Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blev valrörelsen vi sent ska glömma

Lars Adaktusson (KD).Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Peter Lundgren (SD).Foto: ALEX LJUNGDAHL

Karin Olsson om EU-valet och journalistiken.

MEDIEKOLLEN. Det blev till slut en livlig EU-valrörelse. Politiker har granskats hårt av journalister och vid sidan om avslöjandena flödade debatterna, utspelen och folkbildningen kring sakpolitiken.

Mest spektakulärt blev det i Österrike, som tvingades gå in i valspurten som ett utskämt land i Europa.

Det var Heinz-Christian Strache, ledare för det högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) och Österrikes vicekansler, som i förra veckan avslöjades av de tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung, samt den österrikiska veckotidningen Falter. 

Men journalisterna – 'hororna' – såg till att allmänheten fick kännedom om hans maskätna moral.

Han hade 2017 stämt träff i en villa i Ibiza med vad han trodde var en släkting till en Putinvänlig oligark. Men allt var en fälla. Den smygtagna filmen från mötet visade hur Strache var beredd att sälja ut sitt land till ryska intressen. Om Frihetspartiet fick bidrag av oligarken, skulle oligarken få statliga infrastrukturkontrakt.

Strache ville också att den ryska kontakten skulle ta kontroll över Krone Zeitung, landets största kvällstidning, sparka obekväma journalister och främja Frihetspartiet. ”I så fall får vi inte 27 utan 34 procent!”, utropar Strache i filmen. Han säger också att ”journalister är de största hororna på planeten”.

Men journalisterna – ”hororna” – såg till att allmänheten fick kännedom om hans maskätna moral. Strache tvingades avgå som vicekansler, tillsammans med alla FPÖ-ministrar i regeringen. Nyval väntas nu i Österrike.

Ibizaskandalen säger något centralt om Europas utmaningar. I nära nog varje EU-land finns högerpopulistiska partier med agendan att motarbeta eller åtminstone tala illa om oberoende journalistisk. Mellan Polens och Ungerns direkta nedmontering och Sverigedemokraternas syn på ”PK-medier” finns givetvis gradskillnader. 

David Baas intervjuar SD:s Peter Lundgren.

Men något säger det om partiets reflexer att man i veckan avfärdade David Baas avslöjande i Expressen om Peter Lundgren, toppkandidat till EU-parlamentet, som ”ovärdig journalistik”. Lundgren hade i berusat tillstånd hållit fast och tagit en kvinnlig partikamrat på brösten. Hon beskrev i ett bandat samtal hur hon ”fick panik” och Lundgren erkände händelsen framför Expressens tv-kamera.

Ändå är det tidningen som gjorde avslöjandet som kallas för ”ovärdig”. 

Liknande tongångar hörs till och med från Kristdemokraterna, som surnat till efter Sigrid Melchiors artikel i DN om att Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson, röstat emot aborträtten 22 gånger i EU-parlamentet. I ett överspänt Instagraminlägg i går skrev partiledare Ebba Busch Thor om den ”störtskur av lögner” som hon anser att partiet har utstått i valrörelsen. ”Delar av journalistkåren” har kallat dem för kvinnofientliga, påstår hon och dömer ut public service som ”statstelevision” och ”statsradio”. Hon anklagar också Dagens Nyheter för att gå andras ärenden.

Men en valdag som den här kan man kosta på sig att bli högtidlig.

Det är säkert lockande att försöka skjuta budbäraren av ett plågsamt avslöjande. Eller döma ut en hårdför debatt i det offentliga samtalet. De bästa reportrarna och redaktörerna har heller inget behov av att bli älskade av alla.

Men en valdag som den här kan man kosta på sig att bli högtidlig: utan journalistiken tystnar demokratin. Det håller också de allra flesta politiker med om.

 

Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare. Nästa vecka skriver chefredaktör Thomas Mattsson Mediekollen.

HÄNT I VECKAN

SUSANNE PALME. Ekots kunniga EU-kommentator är värd sin public service-vikt i guld. Det sägs att hon aldrig ätit lunch med sina kolleger eftersom EU-kommissionen har en presskonferens klockan 12 – varje dag.

YLVA NILSSON. EU-journalist sedan ”för evigt” skriver hon i sin Twitterprofil. Och det är nästan ingen överdrift. Som ny fristående kolumnist på Expressens ledarsida kommer hon skriva om EU även efter att valrörelsen klingat av.

SIGRID MELCHIOR. Hon har skrivit boken ”Handbok i EU-journalistik”, programleder podcasten ”Brysselbubblan” och rapporterar gediget i flera svenska medier om EU-och Europapolitik.

Cissi Wallin berättar om den nya feministiska sajten Gardet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.