Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så blev politikerna skyddade efter dådet

Stefan Löfven: "Jag tänker på alla människor som går i Stockholms stad, som ser framemot helgen." Foto: Expressen
Minuter efter det misstänkta terrorbrottet på Drottninggatan stängdes både riksdag och regeringshögkvarteret. Foto: Läsarbild

Minuter efter det misstänkta terrorbrottet på Drottninggatan stängdes både riksdag och regeringshögkvarteret.

Ingen kom ut eller in och ministrarna fördes snabbt i säkerhet.

Flera statsråd, som var i Göteborg för den stundande S-kongressen, kallades genast hem.

Statsminister Stefan Löfven som befann sig i Skene för att hedra offren för förra veckans bussolycka transporterades i helikopter till Säpos högkvarter i Solna utanför Stockholm.

Det var en uppenbart tagen statsminister bakom podiet i pressrummet Bella Venezia i regeringshögkvarteret sent på kvällen.

– Jag tänker på alla människor som går i Stockholms stad, som ser framemot helgen. Helt ovetande. Plötsligt förändras livet. Några kom inte ens hem, säger Stefan Löfven som under kvällen hade samlat ihop sin regering för krismöte.

Allt skedde enligt en tydlig manual. Det säkerhetspolitiska rådet med flera särskilt utvalda ministrar, till exempel försvarsminister Peter Hultqvist och vice statsminister Isabella Lövin, som upprättades av Löfven 2014 har ännu inte kallats in. Orsaken är enligt uppgift att fredagens händelse betraktas som så pass allvarlig att statsministern ansåg det nödvändigt att samla hela regeringen.

 

LÄS MER: Här landar Stefan Löfven med helikopter

 

Anders Ygeman kallades hem

På det hastigt sammankallade regeringsmötet fattade man beslut om att ytterligare stärka gränskontrollerna.

Vissa, bland andra inrikesminister Anders Ygeman, S, fick kallas hem från Göteborg dit de rest för helgens S-kongress. En del, som utrikesminister Margot Wallström, fick vända på vägen kort efter att de första rapporterna om att något hänt på Drottninggatan.

Själv befann sig statsministern i Skene för att hedra offren och möta anhöriga efter den tragiska bussolyckan förra veckan. Istället fick han möta journalister och förklara att "Sverige har blivit attackerat".

Han avslutade med att säga att han självklart skulle bege sig tillbaka till Stockholm. Där landade hans helikopter på gräset utanför Säkerhetspolisens huvudkontor i Solna, strax utanför staden.

 

LÄS MER: Hör hela Stefan Löfvens tal

 

Ministrar fördes i säkerhet

Enligt uppgifter till Expressen startade krismaskineriet på regeringskansliet minuter efter dådet.

Regeringskansliets krisberedskapsenhet skickade ut löpande information via samtal och sms till de olika statsråden, statssekreterarna och departementspersonal.

Nya uppdateringar ropades ut i högtalare. Ministrar fördes i säkerhet och ombads invänta vidare instruktioner.

Strax efter klockan 15 var det inte längre möjligt för någon att ta sig in på eller ut från departementen.

Samma procedur genomfördes i riksdagshuset en bit bort.

Säkerhetsavdelningen informerade partierna som räknade in sin personal.

Var 15:e minut ljöd voteringssignalen i korridorer och rum för att signalera ny information.

Inte förrän 19-tiden på kvällen öppnades dörrarna igen.

 

LÄS MER: Så pratar du med dina barn om terror

 

Löfven och Kinberg Batra kommer troligtvis träffas

Under dessa fyra timmar stod statsministern och alliansledaren Anna Kinberg Batra i tät telefonkontakt med varandra. Enligt Expressens uppgiftslämnare kommer de två troligtvis att träffas under helgen för att diskutera det som hänt.

Själv ställdes M-ledaren, som så många andra föräldrar, inför dilemmat att behöva förklara vad som hänt för sitt barn som befann sig i en bil tillsammans med sin mamma när uppgifterna kom.

Under natten jobbade krisberedskapsenheten på Rosenbad vidare med att löpande samla in information från till exempel myndigheter och uppdatera berörda nyckelpersoner. Under lördagsmorgonen väntas en avstämning mellan Löfven och hans ministrar.

I dag, lördag, samlas Socialdemokraterna i Göteborg för kongress. Vinster i välfärden väntades bli den stora frågan. Men nu är allt förändrat.

Löfvens tal kan ställas in

Ingen vet i skrivande stund hur det blir med statsministerns tal vid lunchtid eller ens hur många av ministrarna som åker ner. Enligt uppgifter till Expressen är det tveksamt att samla så stor del av regeringen på samma ställe av säkerhetsskäl.

Samtidigt säger en S-källa att det är ett viktigt budskap till omvärlden att genomföra kongressen, även om den inte blir som planerat.

– Signalen måste ändå vara att det är en del av det demokratiska samtalet att ett parti samlas till kongress.

Innan Stefan Löfven sent på fredagskvällen avslutade presskonferensen för att besöka Drottninggatan konstaterade han:

– Kongressen är för mig underordnad. Det är landet Sverige som går först.