Så blev Tiina ny "rikshäxa"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Hon trollbinder sina studenter och dyrkas av sina anhängare.

Hennes kritiker anklagar henne för att hata män och förakta oliktänkande.

Tiina Rosenberg i Feministiskt initiativ är Sveriges just nu mest ifrågasatta och jagade politiker.

Expressen har granskat hur hon på bara någon vecka blev hela Sveriges rikshäxa.

Foto: CHRISTIAN

Torsdag eftermiddag 

och det ösregnar när vi parkerar bilen utanför Stockholms universitet i Frescati. Centrum för genusstudier, där Tiina Rosenberg sedan i våras innehar sin professur, har sina lokaler på fjärde våningen. Det finns ingen reception, men i den ljusa korridoren ligger ett fikarum en bit in på vänster sida. Glasdörren står på glänt. Där inne sitter Tiina Rosenberg med vad vi förmodar är två kvinnliga kollegor och fikar. Situationen ser helt vardagligt lugn ut. Vi har aldrig träffats tidigare, men man känner förstås igen hennes grå snagg från alla bilder. Tiina Rosenberg är klädd i en rödsvart adidasjacka. Varken jag eller fotografen Cornelia har en aning om den häftiga reaktion vår närvaro ska utlösa.

På bara en vecka

 har queer-drottningen och feministpolitikern Tiina Rosenberg, 47, gått från förhållandevis okänd till hela Sveriges Rikshäxa och mediernas hatälskling. Hon beskrivs som den hyperakademiska attackflatan som med sin auktoritet ska ha kidnappat det nybildade partiet Feministiskt initiativ och gjort det till nån slags kamporganisation för en exklusiv liten grupp bögar, flator och transpersoner - på bekostnad av kampen för alla vanliga dubbelarbetande heterokvinnor. Halva den gamla styrelsen i Fi har försvunnit, tillsammans med en stor del av väljarstödet. En opinionsundersökning från Temo som offentliggjordes i går visade att Fi nu bara har stöd av en halv procent av väljarna. Tre av partiets ledande personer har hoppat av bara under de senaste veckorna och mer eller mindre pekat ut Tiina Rosenberg som orsaken. Årsmötet förra helgen slutade i en för Fi PR-mässig mardröm där hela mediebevakningen kretsade kring förslag att pojkar borde kunna döpas till flicknamn och krav på äktenskapsbalkens upphävande vilket märkligt nog genast tolkades som klartecken för månggifte för muslimska män. Avhopparen Ebba Witt-Brattström, en gammal vän till Tiina Rosenberg, anklagade i TV4 Rosenberg för att ha sagt att "kvinnor som ligger med män är könsförrädare".

I måndags avslöjade

 Expressen att en annan av Fi:s grundare, sjukskrivna Susanne Linde, 50, från Arboga, inte längre orkade bli hånad av Tiina Rosenberg. - När jag på styrelsemötet i torsdags sa att jag kanske skulle sluta så sa Tiina Rosenberg: "Jag är glad att det inte är intelligensreserven som faller med dig". I dag, en vecka senare, håller Susanne Linde fast vid vartenda ord. Hon kan fortfarande inte berätta om det som hände utan att börja gråta. - Jag är ganska svag fortfarande. Jag har varit utbränd. Det gjorde väldigt ont. - Jag är inte den enda i styrelsen som drabbats av hennes hån, men de andra får prata för sig, säger Susanne Linde. Andra kommentarer som Tiina Rosenberg ska ha fällt är att "en bra moderat är en död moderat" och att "Fi ska inte vara ett trevligt tidsfördriv för medelklasskärringar". I onsdags kom det tredje avhoppet från Fi på bara några dagar. Helena Brandt, före detta styrelseledamot och kassör i Fi, anklagade Fi för ha blivit ett "vänsterparti men med HBT-profil". Reportrar som under Fi:s årsmöte närmade sig Tiina Rosenberg fick veta att hon inte ville kommentera Ebba Witt-Brattström. När Susanne Linde i måndags gick ut offentligt och berättade om hur hon hånats var Tiina Rosenberg oanträffbar. Liksom i onsdags när Helena Brandt valde att gå.

Tiina Rosenberg

 är född 1958. Hon växte upp i förorten Kontula - Gårdsbacka på svenska - i östra Helsingfors. Ett illaberyktat betongghetto som Alby eller Rinkeby fast utan invandrare, "där alla var marxister eller kommunister". Efter studenten i Helsingfors 1977 studerade hon tyska först i Zürich och sedan i två och ett halvt år vid Karl Marx-universitetet i Leipzig i dåvarande DDR. Hon njuter fortfarande av sånt som är grått, statligt och inte hippt. - Just socialism i DDR-stil är kanske inget jag i första hand förespråkar. Men jag lärde mig mycket under dessa år, berättade Tiina Rosenberg när hon 2003 sommarpratade i Sveriges Radio. 1981 flyttade hon till Sverige för att studera teatervetenskap. Hon har försökt bli lite mindre revolutionär, men det gick inget vidare. - Uppenbarligen finns det en socialist-gen som vägrar att ge upp, säger hon i sitt sommarprogram. - Jag stod helt enkelt inte ut med att behöva titta på de röda fanorna på avstånd. I början av 1990-talet doktorerade hon i ämnet 1800-talets opera- och teaterregi.   

Men fram till

 grundandet av Feministiskt initiativ var Tiina Rosenberg mest känd som queer-teoretiker och en av grundarna av Centrum för genusstudier vid Stockholms universitet. Queer kommer av det engelska ordet för skevt och står enkelt uttryckt för allt som avviker från den heterosexuella normen i samhället. I en intervju har hon beskrivit sin dröm: - Min utopi handlar om att det ska finnas en massa parallella kategorier av mänskligt liv. Samtidigt. Om att bryta den heterosexuella, vita, västerländska mannens självpåtagna rätt att kategorisera sig själv som "normal" och alla andra som "onormala". Henne ställning inom HBT-kretsar är väldigt stark. - Hon är drottningen, säger en av hennes vänner.

På hennes arbetsplats

 på Stockholms universitet har Tiina Rosenberg knappat in att hon är på tjänsteärende till den 19 september. Under veckan mejlar jag till henne och talar in ett meddelande på hennes telefonsvarare på universitetet om att vi gärna vill låta henne ge sin syn på konflikten inom Fi. Inget svar. Hemma hos Tiina Rosenberg på Södermalm lämnar jag ett visitkort i brevluckan och skriver på baksidan att vi förgäves sökt henne per telefon för en intervju. Jag tittar i telefonkatalogen och ringer hennes sambo och ber henne ge mitt kort till Rosenberg.

Som akademiker

 beskrivs Tiina Rosenberg som briljant. Hennes studenter är hängivna och många verkar närmast dyrka henne. I Tiina Rosenbergs personalakt vid universitetet finns brev från elever som förslår henne som årets lärare 2004: "Engagerande, fängslande, kompetent, stimulerande och mycket glädje. detta sammanfattar delvis Tiinas lektioner, hennes otroliga pedagogiska kunnande lär oss att tänka vidare samt provocerar till egen reflektion och ifrågasättande." På sin blogg beskriver en av hennes tidigare elever, Robert Eriksson, om Tiina Rosenberg: "Jag minns en föreläsning som denna HBTQ-krigare höll på Genusvetenskapliga Institutionen i Göteborg. Den elektriska stämningen där vi satt, ett tjugotal ivrigt lyssnande studenter, i ett minimalt utrymme på nedre plan i den byggnad som en gång hyste bostäder för stadens borgarklass. Rosenberg ömsom viskade, ömsom skriade ut sitt evangelium."

