Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så är Ulla Löfven en maktfaktor i det tysta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ulla och Stefan Löfven då de anlände till Konserthuset i Stockholm inför utdelningen av Nobelpriset i december 2016.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Sverige spelar regeringschefernas partner formellt ingen större roll men Stefan Löfven pratar ofta och innerligt hur stort stöd Ulla är för honom i livet och karriären.
Foto: OLLE SPORRONG

– Det är inte bra att inflyttningen till storstäderna är så stor när bostadsmarknaden är helt sjuk, när infrastrukturen inte fungerar och när jag så ofta upplever att landet i övrigt dör. 

Nej, det var inte Stefan Löfven som sa det. 

Det var Ulla Löfven. 

När de andra politiska högdjuren laddar för Almedalsveckan väljer statsministern i år att åka runt i landet, påhejad av sitt stora stöd i livet och karriären. 

Expressens Malin Roos lägger pusslet Ulla Löfven och finner en rikets första dam som saknar grannar i Sagerska huset, som ogillar att bli bedömd efter sina klänningar och som lade sin egen karriär åt sidan för att bli statsministerfru - motvilligt. 

Vid Socialdemokraternas partikongress i Västerås 2015 öppnade statsministern mötet med att utbrista "Min älskade, älskade Ulla!”.

När hans livskamrat året efter fyllde 65 och blev pensionär på heltid var det en nöjd Stefan Löfven som i Expressens stora julintervju konstaterade: 

– Hon har fyra barnbarn som ska tas om hand. Sen är hon med på någon enstaka resa. Jag hade önskat att hon skulle kunna vara med mer. 

Och så har det blivit, från mer formella tillfällen som riksmötets öppnande, Nobelfest och kungliga dop, har Ulla Löfven under våren rest med till toppmöte i Rom, bilateralt besök i Slovenien, nordiskt statsministermöte i Bergen, och nu senast vid politikerveckan i Järva utanför Stockholm, där hon sågs flankera maken före och efter hans tal.

Gärna hålla sig vid sidan

I Sverige spelar regeringschefernas partner formellt ingen större roll men Stefan Löfven pratar ofta och innerligt hur stort stöd Ulla är för honom i livet och karriären. 

– Ulla vill gärna fortsätta att hålla sig vid sidan. Hon är inte så sugen på att bli en alltför offentlig person, än i alla fall, svarar regeringens vice presschef och statsministerns tidigare pressekreterare Anne Ekberg på intervjuförfrågan. 

I morgon är det statsministerns tur att göra som hustrun Ulla Löfven - sommarprata i Örnsköldsviks närradio.

Men Ulla Löfven har öppnat sig, en gång, sommaren 2015 ställde hon upp som sommarpratare för Radio Örnsköldsvik, en närradiostation i gamla hemkommunen. I en timme berättade statsministerns hustru frispråkigt om allt från uppväxten i lilla Skorped med en mamma sjuk i astma som låg på sjukhus mycket, till jobbet som chefssekreterare på industriföretaget Hägglund & söner i Örnsköldsvik (så småningom ABB Railcar), där hon hösten 1987 första gången fick syn på svetsaren och skyddsombudet Stefan Löfven. 

– Vi satt i kontorslandskap och jag fick se en helt okänd man stiga in i chefens bås och börja leta efter något på skrivbordet. Jag reagerade och undrade "Vad i hela fridens namn gör du?", återgav Ulla Löfven i sitt sommarprat. 

Stefan Löfven å sin sida har i ett radioprogram på SR berättat att det var en vänskap som utvecklades men att det var en turbulent tid då Ulla var gift tvåbarnsmamma.  

– Det var en period där det inte var populärt och att vara den som var skyldig till det. Att en familj splittras på det sättet – för två barn och ungdomar är det inte lätt, sa statsministern i radiointervjun. 

Ulla Löfven, född Arvidsson, hade dessutom inom fyra månader förlorat båda sina föräldrar oväntat. 

Sorg på bröllopsdagen

Inte heller bröllopsdagen i november 2003 fick vara helt ljus. Efter borglig vigsel i Tessinska palatset i Stockholm (kön till Stadshuset var över sex månader och så länge ville de inte vänta) med Ullas barn och ett fåtal vänner som vittnen, kom ett samtal från Stefan Löfvens svägerska. Stefans far låg på sjukhus och gick bort samma dag. 

– En tråkig tillfällighet att han dog på vår glädjedag, uttryckte Ulla Löfven i sommarpratet. 

Stefan Löfvens far gick bort på hans och Ullas bröllopsdag 2003.
Foto: SVEN LINDWALL

Istället för bröllopsresa till Sydafrika blev det morgonbuss till Örnsköldsvik. 

När Ulla Löfven i början av 2000-talet och efter 23 år inom industrin flyttar med Stefan Löfven till Stockholm för hans uppdrag som biträdande förbundsordförande och sedermera bas för IF Metall, får hon själv en karriär inom Socialdemokraterna och i politikens epicentrum i huvudstaden. På partihögkvarteret på Sveavägen 68 och i ABF-huset lär hon känna Bosse Ringholm, Göran Persson, Lisbet Palme. 

Hon jobbade som assistent åt dåvarande partisekreteraren Carin Jämtin i januari 2012 när Håkan Juholt skapar cirkus och Stefan Löfven av en enhällig partistyrelse väljs till ny partiordförande för S. 

– Ulla jobbar inte längre som Carin Jämtins assistent. Det är inget bra att ha partiledarens fru på partikansliet, det ville hon inte själv, meddelade kort därefter Stefan Löfven. 

Avslutade sin karriär

I sitt sommarprat i Radio Örnsköldsvik medgav Ulla Löfven, som avslutade sin yrkeskarriär som kyrkopolitisk ombudsman, att hon var lika motvillig till partiledaruppdraget då som när makens namn nämndes redan efter Mona Sahlins sorti. 

– Inte heller den här gången ville jag att han skulle ta jobbet. Jag såg bara alla nackdelar. Det beskurna och påpassade liv som väntade, den arbetsinsats som skulle krävas av oss båda, den påverkan uppdraget skulle ha på vår familj och umgänget med släkt och vänner. 

I sitt sommarprat i Radio Örnsköldsvik medgav Ulla Löfven, som avslutade sin yrkeskarriär som kyrkopolitisk ombudsman, att hon var lika motvillig till partiledaruppdraget då som när makens namn nämndes redan efter Mona Sahlins sorti.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYR / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

I dag fem år senare konstaterar hon att vännerna är kvar och att hon är glad över att Ingvar Carlson fick Sagerska "palatset" omdöpt till "Sagerska huset, att det är konstigt att inte ha några grannar i ett så stort hus, inte i kvarteret ens, men att "läget nära Drottninggatan och Operan är bra". 

Men offentligheten har Ulla Löfven fortfarande svårt att förhålla sig till, att bli fotograferad, granskad och bedömd, efter vad hon har på sig. 

Det är kvinnan lott, konstaterar hon i Radio Örnsköldsvik. 

– Männen har det så mycket enklare, där SKA man se likadan ut. 

Läser sina tal i förväg

När statsministern höll sitt tal på Almedalen förra sommaren fanns hustrun med kring scen, Ulla  berättade för Expressen att hon brukar få läsa talen innan, och att hon är "stolt" när hon ser maken framträda. 

I år är det nya giv.  

Direkt efter presidentvalet i USA eldades debatten i gång, om att Donald Trump vann tack vare sin strategi att fokusera på de frustrerade landsbygdsväljarna.

Reaktionen kom snabbt här hemma. Inom en blinkning hade Stefan Löfven gjort 13 nedslag på svensk landsbygd, han flyttade sitt traditionella jultal från Stockholm till Enköping - och i stället för att åka till Gotland kommande vecka, ger sig statsministern ut på en ny Sverige-resa. Tjörn - Arvidsjaur. 

I stället för att åka till Gotland kommande vecka, ger sig statsministern ut på en ny Sverige-resa. Tjörn - Arvidsjaur. Ulla kommer inte att vara med på resan.
Foto: TOMMY HOLL / TOMMY HOLL / ALLOVERPRESS/IBL TOMMY HOLL / ALLOVER

Ulla Löfven har inte planerat att åka med enligt statsministerns pressavdelning. 

Men man kan ana att hon inte har något emot upplägget. I sommarprogrammet från 2015 avslöjar statsministerns livskamrat att hon kallades för "Regionalpolitiska enheten" under sina år på Socialdemokraternas högkvarter:

– Jag tyckte och tycker fortfarande att det finns anledning att ifrågasätta Stockholmsfixeringen. Det är inte bra att inflyttningen till storstäderna är så stor, när bostadsmarknaden är helt sjuk, när infrastrukturen inte fungerar och när jag så ofta upplever att landet i övrigt dör. 

– Så jag fortsätter min privata kamp för att "hela Sverige ska leva". 

Det var inte Stefan Löfven sa det. 

Det var Ulla, hans Ulla.

Stefan Löfvens Sverige-resa

Söndag 2 juli: Tjörn och Stenungsund


Måndag 3 juli: Kallinge och Hasslö


Tisdag 4 juli: Oskarshamn och Öland


Torsdag 6 juli: Vilhelmina och Storuman


Fredag 7 juli: Arjeplog och Arvidsjaur

Andra statsministerpar som gjorde avtryck

Olof och Lisbet Palme 

Lisbet Palme var bara 20 år när hon träffade den fyra år äldre Olof, då ordförande i Sveriges förenade studentkårer. Berättelsen om makarna Palme blev berättelsen om det moderna Sverige: Det rationella radhuslivet med tre barn Vällingby.

Men det tog till valrörelsen 1975 innan Lisbet Palme ordentligt klev fram, och följde med maken på valturné. 

– Palme är desperat. Han märker att han inte går hem hos väljarna därför att han verkar för skarp och hänsynslös. Han försöker att skapa en mjukare image med Lisbet, uttalade sig en moderat ombudsman i Expressen. 

Socialdemokraterna förlorade också valet några veckor senare. 

Paret Palme hann vara gifta i 30 år innan allt tog slut med ett skott på Sveavägen den 28 februari 1986. 

På socialdemokratiska partikongresser kan det fortfarande komma en särskild hälsning från Lisbet Palme.


Göran och Annika Persson 

När Sveriges statsminister under tio år offentliggjorde sin relation med dåvarande Systembolaget-chefen Anitra Steen, var det inte bara komplicerat genom att den statliga toppchefen befann sig i en svällande muthärva i företaget. Göran Persson hade ett äktenskap bakom sig som beskrevs allt annat än snyggt. Efter skilsmässan gick Annika Persson, tidigare Bartine, ut och berättade att paret levt som i ett skenäktenskap i flera år för att ex-mannen var rädd att det skulle påverka opinionssiffrorna.

- Om jag inte haft barn och inte varit engagerad i partiet och inte också faktiskt tyckt synd om statsministern, som jag tyckte han hade en orättvist svår situation – då hade jag packat en liten konsumkasse och gått, naturligtvis, sa Annika Persson i en intervju med Malou von Sivers 2003 - samma år som Göran Persson gifte sig med Anitra Steen. 

Den tidigare Systembolaget vd:n har fick förra hösten regeringens uppdrag som samordnare efter Ericssons varselbesked.

Göran Persson har uppdrag som PR-konsult och ökade omsättningen i egna bolaget Baven förra året med 10 procent till 9,7 miljoner kronor.


Fredrik och Filippa Reinfeldt 

"Puss, min statsminister". När Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt på hösten 2006 väljs till Sveriges 32:a statsminister finns hustrun Filippa självklart vid hans sida, och den här gången är det ingen statsministerfru som smyger i vassen. Filippa Reinfeldt var redan offentlig med egen politisk yrkesbana. Makarna Reinfeldt, som kallades för Sveriges svar på Bill och Hillary Clinton, gestaltade moderna och moderata värderingar: jämställt par, två framgångsrika karriärer och hushållssysslor och fotbollsträningar med tre barn. 

– Jag får kaffe på sängen av Fredrik nästan varje dag. Han springer på löpband på gym på morgnarna för att hålla sig i form. Sen hjälps vi åt att plocka fram frukosten, berättade Filippa Reinfeldt för tidningen Mama i hemmahos-reportage från villan i Täby. 

Den 11 juli 2012, efter ­tjugo års äktenskap, ansökte paret om skilsmässa vid Stockholms tingsrätt. Fredrik Reinfeldt lever i dag med sin tidigare pressekreterare Roberta Alenius och kommer till Almedalen som nybliven fyrabarnspappa. 

Filippa Reinfeldt lämnade politiken när hon hösten 2014 förlorade omröstningen om att bli finanslandstingsråd i Stockholms län, den tidigare statsministerhustrun är i dag chef över Aleriskoncernens affärsutveckling. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.