Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blev hästtjejen Jonna Henningsson styckmördare

Jonna Henningsson erkände i rätten att hon dödat sin kärleksrival men förnekade uppsåt till mord.Foto: POLISEN
Jonna Henningsson.Foto: TV3
”Hon är en av dem som jag absolut sist skulle kunna tänka mig att det skulle gå illa för”, säger Jonna Henningssons högstadielärare.Foto: TV3
Ett av mordvapnen som användes var en hammare.Foto: POLISEN / POLISEN
Foto: POLISEN / POLISEN

Det skulle se ut som ett självmord.

Hon skulle slå den andra kvinnan medvetslös, injicera henne med alkohol – och lägga henne på tågspåret.

Men det blev inte som Jonna Henningsson tänkt sig.

En ny dokumentär i TV3 berättar hela historien om hur den skötsamma och populära hästtjejen högg ihjäl och styckade sin kärleksrival i pojkvännens lägenhet.

Hästar var Jonna Henningssons stora intresse. Hon beskrivs som skötsam, populär och duktig i skolan.

– Hon var en glad tjej, utåtriktad. Hon hade ganska hög status, för hon var ju söt som bara den, och det gillar ju killar, säger hennes högstadielärare Margareta Göransson i TV3:s dokumentär ”I huvudet på en mördare – Jonna Henningsson”.

Under uppväxten visade hon inga tecken på känslokyla eller aggressivitet. 

– Hon är en av dem som jag absolut sist skulle kunna tänka mig att det skulle gå illa för, säger Margareta Göransson.

Triangeldramat

Sommaren 2013 träffade Jonna Henningsson, då 23 år, sitt livs kärlek på krogen i Örebro. 

”Jag har varit kär innan. Men det här var något annorlunda, man blev liksom helt frälst”, sade Jonna Henningsson under rättegången.

Men förhållandet komplicerades av att den nya pojkvännen också hade en annan flickvän. 

Hästar var Jonna Henningssons stora intresse.Foto: TV3

Jonna Henningsson sade under rättegången att hon blivit uppfostrad att det är ett tecken på svaghet att visa att man är ledsen. 

I stället dämpade sin ångest med alkohol och med att träffa andra män – på krogen och via dejtingsajter.

Desperat

Framåt försommaren 2014 var hon så desperat att hon skar sig med en kniv i magen och sydde ihop såret själv – för att lura pojkvännen att hon opererats på grund av stopp i en äggstock.

”Jag ville att han skulle tycka synd om mig och ta hand om mig”, förklarade hon under rättegången.

Jonna Henningsson började googla på kärleksrivalens namn och på ”lättaste sättet att döda någon” och liknande formuleringar. 

Mordplanen

Dejan Ilic, polismannen som senare grep Jonna Henningsson, vittnade i rättegången om den brottsplan som hon berättat om för honom.

– Hon skulle slå henne med en hammare så att hon tuppade av. Sen skulle hon ta henne till skogen där det gick ett tågspår. Medan den andra kvinnan levde men var avtuppad skulle hon spruta in alkohol i blodet, säger han i dokumentären. 

Tanken var alltså att det skulle se ut som att kärleksrivalen begått självmord när hon varit berusad. 

Tidigt på morgonen den 18 juni 2014 tänkte Jonna Henningsson sätta sin plan i verket. När rivalen skulle lämna pojkvännens lägenhet i Askersund för att åka till arbetet väntade hon i trapphuset med en hovslagarhammare, en kökskniv och två sprutor fyllda med alkohol och sömnmedel.

”Jag fattar att hon är död”

Men det gick inte som hon tänkt sig.

Rivalen svimmade inte av hammarslagen, utan skrek och gjorde motstånd. En granne började ringa på dörren.

Det var då som Jonna Henningsson knivhögg sin rival till döds.

Ett av mordvapnen som användes var en hammare.Foto: POLISEN

”Det är först då, när hon är tyst och still, och när dörrklockan slutar ringa, det är då som jag fattar att hon är död.”

Efter mordet insåg Jonna Henningsson att hon inte skulle orka bära ut kroppen hel. Hon åkte hem och hämtade en såg för att stycka kroppen och Ikeakassar att förvara kroppsdelarna i. 

Tillbaka på mordplatsen styckade hon kroppen i fyra delar. 

”Det är som att jag står bakom mig själv. Jag ser liksom min rygg bakifrån”, sade hon under rättegången.

Ringde själv polisen

Hon stoppade kroppsdelarna i Ikeakassarna, bar ut dem till bilen och körde dem till en parkering i närheten. Sedan tog hon rivalens bil till sitt arbete. 

När pojkvännen ringde och undrade vart rivalen tagit vägen fick hon panik och tog rivalens bil till Hallsberg där hon betalade för en långtidsparkering så att det skulle se ut som att rivalen rest bort. 

Hon tog bussen hem och googlade samtidigt på bland annat ”överkörd av ett tåg” och ”kan man åka fast för ett mord om dom aldrig hittar kroppen”.

 

LÄS MER: Här är kvinnorna som sitter inne på livstid 

 

När hon kommit tillbaka till Askersund körde hon bilen med den styckade kroppen omkring fyra mil till Hällabrottet i grannkommunen Kumla. Men hon var så utmattad att hon inte orkade göra annat än att släpa kassarna till en skogsdunge där hon försökte täcka över dem med mossa, löv och kvistar. 

Hon ringde senare själv till polisen och sade att hon varit i bråk med en annan kvinna som hon knivhuggit i självförsvar. Kvinnan hade senare självmant försvunnit från lägenheten.

Polisen kunde inte tro att det var sant

Polismannen Dejan Ilic märkte snabbt att hennes berättelse inte gick ihop.

Till sist ställde han sig upp i polisbussen där de satt och skrek åt henne att berätta vad som faktiskt hade hänt. 

Svaret: ”Jag har dödat henne”

Polisen Dejan Ilic märkte snabbt att Jonna Henningssons berättelse inte gick ihop.Foto: TV3

Men när Jonna Henningsson också berättade att hon sågat kroppen i delar trodde inte längre Dejan Ilic på att ett mord hade begåtts.

– Jag har aldrig jobbat med ett fall så mycket som jag inte tror på men som jag ändå måste fullfölja, säger Dejan Ilic i TV3:s dokumentär.

Samma natt pekade Jonna Henningsson ut platsen där hon dumpat kroppen. När Dejan Ilic såg en hand sticka upp ur mossan förstod han att hon talat sanning.

I rätten erkände Jonna Henningsson att hon dödat rivalen men förnekade uppsåt till mord.

Men hon dömdes i tingsrätten till 16 års fängelse för mord och brott mot griftefriden. Hovrätten skärpte straffet till livstids fängelse.

Nya kärleksdramat – i fängelset

Hon avtjänar sitt straff på anstalten Hinseberg. Där blev hon vän med en annan intagen.

Efter hand övergick vänskapen till kärlek – från Jonna Henningssons sida.

Den andra kvinnan gillade inte uppvaktningen och ansökte om att få byta avdelning. Jonna Henningsson accepterade inte det. Hon förfalskade den intagnas namnteckning för att få igenom ett giftermål.

Efter kvinnan flyttat till en annan anstalt fortsatte Jonna Henningsson att skicka brev, ibland flera i veckan.

– Ett brev kunde vara jätteglatt och att hon saknade mig så mycket, medan ett annat brev kunde vara raka motsatsen. Det var hotelser i det, att hon skulle skicka sina kontakter från Kumla på min lillebror om inte jag gjorde som hon ville , säger kvinnan i TV3:s dokumentär.

Psykologen Jenny Yourstone säger att en uppväxt där man inte tilläts visa känslor kan vara en tänkbar delförklaring till styckmordet.Foto: TV3

Psykologen Jenny Yourstone pekar ut några tänkbara delförklaringar till styckmordet: en uppväxt där man inte tilläts visa känslor och en extremt stressande situation vid tidpunkten för brottet. Men även när de förutsättningarna föreligger är det mycket ovanligt att någon dödar en annan människa.

– Statistiskt finns inte Jonna Henningsson överhuvudtaget, säger Jenny Yourstone i TV3:s dokumentär.

Dokumentären sänds klockan i TV3 klockan 21 på torsdagen samt på Viafree och Viaplay.