Tiina Rosenberg

 var åren 1985 till 1998 gift med en man som hon har två barn med, en 20-årig dotter och en 12-årig son. Hon har i flera intervjuer berättat att hon i dag lever tillsammans med en kvinna och sin son i en lägenhet i Stockholm. Hon hatar oordning, och säger i en intervju att hon har det från sin mamma som kom från finlandssvensk arbetarklass. - När jag var liten sa hon alltid att det bara var borgarklassen som lever i stökiga miljöer. Hon talar flytande finska, tyska, franska, engelska och svenska, gillar schlager, men dyrkar opera. Fi:s styrelse är pressad av kritiken mot Tiina Rosenberg. Upprörda medlemmar skriver arga brev om att Fi:s omsorger om homo- och bisexuella och transpersoner som "en lyxfråga som förstör för majoriteten av heterosexuella dubbelarbetande kvinnor". Torsdag förmiddag lägger Fi:s styrelse ut ett långt försvarstal för Tiina Rosenberg och partiets HBT-engagemang på sin hemsida. Enligt Fi-styrelsen är breven aggressiva mot "ett par personer i styrelsen som företräder homo,- bi,- och transperspektivet" och kräver deras avgång. FI:s styrelse avfärdar kritiken som respektlös. - Jag tycker inte att det är olyckligt att det blivit sådant fokus på HBT-frågor, det finns en stor okunskap, säger styrelseledamoten Anna Jutterdal.

En person 

i Tiina Rosenbergs närhet säger sig inte alls känna igen henne i mediernas beskrivning av elak, manshatande översittare: - Hon är gladlynt och inte alls akademiskt snobbig. Jag har aldrig hört att hon skulle vara elak. Däremot är hon väldigt impulsiv, hon slänger ur sig saker utan att tänka sig för. - Och så gillar hon ju att synas. Hon vill vara lite queen. En annan person i kretsen kring Tiina Rosenberg säger: - Hon har absolut ingenting av Gudrun Schymans politikersmartness, hon har aldrig varit intresserad av att föra sig i några salonger. Susanne Linde i Arboga understryker också att Tiina Rosenberg hört av sig till henne: - Vi har pratat flera gånger och hon har sagt att hon ångrar sig och bett om ursäkt, säger Susanne Linde. - Men jag är också ledsen, över att Tiina har blivit så utsatt. Hon är lite impulsiv.

Inne på Centrum

 för genusstudier hinner vi bara knacka på den öppna glasdörren och presentera oss som journalister från Expressen innan Tiina Rosenberg rusar upp, slår igen dörren och genom glaset säger att hon ska kalla på vakter. - Inkräktare! säger hon. Dagen efter, på fredagen, ger hon den enda intervjun hittills, sedan kritikstormen började för en vecka sedan. Hon intervjuas av Annika Hamrud, journalist och författare till boken "Queerkids - och deras föräldrar" och intervjun publiceras i lördagens Dagens Nyheter. - Jag har fått känna av ett hat som en hel nation spyr ur sig, säger Rosenberg till DN. Intervjun görs i ett säkerhetsrum på universitetet, Tiina Rosenberg har väktare från ett vaktbolag utanför i korridoren för att kunna arbeta i fred. Tiina Rosenberg säger i intervjun att hon valt att tiga eftersom hon inte kan kommentera förtal och personangrepp. På frågan om det bara är lögn att hon kallat kvinnor som ligger med män könsförrädare och att hon varit arrogant mot icke-akademiker svarar Tiina Rosenberg: - Uttalandena har inte med mig att göra. Men det som skrämmer mig är vad som blev konsekvensen. Jag utsätts nu för ett massivt hat. Heterosexismen har vällt fram, men även om det varit en tung vecka, så låt oss nu vädra ut homofobin. Hoten har inte lagts fram så tydligt tidigare. Hon säger att hon blivit påhoppad och hotad fysiskt, att hon har fått hatbrev där hon beskrivs som "en nazihora" och att hon blivit hotad fysiskt. - Bara jag inte blir en ny Anna Lindh, säger Tiina Rosenberg.

FOTNOT. Läs hela Annika Hamrudds intervju med Tiina Rosenberg på www.dn.se. Läs hela kommentaren från Fi:s styrelse till kritiken mot partiets HBT-engagemang på www.feministisktinitiativ.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.