Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blev Virginia, 16, sexslav hos Epstein

Miljardären Jeffrey Epstein död: Detta har hänt
Virginia Roberts var sexslav åt Jeffrey Epstein.
Foto: TNS / MEGA TT NYHETSBYRÅN
Jeffrey Epstein hittades nyligen död i sin cell.
Foto: GREGORY P MANGO / POLARIS/IBL
”Jag kommer aldrig riktigt att läka”, säger Virginia Roberts i en intervju med Miami Herald.
Foto: COLEMAN-RAYNER / STELLA PICTURES COLEMAN-RAYNER
Virginia Roberts skulle stanna hos Epstein till dess att hon blev 19 år. Här med prins Andrew.
Foto: REX B. CORDELL / REX SHUTTERSTOCK TT NYHETSBYRÅN

Hon var 16 år och jobbade på Donald Trumps Mar-a-Lago när hon blev inlurad i finansmannen Jeffrey Epsteins värld.

Virginia Roberts är trebarnsmamma i dag och lever i Australien.

Det är hennes vittnesmål som gett en rad nya detaljer om övergreppen.

Några timmar efter att de blev offentliga var Jeffrey Epstein död.

– Jag kommer aldrig riktigt att läka, säger Virginia Roberts i en intervju med Miami Herald.

Hon är ett av minst 60 offer, däribland en svenska. 

Det var i fredags som en federal amerikansk domstol lät offentliggöra över 2 000 dokument om anklagelserna mot finansmannen Jeffrey Epstein om hans påstådda övergrepp på minderåriga flickor. På lördag morgon hittades han hängd i sin cell i häktet på Manhattan.

Bland dokumenten fanns bland annat 139 sidor memoarer som Virginia Roberts skrivit om sin tid hos Jeffrey Epstein och dennes partner, engelska Ghislaine Maxwell, dotter till den förre mediamagnaten Robert Maxwell.

FBI hittade vid en räd hemma hos Epstein ett stort antal bilder på halvnakna eller nakna minderåriga flickor. Virginia Roberts kan berätta mer. Hon var en av dem. 

Det var egentligen pappa Sky Roberts som var anställd hemma på Donald Trumps privata klubb Mar-a-Lago i Florida. Året var 2000 och Virginia gick i skola men fick även hon arbete på klubben  vid ett av omklädningsrummen.

En dag satt hon och läste en bok om massage när Ghislaine Maxwell kom fram till henne. Hon hade sett vad Virginia gjorde och undrade om hon ville bli massös.

– Vi kan träna upp dig, vi kan utbilda dig, ska Maxwell ha sagt.

”Han såg ut att vara en normal person”

Virginias pappa följde med hem första gången för att kolla om Jeffrey Epstein verkade var en okej person.

– Han såg ut att vara en normal person som du och jag. Jag trodde att detta bara skulle vara ett jobb där hon skulle lära sig massage, berättar Sky Roberts för Daily Mail.

Det skulle dröja länge innan dottern berättade för honom vad som egentligen hänt, vad hon egentligen gjorde för Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell. I en tv-intervju för Miami Herald berättar hon nu:

– Jag var ung och jag var rädd. Jag visste att dessa personer var mäktiga och jag visste inte vad som skulle hända om jag anmälde dem.

Utbildningen som massös startade på en gång, men det var inte alls den typ av massage som hon tänkt sig.

– Det var allt ifrån hur man har oralsex till att vara tyst och lydig. Jag skulle ge Jeffrey det han ville. Ghislaine stod för mycket av träningen och det överraskade mig, att en kvinna kunde göra så här mot en annan kvinna.

Eller flicka. Virginia Roberts var som sagt 16 år. Samma ålder som många av de andra flickor som Jeffrey Epstein - ofta med Ghislaine Maxwells hjälp - ska ha rekryterat genom åren. Många plockades upp på gymnasieskolor i Florida eller New York.

– Du kastas in i en värld som du inte förstår, säger Virginia Roberts. Du skriker inombords men låter inga ljud komma ut. Du blir en stum figur som vägrar att känna något, vägrar att tala.


Jeffrey Epstein ska ha skaffat sig sexslavar så unga som 14 år.
Foto: BRIAN FLANNERY / STELLA PICTURES/PACIFICCOASTNEWS

Fester och orgier

I början utförde hon sexhandlingar på Jeffrey Epstein. Men sedan ”erbjöds” hon till andra vänner och bekanta till finansmannen som förutom bostäder i Florida och New York även hade en egen privat ö och ett privatflygplan, modell större.

– Flygplanet kallades Lolita Express av en anledning, säger Virginia Roberts. Det var ett sätt för honom att begå övergrepp på flickor och komma undan med det. Och han kunde ha stora fester och orgier på sin ö. Allt var väldigt privat, perfekt för en miljardär som ville komma undan med det han gjorde.

– De sände mig till en ö och jag blev ombedd att göra med en akademiker, det jag gjorde för Jeffrey Epstein. Det började med en, fortsatte med två och innan jag visste ordet av så lånades jag ut till politiker, akademiker och kungligheter. 

Virginia Roberts har fått stor uppmärksamhet i Storbritannien redan tidigare eftersom en av personerna hon säger sig ha haft sex med är prins Andrew. Det finns en mycket uppmärksammad bild på de två tillsammans. Hovet förnekar bestämt.

Det gör också politiker som förre guvernören och FN-ambassadören Bill Richardson och förre senatorn George Mitchell, även de personer som Virginia Roberts pekat ut. Bill Clinton och Donald Trump umgicks också bägge med Jeffrey Epstein med det finns inga vittnesmål som anklagar dem för att ha begått övergrepp mot minderåriga.

Hjälpte Epstein att rekrytera nya offer

Däremot råder det ingen brist på offer som nu trätt fram och berättar vad de utsatts för. Mönstret är ofta detsamma. Jean-Lisa Jones säger att hon vara var 14 år när övergreppen började i Florida. Courtney Wild var lika ung hon. Hon bar fortfarande tandställning. Hon skulle senare hjälpa Epstein att rekrytera nya offer.

– Han föredrog vita som var lätta att manipulera, har hon berättat. Han ville ha så många jag kunde få fram åt honom. Det var aldrig nog.

Ett av vittnesmålen som blev offentligt efter fredagens domstolsbeslut kommer från en svensk kvinna som var 15 år när hon mötte Epstein. Hon blev upplockad av Ghislaine Maxwell, säger hon, när hon studerade i Florida 2011.

Den då 15-åriga tjejen trodde att hon skulle anställas som personlig assistent, men precis som Virginia Roberts, så tvingades hon snart inse att detta handlade om något helt annat. Hon säger själv att hon i praktiken var Epsteins sexslav.

– Han behövde tre orgasmer per dag. Det var biologiskt, som att äta, säger hon i domstolsdokumenten.

Även Rinaldo Rizzo - han arbetade som manager åt Epstein - vittnar om svenskan. Han beskriver en incident där en ung svensk flicka dyker upp hemma i huset och säger att Epstein och Maxwell försökt tvinga henne att ha sex på en ö i Karibien.

– Var hon rädd? undrar advokaten i dokumenten.

–  Ja, svarar Rizzo.

– Du kunde se det?

– Ja. Hon skakade okontrollerbart.


Annie Farmer och Cortney Wild. Båda ska ha utsatts för övergrepp av Jeffrey Epstein. Wild skulle senare hjälpa Epstein att rekrytera nya offer.
Foto: MIAMI HERALD/TNS/ABACA / STELLA PICTURES/MIAMI HERALD/TNS/ABACA

”Ringde honom och sa att jag inte kommer tillbaka”

Virginia Roberts skulle stanna hos Epstein till dess att hon blev 19 år. Hon ångrar i dag att hon stannade så länge, att hon själv hjälpte till att locka in en del flickor i hans värld.

Epstein gjorde till slut klart för henne att hon var för gammal, och undrade om hon i stället kunde tänka sig att föda hennes barn. Hon fick slutligen nog under en resa till Thailand dit hon sänts för att hitta något lämpligt offer.

Hon hade träffat en man från Australien och beslutade sig för att hoppa av allt.

– Jag ringde honom och sa att jag inte kommer tillbaka. Och han sa: ha ett trevligt liv, och lade på.

Mötet i Thailand blev starten på hennes nya liv. Hon gifte sig med mannen hon träffat och de lever i Australien med tre barn.

Jeffrey Epstein dömdes 2008 till 13 månaders fängelse efter att ha erkänt en bråkdel av vad han anklagades för. Nya processer hade satts igång denna sommar.

Virginia Roberts och de andra offren såg fram emot att han slutligen skulle få ett kännbart straff. Så blev det aldrig. Återstår att se om Ghislaine Maxwell kommer att dras in. Hon nekar till alla anklagelser, men har inte varit anträffbar sedan de nya anklagelserna blev kända.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.