Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blåste Berth Milton staten på skatt

På fredag har dokumentären om porrkungen Berth Milton, 57, premiär.

Den tidigare storägaren i porrimperiet Private har gäckat kronofogden och skatteverket i tiotals år. Men de senaste veckorna har han varit synlig på flera platser i Sverige.

Milton är i dag skyldig nära en miljard - 926 miljoner kronor - i obetald skatt men har hittills inte visat några tecken på att vilja betala skulden.

I kommande dokumentärfilmen "Porrkungens tårar" berättar Milton själv om hur han med hjälp av skattefusk tjänade en förmögenhet på åttiotalet.

Alla ärenden är nu preskriberade, enligt honom själv.

– Jag byggde upp en mångmiljonförmögenhet som jag sedan investerade i den fina världen, som var aktiehandeln, säger Milton i dokumentären.

"100 procent vinst"

Bland annat hjälpte han ett företag att köpa aktier, med svarta pengar han hade placerade i Luxemburg.

– Jag hade återköpsgaranti så två dagar senare köpte de anställda tillbaka dem med nästan 100 procent vinst, säger Milton i filmen.

Pengarna återinvesterade Milton i ett fastighetsbolag i Bryssel.

När företaget börsintroducerades kunde Berth Milton senare köpas ut, och göra sig en hel förmögenhet.

"Väldigt generös"

Dokumentären skildrar också Berth Miltons uppväxt, konflikten med pappan och nya livet på Mauritius.

- Det är lätt att tycka om Berth. Han var väldigt generös med sig själv, säger regissören Fredrik von Krusenstjerna.

Han avslöjar samtidigt att porrkungen vägrade att släppa in filmteamet i den del av sitt liv som rörde affärsverksamheten i dag, trots öppenheten kring åttiotalets affärer.

Finns det en hemlig del av Berth Miltons liv?

- Absolut. Hans affärer, säger Fredrik von Krusenstjerna.

Han har i dag ingen kontakt med Berth Milton. Relationen bröts kort efter att porrkungen förlorade makten över sitt porrimperium efter en domstolsprocess i USA.

Lämnat landet

Han sökte efter Milton i flera månader utan att hitta några spår efter honom. Men sedan dök Milton plötsligt upp igen - och de senaste veckorna har han varit synlig på flera platser i Sverige, vilket även har dokumenterats av hans flickvän på Instagram.

Milton har bland annat varit i Skåne, synts på biograferna Rigoletto och Sergel i Stockholm, och på krogen Bergmans i Stockholm.

Nu har han dock lämnat landet igen, uppger hans advokat Peter Löhr.

- Jag talade med Berth i dag. Han har åkt tillbaka till Barcelona, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.