Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har alliansens misstroendehot hängande över sig. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESFörsvarsminister Peter Hultqvist (S) har alliansens misstroendehot hängande över sig. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har alliansens misstroendehot hängande över sig. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Allianspartierna har hotat med en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist för att få honom avsatt, då han inte informerade statsminister Stefan Löfven om säkerhetsbristen på Transportstyrelsen. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNAllianspartierna har hotat med en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist för att få honom avsatt, då han inte informerade statsminister Stefan Löfven om säkerhetsbristen på Transportstyrelsen. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Allianspartierna har hotat med en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist för att få honom avsatt, då han inte informerade statsminister Stefan Löfven om säkerhetsbristen på Transportstyrelsen. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så avgörs Peter Hultqvists öde

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har alliansens misstroendehot hängande över sig.

Nu går alliansen igenom regeringens svar till konstitutionsutskottet om säkerhetsbristen på Transportstyrelsen för att se om de ska väcka en misstroendeförklaring eller inte.

– Vi återkommer när det finns något nytt att säga, säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor.

– Jag koncentrerar mig på den uppgift jag nu har och genomför den till hundra procent, säger Hultqvist själv i "Bara politik".

Allianspartierna har hotat med en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist för att få honom avsatt, då han inte informerade statsminister Stefan Löfven om säkerhetsbristen på Transportstyrelsen.

Men alliansen har ännu inte kunnat ge besked om de gemensamt ska göra allvar av hotet. 

– Jag har inget nytt att säga, säger Ebba Busch Thor på onsdagen.

Ebba Busch Thor (KD).Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD och M tydliga

KD och Moderaterna har i veckan sagt att de vill driva igenom en misstroendeförklaring. Centerpartiets Annie Lööf sa dock i tisdags:

– Hela alliansen meddelade i somras att missförtroendet ligger kvar om ingen ny information framkommer som ändrar den uppfattningen. Nu har det framkommit ny information, så vi kommer under veckan att läsa, analysera det och sedan återkomma.

Även Liberalernas Jan Björklund sa i tisdags att partiet skulle diskutera nya fakta som kommit in.

– Utgångspunkten är det vi sagt, alltså att vi kommer att väcka en missförtroendeförklaring nu när riksdagen har öppnat. Sedan har det tillkommit några omständigheter, bland annat en skrivelse, som vi ska detaljstudera.

Jan Björklund (L).Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Alliansen går igenom ny information

Annie Lööf och Jan Björklund hänvisar till den nya information som regeringen i tisdags överlämnade till riksdagens konstitutionsutskott, KU, om hur regeringskansliet hanterat säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen. På torsdag håller KU ett nytt möte om detta.

Alliansen går igenom materialet för att se om man ska väcka en misstroendeförklaring eller inte. Enligt vad Expressen erfar för partiledarna samtal som de vill vara klara med innan veckan är slut. Ett besked kan komma i slutet på veckan eller i början av nästa.  

För att få majoritet i riksdagen för en misstroendeförklaring måste alliansen gemensamt begära det. Om det händer kan omröstning ske i riksdagen några dagar senare. SD har ställt sig bakom hotet. 

Annie Lööf (C).Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Peter Hultqvists förklaring

Enligt regeringskansliet informerades Peter Hultqvist den 9 mars i fjol av sina tjänstemän om att det fanns problem med Transportstyrelsens outsourcing och fick veta riskerna kring försvarets arbete med skyddade identiteter samt vissa militärfordon och att Säpo inlett en förundersökning. Han ska vidare ha informerats om att Säpo och Försvarsmakten redan hade kontakt om frågan och att Försvarsmakten inte behövde några åtgärder från regeringens sida.

Han säger att han utgick från att informationen redan fanns hos statsrådsberedningen, därför informerade han inte statsministern.

– Jag kan bara konstatera att det ansvar vi hade på departementet var att säkra upp att Försvarsmakten hade vidtagit åtgärder, och det hade de gjort. Vi hade också ansvar för att följa upp det här, och det har vi gjort. Jag har gjort det som ska göras.

Peter Hultqvist själv säger att han utgår från att fortsätta som försvarsminister

– Jag har en planering för både hösten, våren och fram till en valseger nästa höst, säger han i Expressens politikmagasin "Bara politik" på onsdagen.

Stefan Löfvens kommentar

Vid en pressträff i riksdagen på tisdagen sa statsminister Stefan Löfven:

– Vi kan visa att Hultqvist hade sådan information att han hade all anledning att tro att information hade gått till statsrådsberedningen. Han har inte gjort något fel, det är därför han sitter kvar, och nu tycker jag att det framgår ännu tydligare av det här materialet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag