Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så används coronakrisen av högerextremistiska krafter

Henrik Sundbom på tankesmedjan Frivärld reder ut varför desinformation sprids om coronasmittan.
Henrik Sundbom, senior fellow på tankesmedjan Frivärld, har skrivit en rapport om desinformation under coronakrisen.
Foto: Frivärld / Frivärld
På Nordfront välkomnar nazistledaren Simon Lindberg krisen som följer i coronapandemins spår.
På appar som Telegram sprider den högerextreme konspirationsteoretikern Alex Jones sina budskap, som här att viruset är ett försök att inrätta en ”världsregering”.
NMR-ledaren Simon Lindberg välkomnar krisen som följer med coronapandemin och menar att den kan leda till ”ett stärkande av revolutionära politiska krafter”.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Konspirationsteorier och angrepp mot minoritetsgrupper.

Högerextrema kretsar använder nu den pågående coronakrisen för att slå mot sina fiender.

Nazistiska NMR hoppas att viruset ska slunga in Sverige i en så allvarlig kris att det leder till ”ett stärkande av revolutionära politiska krafter”

– Nationalsocialismen har alltid varit en revolutionär rörelse som ska förstöra det gamla för att kunna bygga det nya, säger Christer Mattsson, expert på högerextrema rörelser.

Expressen har i flera publiceringar berättat om den desinformation och propaganda som sprids i coronapandemins spår. I högerextrema kretsar är det nya viruset också högt upp på dagordningen.

Medan kinesiska medier och diplomatkår försöker sprida bilden att viruset inte uppstod i Kina och att USA kan ligga bakom virusutbrottet så sprids en omvänd konspirationsteori i amerikanska högerkretsar. Där har republikanska profiler fört fram tankar om att viruset tagits fram av Kina, som ett biologiskt vapen.

Amerikanska Anti-defamation league, ADL, som kartlägger antisemitiska och rasistiska grupperingar, har sett hur coronaviruset använts i högerextrema nätkretsar, vilket tidskriften Expo rapporterat om. Där angrips kineser med rasistiska nidbilder, men i andra delar beskrivs viruset som en bluff som används som för att sänka USA:s president Donald Trump. 

Antisemitiska konspirationsteorier

I extremistiska kanaler, i exempelvis kommunikationsappen Telegram, framförs förhoppningar om att viruset ska ta död på judar och invånare i länder med mestadels icke-vit befolkning, men också teorier om att det finns en judisk konspiration bakom pandemin.

Den högerextrema konspirationsteoretikern Alex Jones, som driver sajten Infowars, har på Telegram hävdat att det är ”globalister” som tagit fram viruset som ett vapen för att förgöra västvärlden. Han menar också att coronaviruset är ett led i att inrätta en global ”världsregering”.

Henrik Sundbom, senior fellow på tankesmedjan Frivärld, har tillsammans med Patrik Oksanen nyligen släppt en rapport om desinformation under coronakrisen. I en del i rapporten har de tittat närmare på hur svenska alternativmedier, som exempelvis hatsajterna Fria Tider och Samhällsnytt, skrivit om pandemin. Till skillnad från högerextrema mediekanaler i USA så har de rena konspirationsteorierna i stort sett varit frånvarande på de svenska sajterna.

– Det är en skillnad mellan de amerikanska sajterna, som gått ut väldigt hårt med konspirationsteorier, och de svenska. Det finns lite av det här men inte på de stora vällästa sajterna. Jag har inget bra svar på varför det är så men jag gör observationen att man inte tar in konspirationsteorierna på samma sätt, säger Sundbom.

Hatsajternas budskap: ”Systemkollaps”

Däremot är det ett entydigt budskap som förmedlas på de svenska hatsajterna under coronakrisen, precis som i vanliga fall:

– Det är ett återkommande narrativ i alla frågor, att vi har en handlingsförlamning och systemkollaps, säger Henrik Sundbom och tillägger:

– Här har fokus varit på att kritisera den svenska beredskapen och sättet att hantera det. Man har lyft fram att andra länder med andra regeringar tagit hårdare krafttag, och haft hårda kampanjer mot framför allt Anders Tegnell (statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, reds anm).

Christer Mattsson är föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet och expert på högerextrema rörelser. Han följer det som sprids i högerextrema kanaler och menar att coronakrisen inte riktigt passar in i vad han kallar de ”högerextrema apokalyptiska modeller” som vanligtvis används – eftersom det här är ett utommänskligt hot mot människor. Krisen kan också slå tillbaka mot högerextremisternas mål, enligt honom.

– Den har potentialen att åstadkomma det värsta tänkbara för högerextremister, nämligen att vi börjar samarbeta globalt.

Samtidigt finns det inslag i krisen som kan verka lockande i högerextrema kretsar:

– Det finns nåt i det här i att stänga gränser som är väldigt lockande för dem. Också förmodligen det här med preppermentaliteten, att kunna skydda sig, försvara sig, förskansa sig, säger Mattsson.

AFS-ledaren säljer ansiktsmasker

I Sverige uppmärksammades i veckan hur William Hahne, vice partiledare för nationalistiska och högerradikala Alternativ för Sverige, startat en webbshop där han säljer ansiktsskydd som ska skydda mot coronaviruset. Likvärdiga ansiktsmasker som Hahne säljer kostar 29 kronor i en vanlig butik, där de nu är slutsålda. William Hahnes pris: 249 kronor.

I ett mejlsvar till Expressen menade Hahne, som har ett förflutet inom Sverigedemokraterna, att prisjämförelsen är missvisande eftersom dagens inköpspriser är högre. Han tillade:

”Om jag inte hade tagit enorma personliga risker när jag satsade mitt livs besparingar för att importera dessa andningsskydd till Sverige så hade det funnits några tusen färre andningsskydd i Sverige, vilket kanske hade inneburit att människor i riskgrupper inte hade kunnat skydda sig från att bli smittade på samma sätt.”

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har också använt pandemin. Förra helgen samlades en mindre grupp NMR-nazister för marsch mot riksdagshuset där de höll tal med budskapet att ”den folkfientliga regeringen och det liberalkapitalistiska systemet” har bevisat sin ”grundläggande inkompetens” under coronakrisen.

Nazistiska NMR välkomnar krisen

Samtidigt som NMR ondgjorde sig över att regeringen, enligt dem, inte kan hantera pandemin så välkomnar NMR-ledaren Simon Lindberg samma kris. I en text på Nordfront skriver han:

”Jag kan inte låta bli att tänka på och hålla tummarna för att detta kanske kan bli precis det vi behöver för att få till en verklig nationell resning och ett stärkande av revolutionära politiska krafter, så att vi på riktigt ska kunna ställa allt till rätta!”

I ett sms till Expressen skriver Lindberg att det är ”faktiskt komplett omöjligt att finna något paradoxalt i det”, det vill säga att de klagar på att regeringen ska vara dåliga på att hantera krisen – en kris som de samtidigt välkomnar.

Christer Mattsson på Segerstedtinstitutet menar att förhoppningen om en undergång är ett viktigt ideologiskt inslag hos nazismen:

– Det är en central idé i hela nationalsocialismen. Nationalsocialismen har alltid varit en revolutionär rörelse som ska förstöra det gamla för att kunna bygga det nya. Det är ett kärnkoncept. Det måste gå under för att det nya ska kunna byggas, och det gamla må gå under på det ena eller det andra sättet.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

Så utnyttjar högerextrema krisläget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.