Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så blev han världens mest omskrivne svensk

Nils Bildt, 41 framträdde som ”svensk rådgivare i försvar och nationell säkerhet” i den amerikanska tv-kanalen Fox News i torsdags.
Nils Bildt medverkade i Bill O'Reillys program "The O'Reilly Factor" på Fox News. Foto: Richard Drew / AP TT NYHETSBYRÅN

Redan i skolan kände klasskamraterna att han var ”på väg”.

Han var orädd och frispråkig och körde som 16–17-åring sin egen BMW hemma i Stenungsund – och framhävde sitt släktskap med Carl Bildt.

Men kompisarna trodde nog aldrig att Nils Tolling skulle byta namn till Bildt och bli världens just nu mest omskrivne – och kontroversielle – svensk.

Skolpojken från Stenungsund gick aldrig ut gymnasiet utan flyttade till USA som 19-åring. Den enligt skolkamrater excentriske unge mannen flyttade runt i flera världsdelar där han startade och lade ned mystiska säkerhetsföretag.

Men Nils Bildt, 41, var anonym tills han framträdde som ”svensk rådgivare i försvar och nationell säkerhet” i den stora amerikanska tv-kanalen Fox News, där han uttalade sig kritiskt om svensk invandringspolitik i torsdags.

Det skulle ha varit ett inslag bland många andra – om det inte genast visat sig att han var en okänd storhet i svenska försvars- och säkerhetskretsar. Fox News kritiserades för sitt misstag och tvingades be om ursäkt. Över en natt blev Nils Bildt en internationell celebritet.

– Jag blev chockad när jag såg honom i tv. Men samtidigt var det karakteristiskt att just han dök upp i ett oväntat sammanhang som gubben i lådan, säger en skolkamrat till honom som bor i Västsverige.

– Han var alltid excentrisk, en udda person. Helt orädd och debattglad. Han var systemkritisk och stod långt till höger, säger mannen.

 

LÄS MER: "Svensk rådgivare" gav bild av Sverige i USA

 

Expressens USA-korrespondent Anne-Sofie Näslund intervjuades tillsammans med Nils Bildt i Fox News. Foto: Fox News / SKÄRMDUMP

Han vill liksom övriga gamla kamrater från Nösnäsgymnasiet i Stenungsund inte framträda med namn för att inte bli inblandade i det internationella ståhejet.

Nils Tolling, som han hette då, flyttade 1994 till USA. Sedan dess har han haft en rad adresser i olika länder: USA, Storbritannien, Spanien, Japan och USA igen. Han har drivit flera företag i olika branscher, bland dem säkerhetsbolag med oklar verksamhet i Japan och USA. Han försökte på eget initiativ medla i ett japanskt kidnappningsdrama, men ingen var intresserad av hans tjänster.

Han visade inför valet 2014 intresse för att bli riksdagsman för SD, men partiet tackade nej så den politiska flörten rann ut i sanden. Han finns i det amerikanska brottsregistret, dömd för våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak, men hävdar själv att uppgifterna inte stämmer.

Nils Bildt bor i dag i Washington och säger att Fox News får ta på sig ansvaret för förvirringen kring hans titel och ovissheten om vem han egentligen är.

– Jag har inte jobbat för några svenska, statliga organ någonsin. Fox News får ta på sig detta själva. Jag är en oberoende rådgivare i nationella säkerhetsfrågor, säger Bildt till Studio Ett i Sveriges Radio.

– Jag är ledsen för förvirringen men jag anser inte att den är det stora problemet, utan det är att Sverige vägrar diskutera sina sociala och andra problem, säger han till AP.

 

LÄS MER: O’Reilly om Nils Bildt: ”Det är befogad kritik”

 

Fox programledare Bill O’Reilly, som bjöd in Nils Bildt att debattera Sverigebilden med Expressens Anne-Sofie Näslund i torsdags kväll, ber om ursäkt i sin show:

– Svenska regeringen vet inte vem han är och kritiken mot oss är befogad. Vi skulle ha gjort klart att Nils Bildt inte har med svenska försvaret eller regeringen att göra, säger han.

Anknytningen till den adliga släkten Bildt – och inte minst dess berömde medlem Carl Bildt – har alltid varit betydelsefull för den i dag ryktbare svensken, som enligt egen utsago är säkerhetsexpert. Hans mormor var född Bildt och han växte delvis upp på Orust där ätten Bildt genom historien har ägt stora landområden.

– Nils framhävde ofta släktskapet med Carl Bildt som var statsminister när vi gick i gymnasiet, Carl Bildt var hans stora stolthet. Jag fick ibland intrycket att han försökte få det att framstå som att de var närmare släkt än det var. Han sa att de hade träffats på bröllop och begravningar, säger den västsvenske skolkamraten.

Förre stats- och utrikesministern Carl Bildt skriver i en kommentar till SVT Nyheter att han inte har någon aning om huruvida de är släkt:

”I alla fall inte ens antydan till närkontakt med vår gren av släkten”, skriver han.

Nils Tolling ansökte 2003 om att få byta efternamn till Bildt med motiveringen: ”Släkt. Mormor född Bildt. Jag är mycket starkt knuten till släkten.” Patent- och registreringsverket godkände hans ansökan samma år.

 

LÄS MER: Nils Bildt blev rekommenderad av försvarsexpert

 

”Det är befogad kritik”, kommenterade programledaren Bill O'Reilly kritiken om att ha med Nils Bildt som expert.

Släktforskningssidor visar att Nils mormor hette Bildt som ogift. Och journalisten Björn Häger försöker på Facebook reda ut släktskapet.

”Carl Bildts farfars farfar Gillis är syssling med Nils Bildts mormors farfar Knut Thord Bildt, det vill säga de är tremänningar … om jag nu räknat rätt, så blir Carl Bildt och Nils Bildt sjumänningar”, skriver Björn Häger.

”Nils Bildt har alltså hävdat att hans mor var kusin med Carl Bildt. På engelska heter kusin ”first cousin” … Nils skulle själv kunna kalla sig ”cousin” med Carl, men i så fall blir det ”seventh cousin”, skriver han.

Klasskompisens plötsliga ryktbarhet är nu det stora samtalsämnet bland hans gamla skolkamrater från Stenungsund. Knappast någon har haft kontakt med honom efter skoltiden.

De beskriver honom som något av en ensling. Föräldrarna bodde utomlands långa tider så han gick på internatskola i Gränna. Han trivdes inte där, så han flyttade till Stenungsund där han bodde inackorderad. Och han ordnade ibland fester i familjens stora sommarvilla på Orust.

– Nils var kontroversiell och spännande. Han kom alltid i kavaj och slips. Det märktes att han var på väg, vi andra var vanliga Svenssonbarn, säger en kvinnlig klasskamrat som bor i Västsverige.

– Han stod till höger, var väldigt politisk. Många andra var åt andra hållet. Det blev roliga, absurda diskussioner när han var med.

– Han verkade rätt ensam, föräldrarna var utomlands. Han körde BMW. De hade det där stora fina huset, jag var på fest där någon gång, säger hon.

 

LÄS MER: Nils Bildt: "Fascinerad att det blivit debatt om mig"

 

Men Nils slutförde aldrig gymnasiet. Det var mest ettor och tvåor i betyget efter vårterminen i andra årskursen – utom i samhällskunskap där han fick en trea – så han blev inte uppflyttad till sista gymnasieklassen. I stället flyttade han till USA.

– De dåliga betygen berodde på att han var slarvig, för han var mycket intelligent. Han var med i Moderaterna, var starkt politiskt engagerad. Han var starkt systemkritisk och gick på tvärs med etablissemanget, särskilt det socialdemokratiska, säger den manlige skolkamraten.

Han säger att Nils var en ovanlig figur bland de jämnåriga. Han skötte sig själv eftersom föräldrarna var utomlands, han hade alltid gott om pengar och köpte Hugo Boss-kavajer på NK i Göteborg.

– Jag var på fest flera gånger i familjens jättestora sommarhus. Det var som en herrgård, säkert runt 400 kvadratmeter, precis vid stranden. Flott, mycket konst, nyklassicistiska möbler, säger skolkamraten.

– Nils körde omkring i egen bil fast han bara var 16–17 år. Han hade bott i USA tidigare och på något sätt gällde hans körkort därifrån. Jag minns att han stoppades i en poliskontroll en gång men fick köra vidare.

– Han brukade göra bilturer ned till Europa. Hans pappa ringde mig en gång och frågade oroligt var Nils var. Det visade sig att han var i Flensburg i Tyskland där de fått slut på både bensin och pengar, säger han.

Nils Bildts pappa Sven Tolling, som dog 2008, var veterinär och verksam i den amerikanska läkemedelsindustrin samt en ledande profil inom svensk ridsport. Också Nils mamma är veterinär.

Efter skoltiden är mycket av Nils Bildts liv höljt i mystik. Bland hans amerikanska företag märks North East Training Center, FFOs&F och Corporate and Transportation Security Solutions, samtliga registerade på namnet Nils Tolling, rapporterar Dagens Nyheter. Han uppgav sig också vara en av grundarna till bolaget Modus World LLC i Washington, men efter framträdandet i Fox News försvann företagets hemsida, enligt DN.

 

LÄS MER: Därför tog Fox News in Nils Bildt som expert

 

”Nils framhävde ofta släktskapet med Carl Bildt”, säger en västsvensk skolkamrat – men Carl Bildt har ingen aning om huruvida de är släkt eller inte. Foto: Christian Örnberg

På hemsidan hade Bildt flera namnkunniga säkerhetsexperter som partner, men de förnekar all kännedom om företaget.

Säkerhetskonsulten Charles ”Don” McFetridge säger till DN:

– Det var nyheter för mig. Jag träffade Nils Bildt i Washington för ett par år sedan genom gemensamma bekanta … Vi pratade visserligen om potentiella samarbeten i framtiden, men att jag stod som partner på hans företag hade jag som sagt ingen aning om, säger han.

Nils Bildt blev kontroversiell i Japan när han 2015 på eget initiativ försökte förhandla med islamister i Syrien som kidnappat den japanske journalisten Jumpei Yasuda. Den kidnappades familj och Japans regering ville inte att han skulle blanda sig, men trots detta uppgav han i förhandlingar med kidnapparna att han representerade familjen och regeringen, rapporterar DN.

Bildt drev då säkerhetsföretaget CTSS Japan, som han startat 2011. Han intervjuades i japansk tv i samband med att en annan kidnappad japansk journalist mördades i Syrien. Det är såvitt bekant hans enda tv-framträdande före det hos Fox News.

2013 ville Nils Bildt engagera sig för SD via Mike Winnerstig, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Winnerstig tog kontakt med SD:s försvarspolitiske talesman Mikael Jansson och rekommenderade Bildt. Han framhöll Bildts meriter som säkerhetsexpert.

”Det kommer att uppmärksammas att han är en Bildt, vilket kanske lossar fler väljare från M”, skriver Mikael Jansson i ett mejl till SD:s dåvarande partisekreterare Björn Söder.

Men SD nappade inte så Nils Bildts politiska invit gav inget resultat. Mike Winnerstig säger att han fick uppgifterna om Bildts meriter från Bildt själv.

– Vi är privata kompisar sen några år och träffas sporadiskt. Vi möttes första gången på en konferens i Schweiz för kanske sju–åtta år sedan. Jag har ingen annan information om det än vad han har sagt till mig, säger han.

Den mystiske 41-åringen har gjort en lång resa från Stenungsund till Washington. Det finns många frågetecken längs vägen, men han tycks precis som under skoltiden ha tagit sig fram med hjälp av sin självsäkerhet och talförmåga. Frågan är om det nya kändisskapet ska ge karriären ett lyft – eller om framträdandet i Fox News har gjort honom omöjlig.

– Vår lärare i samhällskunskap tyckte att det var kul med Nils debattglädje och engagemang. Men till slut tröttnade läraren, säger Nils Bildts kvinnliga klasskamrat på samhällsvetenskapliga linjen i Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.

Expressen har utan framgång sökt Nils Bildt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!