Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så beväpnar sig Putins Ryssland – fram till 2027

Putin ska själv ha godkänt det nya beväpningsprogrammet. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysk militär under en parad i Moskva 2014. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Strategiska kärnvapenstyrkor och högprecisionsvapen på mark-, marin- och luftrobotsidan. Det är Rysslands nya beväpningsprogram för 2018 till 2027, skriver Svenska Dagbladet.

Planen ska enligt tidningen vara godkänd av president Putin – men än är det oklart om han skrivit under den. 

På söndag inleds Folk och försvars årliga rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. Det nya året innebär ett ökat militärt hot mot Sverige, enligt Försvarsberedningens delrapport som kom i december.

Enligt rapporten kommer Ryssland fortsätta öka sin militära förmåga under en kommande tioårsperiod. Nu avslöjar Svenska Dagbladet att Rysslands president undertecknat ett nytt beväpningsprogram som enligt tidningen består av strategiska kärnvapenstyrkor och högprecisionsvapen på mark-, marin- och luftrobotsidan.

Godkänt av Putin

Det är ännu inte bekräftat att president Vladimir Putin faktiskt har skrivit under dokumentet, men några dagar före julafton kom beskedet att den ryska regeringen fattat sitt beslut i frågan.

 

LÄS MER: Rapduon frias efter bygge av gayklubb på Putins tomt 

 

Rysslands biträdande premiärminister Dmitry Rogozin har ansvar för rymd- och försvarsindustri och meddelade att 2018 blir året då det nya beväpningsprogrammet för åren 2018 - 2027 implementeras och att det ”lämnats till den ryske presidenten för signering”.

Presidenten själv kommenterade programmet vid den årliga konferensen med den ryska militärledningen i Sotji i november. Han betonade att programmet ska ”garantera strategisk avskräckning” och – om det skulle bli aktuellt – ”neutralisera externa hot” mot Ryssland.

Fem gånger den svenska försvarsbudgeten

Det nya programmet beräknas kosta ungefär 2 700 miljarder kronor på tio år, motsvarande fem svenska försvarsbudgetar om året, enligt SVD. Beväpningsprogrammen är hemliga och redovisas inte. Det som kommer ut är vad högre tjänstemän och politiker väljer att berätta. 

 

LÄS MER: Stoltenberg: Sverige kan inte lita på NATO

 

– Vad alla analytiker i väst gör är att pussla ihop det som finns. Det går inte att begära ut det 6 000-sidiga dokumentet och se vad det står, säger Tomas Malmlöf, expert på rysk försvarsmateriel vid FOI till SvD.

– Det mest prioriterade i beväpningsprogrammet är en fortsatt utveckling av de strategiska kärnvapenstyrkorna och det som kallas för högprecisionsvapen, på mark-, marin- och även luftrobotsidan. Enligt den ryska militära definitionen är det system som har en sannolikhet på minst 50 procent att träffa målet, säger Tomas Malmlöf vid FOI.

 

Detta består det ryska beväpningsprogrammet av

Vid sidan av strategiska kärnvapen och högprecisionsvapen omfattar beväpningsprogrammet på serieproduktion av stridsvagnar, pansarbandvagnar, stridsflygplan och kärnkraftdrivna ubåtar. 

 

På robotsidan finns de interkontinentala ballistiska systemen Rubezj och Sarmat, där varje missil kan styra mellan 10 och 15 kärnstridsspetsar mot olika mål. Maxkapaciteten är kärnladdningar på upp till tio ton.

 

Under 2018 kommer så kallade Iskandermissiler med kärnvapenförmåga och räckvidd in över södra och östra Sverige, inklusive Gotland, att placeras ut i Kaliningrad vid Östersjön. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!