Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blev julbordet ett superspridarevent

Julbord i Norge blev ett superspridarevent.
Julbordet på restaurang Louise i Oslo har satt Norge på coronakartan.
Foto: OLE BERG-RUSTEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Drygt 100 av de 120 personer som deltog smittades.
Foto: Ole Berg-Rusten / TT NYHETSBYRÅN
Det var en personalfest för det norska energiföretaget Scatec.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Ett julbord i Oslo har satt Norge på kartan.

Drygt 100 av de 120 personer som deltog smittades under kvällen av corona. 

Hittills har 13 fall bekräftats blivit sjuka av den nya varianten omikron.

En personalfest för det norska energiföretaget Scatec har hamnat i rampljuset som Europas första superspridarevent för den nya coronavarianten omikron. 

På fredagen för drygt en vecka sedan bjöd energiföretaget Scatec 120 av sina anställda på julbord på Louise Restaurang och Bar i Oslo. Enligt företaget hade smittskyddsåtgärder vidtagits och samtliga närvarande var vaccinerade och testade för covid-19. 

Trots det smittades närmre 100 personer den kvällen. Exakt hur många av de smittade som tillhör Scatecs personal är inte känt. Kvällen avslutades i en offentlig del tillsammans med andra restauranggäster. 

En person tros ha orsakat smittspridningen

Smittskyddsläkaren Tine Ravlo säger till VG att av det inte bara är julbordsdeltagare som testat positiv för omikron.

– Det är gästerna på julbordet, men några av de som nu bekräftats smittade är personer som inte deltog på julbordet, säger hon.

Om de andra smittade restauranggästerna var vaccinerade är oklart. 

Den som tros ha orsakat smittspridningen är en medarbetare på Scatec som några dagar tidigare återvänt från Sydafrika.

Scatecs talesperson Stian Tvede Karlsen säger till New York Times att den person, som var den första att testa positivt för covid-19, kom hem till Norge från en jobbresa innan den nya varianten från Sydafrika var på allas läppar. 

Omikronvarianten har hittills upptäckts i 38 länder, däribland Sverige med sex fall. Norge har totalt 19 fall, varav 13 kopplas till julbordet. Det finns ännu inga inrapporterade dödsfall som kan kopplas till varianten.

Omikron sprids snabbt

Forskare världen över undersöker nu omikron-varianten för att få en mer komplett bild. De initiala rapporterna vittnar om milda symptom, en snabb smittspridning och att varianten bättre kan undgå immunförsvaret och skapa genombrottssjukdom eller återinfektion. 

– Den här vågen verkar gå mycket fortare än deltavågen, och vi tyckte att deltavågen var väldigt snabb. Det är otroligt, säger Juliet Pulliam, chef för epidemiologisk modellering och analys vid Stellenbosch-universitet i Sydafrika, till amerikanska mediebolaget NPR.

En analys som hon och hennes kolleger har gjort visar att omikronvarianten är ytterst smittsam och verkar ha en större förmåga att ta sig förbi immunförsvaret än vad deltavarianten har.

– Det finns en stor osäkerhet i analysen, men jag skulle säga att det är troligt, förklarar Pulliam för NPR.

”Nu är det ju Norge som är ett problem”

Norges Tegnell om omikron: "Vi har största utbrottet i världen utöver Sydafrika” • Julbord blev ett superspridarevent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.