Så blev Kärrtorp uppmärksammat

Publicerad

Demonstrationen i Kärrtorp uppmärksammades på flera håll i världen.

Tv-kanalen al-Jazeera, ryska RT och flera stora nyhetsbyråer rapporterade om söndagens stora protest.

I går hölls en ny antirasistisk demonstration i Kärrtorp, Stockholm, efter att förra veckans demonstration attackerats av nazister.

Enligt arrangören samlades16 000 vid Kärrtorps IP i går vilket blev en nyhet som spred sig över världen.

Tv-kanalen al-Jazeera intervjuade den egyptiska bloggaren Mina Naguib som bott i Sverige sedan 2011.

- Jag blev slagen av en nazist förra maj utan anledning när jag gick på gatan. Den här dagen har verkligen gett mig hopp om att Stockholm kan förändras till det bättre, säger Mina Naguib till kanalen och för fram att rasism blivit allt mer tolererat efter kravallerna som skedde i flera Stockholmsförorter i våras.

Växande oro för rasism

Även nyhetsbyrån Reuters nämner upploppen i sin text om gårdagens demonstration.

Både Reuters och ryska statskanalen RT påpekar hur högerextrema krafter fått ett ökat stöd i Sverige, ett land som länge setts som det mest toleranta i Europa, i samband med att immigrationen ökat.

Reuters text publicerades i den israeliska nyhetstidningenJerusalem Post och i Indiska Indian Express.

Flera stora nyhetsbyråer rapporterade

Nyhetsbyråerna AP, Associated Press, och amerikanska UPI, United Press International, uppmärksammade också söndagens demonstration.

AP:s text publicerades bland annat av kanadensiska tv-kanalen CTV News.

Demonstrationen i Kärrtorp förra veckan har även engagerat Finland. Under gårdagen höll man en stöddemonstration i Helsingbors och finska nyhetstidningen Hufvudstadsbladet var på plats i Kärrtorp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag