Så blev Omar en misstänkt terrorist

Publicerad
Uppdaterad
ÄPPELBO/STOCKHOLM. En trasslig uppväxt kan förklara hur Omar Abdalla Aboelazm blev misstänkt terrorist.
Han har dömts till rättspsykiatrisk vård för flera olika brott.
En av hans systrar bor granne med Sahbi Zalouti, uppger Svenska Dagbladet.
Det kan vara en koppling mellan de två misstänkta terroristerna.
Polisen vill inte säga hur de terrormisstänkte männen känner varandra. En möjlig beröringspunkt kan vara att Omar Abdalla Aboelazms syster bor granne med Sahbi Zalouti, 37.
Zalouti stannade hemma när hans tre vänner reste till Köpenhamn. Det hjälpte inte. Nu sitter han också häktad misstänkt för terroristbrott.
Han bor i Järfälla utanför Stockholm - och är granne till en av Omar Abdalla Aboelazms systrar. Denne har sju halvsyskon, uppger Svenska Dagbladet.
Zalouti vände i går bort huvudet från det stora medieuppbådet under häktningsförhandlingarna i Attunda tingsrätt.
- Han bestrider att det föreligger sannolika skäl och han förnekar bestämt brott, säger advokaten Elisabeth Audell.

"Som en taliban"

Zalouti kom till Sverige från Tunisien 1998 och blev svensk medborgare 2001. Han är känd av Säpo sedan tidigare. Förra året dömdes han till tio dagars fängelse i Pakistan för att ha tagit sig in i landet illegalt.
För två år sedan anmälde Zalouti sin arbetsplats till Diskrimineringsombudsmannen, DO, eftersom han kände sig mobbad på jobbet. Bekanta berättar att Zalouti under senare år blev allt mera religiös.
- Han började klä sig som en taliban och odlade skägg, säger en person som känner honom.
En annan vän är tvärtom mycket förvånad över gripandet. En före detta kollega beskriver honom som blyg.
I Köpenhamn sitter Omar Abdalla Aboelazms häktad. Vägen är lång till mammans familjegård i Äppelbo. Omars mamma, från Äppelbo i Dalarna, träffade en man från Egypten i slutet av 1970-talet.

Togs omhand direkt

Mannen var i Vansbro kommun för att studera, enligt uppgift till Expressen.
De blev kära och gifte sig. Paret bodde på kvinnans familjegård. I maj 1980 föddes sonen Omar. Då hade paret redan skilt sig och pappan hade flyttat.
Pojken omhändertogs av de sociala myndigheterna omedelbart efter födseln och ska ha placerats hos pappan i Stockholm.

Hade problem tidigt

Människor i Vansbro blir förfärade när de får veta att det är Äppelbokvinnans 30-årige son som misstänks för att ha förberett ett blodigt terrordåd i Köpenhamn.
- Oj, han kan inte ha haft det lätt, säger en Vansbrobo som känner till familjen.
Redan som barn hade Omar psykiska problem.
Sedan fyra års ålder fick han minnesluckor och glömde långa perioder av vad som hänt. Det berättade han själv senare i polisförhör.
Han begick brottsliga handlingar under påverkan av allvarlig psykisk störning, enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande den 27 januari 2000.

Aspergers syndrom

Omar lider av Aspergers syndrom och har därför kontakt med stödpersoner som hjälper honom att klara av vardagliga sysslor. Det uppger han själv, enligt ett domslut i Stockholms tingsrätt den 16 april 2009.
Omar dömdes i februari 2000 till rättpsykiatrisk vård och till att betala sammanlagt 35500 kronor i skadestånd. Han fälldes på fyra åtalspunkter: misshandel, olaga hot, ofredande och sexuellt ofredande.
Han hade hotat människor med mattkniv och tvingat sig på flera unga kvinnor och flickor.
Sammanlagt var det nio målsägare.
Omar skrev senare ut från den rättspsykiatriska vården. Han bodde i egen lägenhet och fick aktivitetsersättning.
I april 2009 fick han villkorlig dom och dagsböter för stöld. Han hade vid två tillfällen stulit varor för sammanlagt 1196 kronor från Stadiumbutiker i Stockholm.
Båda gångerna var han utrustad med väskor som hade stöldpreparerats med folie och tejp.
I dag sitter Omar Abdalla Aboelazm i häkte. Hans grannar i Stockholm kunde inte föreställa sig att den tillbakadragne 30-åringen var inblandad i något brottsligt.

Hade neddraget

De berättar att han alltid hade svarta persienner neddragna.
- Bra att han sitter fängslad och inte går lös här efter vad som hände sist i Stockholm. Man vill ju inte att det ska hända igen, säger en granne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag