Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så avslöjade hon Putins propaganda

Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Alexei Druzhinin

Hon tog värvning som nättroll i en av Kremls propagandafabriker, i syfte att avslöja hur den ryska staten försöker styra det fria ordet på internet.

Nu har Ljudmila Savtjuk stämt sin forna arbetsgivare.

– Jag var så upprörd att jag nästan avslöjade mig. Men jag var 007. Jag fullgjorde min uppgift, säger Ljudmila Savtjuk till The Telegraph.

Under två månader jobbade hon för det anonyma företaget Internet Research Agency i S:t Petersburg, i internationella medier beskriven som en fabrik för internet-troll som på uppdrag av president Vladimir Putin arbetar för att sprida Kremls syn på det som händer i Ryssland och omvärlden.

När oppositionspolitikern Boris Nemtsov blev skjuten utanför Kreml i Moskva i februari jobbade hon tolv timmar om dagen med att skriva kommentarer som lade skulden för dådet på oppositionen.

Läckte dokument

I mars fick hon sparken, efter att ha läckt information om verksamheten till en lokaltidning. Men innan dess hann hon kopiera och smuggla ut hundratals dokument. Nu har hon stämt arbetsgivaren för brott mot arbetslagarna, eftersom hon aldrig fick något anställningskontrakt.

– Jag vill få det där stället stängt. De här människorna använder propaganda för att förstöra objektiviteten och få människor att ifrågasätta motiven till alla medborgerliga protester. Men det värsta av allt är att de gör det genom att låtsas vara oss, Rysslands medborgare, säger hon till tidningen.

Hennes beting under ett tvådagarspass var att skriva fem politiska blogginlägg, tio icke-politiska samt 150–200 kommentarer till hennes kollegors inlägg. Varje anställd fick vid dagens början en lista på vilka ämnen – och vilka åsikter – som skulle spridas: kriget i Ukraina, USA:s president Barack Obama, konstnärskollektivet Pussy Riot, oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är några exempel.

Stämmer företaget

Rättegången skulle ursprungligen ha startat i början av juni, men fick skjutas upp till den 23 juni, eftersom den anklagade inte dök upp.

– Det här är nog antagligen det första rättsfallet i världen som handlar nättroll, i alla fall i den här omfattningen, säger den framstående människorättsadvokaten Ivan Pavlov, som representerar Ljudmila Savtjuk, till TT.

Han ser företagets verksamhet som "ett väldigt aggressivt missbruk av yttrandefriheten", men är osäker på vilka chanser de har att lyckas i rätten.

– Vårt rättssystem i Ryssland är inte perfekt. Men vi har inget annat juridiskt system, så vi får använda oss av det vi har, säger Pavlov.

Efter protester

Propagandaverksamheten tog fart efter de stora protesterna mot president Putin inför valet 2011. Samtidigt som villkoren för oberoende medier och organisationer blivit allt hårdare har omfattningen av internet-trollens aktivitet ökat explosionsartat, enligt bedömare.

– Det är uppenbart att den här verksamheten har ökat väldigt mycket i skuggan av Ukrainakonflikten, och att det finns ett ökande problem med ryska troll i utlandet, även i Sverige, säger Joanna Kurosz, programchef för Östeuropa och Centralasien på Civil Rights Defenders i Stockholm.

Joanna Kurosz tycker inte att man ska övervärdera just trollens betydelse, men ser dem som en del av det ryska propagandamaskineriet.

– Det första Putin gjorde när han blev president 2000 var att begränsa yttrandefriheten, och det har han fortsatt med sedan dess. Sakta men säkert trycks de sista oberoende medierna ut. Samtidigt som man begränsar nyhetsflödet försöker man på internet skapa en bild där man ifrågasätter allt och försöker flytta bilden av sanningen, med hjälp av de här trollen.

Putins presstalesperson Dmitrij Peskov har förnekat all kännedom om verksamheten. Men ryska medier har pekat ut en av Putins vänner från S:t Petersburg, Jevgenyj Prigoszjin – även känd som "Kremls kock" – som bolagets finansiär.

– Det som händer i Ryssland just nu är väldigt sorgligt. Men vi måste försöka att lyfta fram dåliga saker i ljuset, att visa upp det för människor. Jag är ganska säker på att sådana aktiviteter är omöjliga att genomföra i ett öppet och transparant samhälle, säger Ivan Pavlov.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.