Sa att hon jobbade på swingersklubb – nekades jobb

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anna Rosmark, 42, jobbar som lärare i Örebro och sökte jobbet som studievägledare efter ett tips från en bekant.
Foto: Privat
Men enligt henne fick hon inte jobbet efter att hon berättat om sitt engagemang i en swingersklubb
Foto: Shutterstock

När Anna Rosmark sökte jobbet som studievägledare blev hennes engagemang i en swingersklubb enligt henne orsaken till att hon nekades jobbet.

Under intervjun pekade allt mot att hon var rätt person för jobbet.

Men så kom mejlet från rekryteraren som enligt Anna hävdade att intresset "kunde väcka negativt förtroende".

– Jag blev paff och kände mig maktlös, säger hon.

Anna Rosmark, 42, jobbar som lärare i Örebro och sökte jobbet som studievägledare efter ett tips från en bekant. Hon blev kallad till intervju på bemanningsföretaget och fick bra vibbar under samtalet.

– Det var uppenbart att jag hade rätt kompetens och att jobbet var helt perfekt för mig, säger Anna Rosmark till Expressen.

I slutet av intervjun berättade Anna om sitt engagemang i en swingersklubb i Norrköping.

– Jag har jobbat där i två år och har alltid varit öppen med det. Jag har aldrig mött några negativa reaktioner från någon tidigare, så jag kände att det inte var något att dölja, säger Anna.

"Kan väcka negativt förtroende"

Allting verkade hoppfullt, rekryteraren ringde och frågade efter hennes referenser och examensbevis. Men så kom mejlet - hon fick inte tjänsten.

– Jag blev paff och kände mig maktlös. Det fanns inga andra fel, säger Anna.

Enligt Annas DO-anmälan skrev rekryteraren i mejlet: "Du driver/är engagerad i ett företag vid sidan om, och det i en bransch som det är risk för att det kan väcka negativt förtroende från våra intressenter." 

– Det är någon slags oro och fördom som ligger bakom. De är troligtvis oroliga för att de inte ska få sina klienter, säger Anna.

Bemanningsföretaget Radix Kompetens vill inte kommentera den enskilda händelsen.

– Vi måste läsa på för att få en bild av vad som hänt och starta en intern utredning. Radix tittar inte på etnicitet, religion eller sexuell läggning vid rekrytering och vad du gör på din fritid är upp till dig själv. Vi väljer den som är bäst lämpad för rollen, säger Marlena Sjöström, marknadschef på Radix Kompetens.

Har anmält till DO

Anna tvekade inte med att anmäla händelsen till diskrimineringsombudsmannen.

– Jag anmälde det för principens skull - det är inte okej. Antingen får jag lägga mig platt eller så får jag fortsätta kämpa för detta, som det råder så mycket okunskap och förutfattade meningar om, säger Anna.

DO har däremot beslutat att inte utreda ärendet.

– Vi får in tusentals anmälningar och ett beslut att inte utreda betyder inte att vi har beslutat om hon har blivit diskriminerad eller inte, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

En orsak till nedläggningen är enligt Lundstedt att det har varit svårt placera ärendet under någon av de sju diskrimineringsgrunder som finns - kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.