Inga Jönsson, 92, med sambon – duvan Sven. Foto: PrivatInga Jönsson, 92, med sambon – duvan Sven. Foto: Privat
Inga Jönsson, 92, med sambon – duvan Sven. Foto: Privat

Så blev Inga, 92, sambo – med duvan Sven

Publicerad

En dag för 19 år sedan flög den in och satte sig på hatthyllan i hennes lilla kolonistuga.

Sedan den dagen är de sambor.

Inga Jönsson, 92, och Sven.

Duvan Sven.

– Han bor i köket och jag bor i de andra rummen, berättar hon.

Det var tidningen Mitt i som var först med att berätta om hur det lite udda samboförhållandet uppstod. Nu berättar Inga Jönsson, från Hagalund i Solna, i Expressen om vad som hände för 19 år sedan:

– Jag kom ut från min kolonistuga i Ulriksdal, och då satt det två vita duvor på mitt trappräcke. Den ene blev tagen av en hök. Nästa morgon, när jag öppnade dörren, flög den andra duvan in och satte sig på hatthyllan. Samma kväll flög han ut och gömde sig i en björk, på morgonen flög han in igen. Tillbaka till sin plats. På hatthyllan. 

 

LÄS MER: Kalle Moraeus bästa vän är katten Benny 

 

När Inga Jönsson skulle stänga igen kolonistugan, och sommar gått över i höst, tog hon med sig duvan hem till Hagalund.

Fick följa med på cykeln

– Jag hade en liten bur som jag hade på cykeln. Sedan när vi åkte tillbaka till kolonistugan, när det blivit vår igen, följde han med mig. På den vägen är det. 

Sedan dess är det sambor i Ingas lägenhet i Hagalund i Solna kommun utanför Stockholm. 

Sven bor i köket medan Inga bor i de andra rummen. Foto: Privat

Varför heter den Sven, som Sven Duva?

– Jag tyckte att den skulle ha ett namn, då sa min dotter: "Kalla honom för Sven, vetja". Då tänkte jag: Ja, jag har ju en son som heter Sven, så det passade bra. Som Sven Duva (skratt). Så fick han heta det. 

Men något hände – duvan lade plötsligt ägg en dag.

– Då insåg jag ju att det inte var en handuva. men den får heta Sven ändå, säger Inga och skrattar.

 

LÄS MER: Drömjobb? Veterinär söker professionell kattgosare

 

"Han ska en brödskiva, ost och vallmofrön"

Sven bor i köket medan Inga bor i de andra rummen. 

Hur har du gjort i ordning i köket?

– Han är lös på dagarna, då flyger han ner på golvet och in under bordet, där han har en tidning att vara på. Sedan har han mat uppe på buren vid vasken. Han ska en brödskiva, ost och vallmofrön. Sedan har jag köpt speciell duvmat. Han får lite av varje.

Är det bästa kompisen?

– Ja, visst är det. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag