Putin ska själv ha godkänt det nya beväpningsprogrammet. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AP TT NYHETSBYRÅNPutin ska själv ha godkänt det nya beväpningsprogrammet. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Putin ska själv ha godkänt det nya beväpningsprogrammet. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysk militär under en parad i Moskva 2014. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNRysk militär under en parad i Moskva 2014. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rysk militär under en parad i Moskva 2014. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Så beväpnar sig Putins Ryssland – fram till 2027

Publicerad

Strategiska kärnvapenstyrkor och högprecisionsvapen på mark-, marin- och luftrobotsidan. Det är Rysslands nya beväpningsprogram för 2018 till 2027, skriver Svenska Dagbladet.

Planen ska enligt tidningen vara godkänd av president Putin – men än är det oklart om han skrivit under den. 

På söndag inleds Folk och försvars årliga rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. Det nya året innebär ett ökat militärt hot mot Sverige, enligt Försvarsberedningens delrapport som kom i december.

Enligt rapporten kommer Ryssland fortsätta öka sin militära förmåga under en kommande tioårsperiod. Nu avslöjar Svenska Dagbladet att Rysslands president undertecknat ett nytt beväpningsprogram som enligt tidningen består av strategiska kärnvapenstyrkor och högprecisionsvapen på mark-, marin- och luftrobotsidan.

Godkänt av Putin

Det är ännu inte bekräftat att president Vladimir Putin faktiskt har skrivit under dokumentet, men några dagar före julafton kom beskedet att den ryska regeringen fattat sitt beslut i frågan.

 

LÄS MER: Rapduon frias efter bygge av gayklubb på Putins tomt 

 

Rysslands biträdande premiärminister Dmitry Rogozin har ansvar för rymd- och försvarsindustri och meddelade att 2018 blir året då det nya beväpningsprogrammet för åren 2018 - 2027 implementeras och att det ”lämnats till den ryske presidenten för signering”.

Presidenten själv kommenterade programmet vid den årliga konferensen med den ryska militärledningen i Sotji i november. Han betonade att programmet ska ”garantera strategisk avskräckning” och – om det skulle bli aktuellt – ”neutralisera externa hot” mot Ryssland.

Fem gånger den svenska försvarsbudgeten

Det nya programmet beräknas kosta ungefär 2 700 miljarder kronor på tio år, motsvarande fem svenska försvarsbudgetar om året, enligt SVD. Beväpningsprogrammen är hemliga och redovisas inte. Det som kommer ut är vad högre tjänstemän och politiker väljer att berätta. 

 

LÄS MER: Stoltenberg: Sverige kan inte lita på NATO

 

– Vad alla analytiker i väst gör är att pussla ihop det som finns. Det går inte att begära ut det 6 000-sidiga dokumentet och se vad det står, säger Tomas Malmlöf, expert på rysk försvarsmateriel vid FOI till SvD.

– Det mest prioriterade i beväpningsprogrammet är en fortsatt utveckling av de strategiska kärnvapenstyrkorna och det som kallas för högprecisionsvapen, på mark-, marin- och även luftrobotsidan. Enligt den ryska militära definitionen är det system som har en sannolikhet på minst 50 procent att träffa målet, säger Tomas Malmlöf vid FOI.

 

Detta består det ryska beväpningsprogrammet av

Vid sidan av strategiska kärnvapen och högprecisionsvapen omfattar beväpningsprogrammet på serieproduktion av stridsvagnar, pansarbandvagnar, stridsflygplan och kärnkraftdrivna ubåtar. 

 

På robotsidan finns de interkontinentala ballistiska systemen Rubezj och Sarmat, där varje missil kan styra mellan 10 och 15 kärnstridsspetsar mot olika mål. Maxkapaciteten är kärnladdningar på upp till tio ton.

 

Under 2018 kommer så kallade Iskandermissiler med kärnvapenförmåga och räckvidd in över södra och östra Sverige, inklusive Gotland, att placeras ut i Kaliningrad vid Östersjön. 

 

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag