huserat på Skiens fängelse.

Ila-anstalten har nämligen på uppdrag av den norska kriminalvården fått i uppdrag att genomföra förberedelser för att kunna ta emot Anders Behring Breivik som i dag fredag dömdes till fängelse.

Han kommer att få sitta på en isolerad avdelning och ha tillgång till tre celler om åtta kvadratmeter vardera. Två av dem har gjorts om till arbetsrum respektive träningsrum.

På avdelningen där Breivik kommer att sitta finns också en egen rastgård med höga murar och ett nättak. Breivik kommer att ha en starkt begränsad kontakt med andra intagna.

Har aktivitetsplikt

Eftersom han inte får umgås med andra intagna måste fängelset hitta utbildning och arbete som han kan utföra på egen hand.

- Alla intagna har aktivitetsplikt under dagtid. Det handlar om jobb, utbildning men också programverksamhet. De som inte vill delta straffas ekonomiskt genom att de inte får några arbetspengar, förklarar fängelsedirektören Knut Bjarkeid för VG. 

Hur länge Behring Breivik kräver den högsta säkerhetsnivån är i nuläget oklart. En värdering av risker och säkerhet ska göras var sjätte månad skriver VG. Hittills har Breivik samtyckt till isolering och förbud mot kontakt med andra fångar.

Mycket få besök

Enligt psykiatrikern Ulf Åsgård har Breivik en mycket trist tillvaro att se framför sig.

- Han kommer att få väldigt få besök, åtminstone de första 15 åren. Han kommer sannolikt inte att få träffa några medintagna, eftersom det finns risk för att han skulle bli ihjälslagen. Han kan få någon lufthålspermission, men inte bland andra människor utan kanske i form av en övervakad skogspromenad, säger han till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.